Når #Trump blir riktig

| November 8, 2019

President Donald Trump (Bildet) er kritisert for mange ting, men hans valg av en amerikansk ambassadør i Bulgaria bør ikke være blant dem. Han fikk det rett, og han fortjener æren for det, skriver Iveta Cherneva.

Den nye amerikanske ambassadøren i Bulgaria, Herro Mustafa snakker ni språk og til noen med syv språk som meg som er enormt imponerende. Hun lærer for øyeblikket bulgarsk, som vil være det tiende språket. Hvor mange amerikanske tjenestemenn liker det?

Mustafa vokste opp med et intellektuelt forbilde i Nord-Dakota. Faren hennes var en etterforskende reporter, så i Bulgaria ønsker hun å forkjempe mediefrihet, og av en grunn. For det har hun møtt lokal bulgarsk støtte og får allerede venner.

Ambassadørens bakgrunn og erfaring med politikk i Midtøsten fikk hun mens hun tjente på kontoret til visepresidenten, Afghanistan-kontoret, kontoret til undersekretæren for politiske anliggender og i det nasjonale sikkerhetsrådet, i tillegg til sine diplomatiske innlegg til Irak , Hellas og Libanon, forberede henne på sin rolle i Bulgaria, som er noe spesiell når det gjelder politikk i Midtøsten.

Bulgaria er ikke aktivt diplomatisk involvert i konfliktløsning, men er likevel strategisk posisjonert som EUs ytre grenseland som ligger nærmest Midt-Østen. Returnering av noen ISIS-krigere med EU-pass fra terrorismene i Midtøsten vil nødvendigvis passere gjennom Bulgaria som en inngangsport til EU. Og president Trump har vært fast på at europeiske nasjoner med ISIS-krigere trenger å ta ansvar for dem. Hva som skjer med ISIS-krigere når de går inn i EU for første gang - muligens i Bulgaria - er et sentralt spørsmål. I denne forstand vil Bulgarias funksjon og rollen som den amerikanske ambassadøren være nøkkelen.

Dette var min første tanke da jeg så ambassadør Mustafa erfaring. Det virker som om Trump satte pris på Bulgarias strategiske rolle når han utnevnte til akkurat denne.

Bortsett fra problemene med hurtigknappen, er det selvfølgelig mye å si om energisikkerhet og samarbeid mellom USA og Bulgaria. Basert på de første møtene hennes her, vil energisikkerhet være et prioritert område for ambassadøren.

Den amerikanske ambassaden i Sofia har tradisjonelt vært involvert i området kultur- og utdanningsutveksling. Og det er noe som blir verdsatt av mange lokale bulgarere som har hatt godt av språkprogrammer, og ikke bare.

Det gjenstår å se hva ambassadør Mustafas langsiktige bidrag vil være til USA og Bulgarsk forhold. Hun og hennes familie med to små barn bosetter seg fortsatt.

Fra førsteinntrykk, virker det som om Donald Trump tok den rette avgjørelsen.

Iveta Cherneva er en forfatter innen sikkerhet og menneskerettigheter som tidligere har tjent i fem FN-byråer og i den amerikanske kongressen. De siste kommentarene hennes har dukket opp i EuroNews, The New York Times, The Guardian, London School of Economics, The Fletcher Forum, EurActiv, EU Reporter og andre. Iveta er også en alumna fra University of California.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, US

Kommentarer er stengt.