Den russiske bjørnens #Power Grab Gnisterprotester i Kiev

| November 29, 2019

Etter gårsdagens oppsiktsvekkende og usammenhengende avgjørelse fra Ukrainas statsråd om å avskjedige presidenten for Energoatom Yuri Nedashkovsky ved et kavalerisk håndsopprør, arrangerte arbeidere i selskapet umiddelbart en protest utenfor departementet for energi og miljøvern på Kreshchatyk i Sentral-Kyiv.

Demonstrantene krevde at minister Orzhel skulle slutte å spotte Ukrainas atomindustri, slutte å selge ut Ukrainas energisektor til Russland og å fornye stillingen som presidenten for Energoatom, som er legemliggjørelsen av det pro-ukrainske valget for fremtiden for atomenergi.

Orzhels hemmelige manipulasjon er et åpenbart maktspill for å levere Ukrainas elsektor til Russland på en plate, og ødelegge landets energiuavhengighet.

Demonstrantene beskylder minister Orzhel for bevisst pro-russiske aksjoner, for å blokkere den fremtidige utviklingen av Ukraina, og utsette en sikker og pålitelig drift av ukrainske atomkraftverk (NPP).

Demonstranter hevder at Oleksiy Orzhel har publisert falske nyheter på departementets nettsted

Demonstranter hevder at Oleksiy Orzhel har publisert falske nyheter på departementets nettsted

Demonstrantene er rasende over at den nyutnevnte energi- og miljøminister Oleksiy Orzhel gjennom sine handlinger demonstrerer full forakt og forakt for Ukrainas strategiske kjernefysiske sektor, som produserer 55% strøm til ukrainske forbrukere. Gårsdagens avgjørelse om å avskaffe Yuri Nedashkovsky ble innledet lurt av ministeren mot slutten av statsrådets statsråd i Ukraina i går uten noen forhånds konsultasjon med Nedashkovsky eller andre atomeksperter, i total brudd og forakt for prosedyren.

Demonstrantene hevder at anklagene mot Energoatom, som ble publisert på energidepartementets offisielle nettsted i dag, er falske nyheter. De sier departementets påstander er manipulerende, usanne og indikerer at det faktisk ikke er gyldige grunner for avskjedigelsen av Nedashkovsky. Spesielt påpeker de henvisningen til “ineffektiv styring” til den laveste prisen for elektrisitet i verden - UAH 0.567 per enhet som faktisk leverte 11.5 milliarder hryvni av inntekter i fjor, gjennomførte investeringsprosjekter verdt 12.8 milliarder hryvnias, og produserte 55% av Ukrainas strøm. Dette til tross for det faktum at taksten kunstig settes av regulatoren uten en korrekt henvisning til reelle markedspriser.

Protestanter tilbakeviser departementets anklager mot Energoatom

Protestanter tilbakeviser departementets anklager mot Energoatom

Videre påpeker de at Energoatom i de første 9 månedene av 2019 betalte 30% av alle inntektene fra salg av strøm til statsbudsjettet. Samlet salg utgjorde 42 milliarder 780 millioner UAH hvorav selskapet betalte 12, 889 milliarder UAH til Ukrainas budsjett. Disse tallene representerer det samme beløpet som selskapet betalte til statsbudsjettet for hele 2017 og en økning på 15% over tallene for 2018.

Er statsråd Orzhel virkelig klar til å være personlig ansvarlig og holdes ansvarlig for oppsigelse av sjefen for det statseide foretaket, som nesten doblet sine økonomiske resultater sammenlignet med den planlagte 90% strøm for spesielle forpliktelser til tariffen på UAH 0.567 pr. enhet? I løpet av de første 9 månedene av 2019 ble nettopp det økonomiske resultatet av Energoatom opprinnelig planlagt å nå UAH 2.6 milliarder, men faktisk oppnådde det UAH 4.3 milliarder.

Med dagens kunstige tariff- og atomkraftverk som er forhindret fra å operere av departementet, slik at de kan autorisere unødvendig import av strøm fra Russland, og til tross for økende kvantitative indikatorer på forstyrrelser i driften av NPPene, har Energoatom lykkes bestått alle fagfellevurderingsanmeldelser av de internasjonale vakthundene WANO og IAEA.

Energidepartementet har publisert mistanker om underslag av statlige midler knyttet til hendelser for mer enn 10 år siden, men dette kan bare i dag betraktes som en bekreftelse fra departementet for den ledende posisjonen til Energoatom i selskapets effektivitets- og åpenhetsvurderinger over forrige tiår.

Når det gjelder departementets anklager om urimelig kostnadsøkning, sier demonstrantene at de faktiske dataene, tvert imot, indikerer en gjennomsnittlig reduksjon på 10-15, inkludert besparelser på å betjene banklån og administrasjonskostnader.

Samtidig gir ikke energidepartementets anklager om at Energoatom "permanent unnlater å oppfylle økonomiske planer, for å utføre reparasjoner for å oppfylle låneforpliktelser fra EBRD og Euratom", det er departementet som i flere måneder har sittet på hele selskapets økonomiske og strategiske planer, noe som gjør det umulig for Energoatom å implementere et investeringsprogram - fra det integrerte sikkerhetsprogrammet finansiert av EBRD og Euratom, til gjennomføringen av Tashlyk PSP, som er kritisk nødvendig for å balansere det enhetlige energisystemet i Ukraina.

Demonstrasjoner utenfor Ukrainas energidepartement

Demonstrasjoner utenfor Ukrainas energidepartement

Demonstrantene smeller de såkalte “årsakene” for avskjedigelsen av Nedashkovsky og sa at de ikke ble dannet som et resultat av analyse fra departementet for forretningsaktiviteten til selskapet, men hentet fra uberettigede beskyldninger fra ikke-profesjonelle organisasjoner og enkeltpersoner.

De sier at selskapet gjentatte ganger har levert sine innvendinger og motargumenter til departementet, som av ukjente grunner aldri er tatt hensyn til av departementet.

Demonstranter appellerte i dag til president Zelensky om å tenke nytt

Demonstranter appellerte i dag til president Zelensky om å tenke nytt

Demonstrantene - alle ansatte i NPP og andre forskjellige enheter av Energoatom appellerte til Ukrainas president Volodymyr Zelensky og ba ham om å gjenopprette Yuri Nedashkovsky i sitt verv som president for Energoatom. For tiden er det ingen andre kompetente eksperter på hans nivå i Ukraina og verden, som kan gi et tilstrekkelig nivå av kjernefysisk og strålingssikkerhet for driften av Ukrainas kjernekraftverk.

Det gjenstår å se om Zelensky vil be om en skikkelig evaluering av sakens fakta. Sikkert ingen president som virkelig tjener Ukraina, vil motvirke Orzhels skap ødeleggelse av Ukrainas uavhengige energisektor og overleveringen av kontrollen til Moskva?

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, Energi, Russland, Ukraina

Kommentarer er stengt.