#Kazakhstan-svindlerens "løytnant" funnet i løvrike DC-forstad etter flukt fra Storbritannia

| Januar 13, 2020

En øverste 'løytnant' til en domfelt Kazakh-svindler står overfor amerikansk domstol etter å ha blitt sporet opp til en rolig forstad i Washington DC. Den russiske forretningsmannen Aleksandr Udovenko flyktet fra London i 2012 etter å ha blitt involvert i et svindel på flere billioner dollar utført av Mukhtar Ablyazov, tidligere styreleder for BTA bank i Kasakhstan, ifølge amerikanske rettsinnleveringer, skriver James Hipwell.

Tidligere i år ble det avslørt at Ablyazov, som for tiden bor i Paris, lobbyvirksomhet den belgiske regjeringen for opphold og hadde utnevnt Brussel-advokat Marc Uyttendaele for å sikre ham trygghet. Det antas at Uyttendaeles primære mål er å sørge for at hans klient forblir utenfor koblingen til myndigheter i Storbritannia, Russland, Ukraina og Kasakhstan. Ablyazov er etterlyst på anklager om bedrageri av myndigheter i alle disse landene, mens han i Kazakhstan også er funnet skyldig i å ha beordret et høyt profilt attentat på sin tidligere forretningspartner.

BTA, som har anlagt saken, hevder at som Ablyazovs "poengmann" i London, var Udovenko involvert i å skape et enormt nettverk av offshore-selskaper som pleide å sile flere milliarder fra banken til private kontoer. Udovenko flyttet til Amerika og har jobbet som en "investeringskonsulent" i Bethesda, Maryland, i den grønne utkanten av Washington DC. Nå har fortiden hans fanget opp etter at BTA bank sporet ham ned til hans 855,000 dollar hjem og serverte ham med en stevning for å vitne for domstolene.

Udovenko benekter anklagene og hevder at han er offer for en "politisk motivert" kampanje av Kazakh myndigheter. BTA-bank, i forbindelse med den kasakhiske byen Almaty, søker også om en deponering og dokumentavsløring fra Udovenko i forhold til en sak de har anlagt mot den kontroversielle forretningsmannen Felix Sater. Sater, en domfelt kriminell og tidligere rådgiver for Donald Trump, er anklaget for å ha hjulpet Ablyazov og hans påståtte medsammensvorne (og svigersønn), Ilyas Khrapunov, for å hvitvaske de stjålne pengene sine gjennom hans eiendomsprosjekter, inkludert de som er knyttet til den amerikanske presidenten.

Da Ablyazovs svindel ble første gang avdekket i 2009 flyktet han til Storbritannia, noe som resulterte i at BTA anla sak mot ham og hans medsammensvorne, inkludert Udovenko, i landets domstoler. I deres aksjon mot Udovenko hevder BTA at en britisk domstol fant at han var "en av Ablyazovs viktigste løytnanter". Domstolens påstander hevder at dette involverte Udovenko som fungerte som nominerte eier og administrator for "bokstavelig talt hundrevis av offshore shellselskaper som ble brukt til å flytte de stjålne pengene til videreføring av den ordningen."

Det påstås at Udovenko administrerte dette nettverket gjennom et investeringsholdingsselskap kalt Eastbridge Capital, som ble innlemmet i London. Da BTAs advokater ba om å se Eastbridges dataregister, fikk de beskjed om at de var tapt. Etterforskerne klarte imidlertid å følge Ablyazovs svoger, Salim Shalabayev, til en lagringsenhet i London i januar 2011 og lokaliserte en cache på 25 bokser med dokumentasjon og en harddisk som detaljerte mye av dette skallselskapets nettverk.

De britiske domstolene fant Ablyazov forakt for å unnlate å ærlig avsløre eiendelene sine og avsagt en fengsel på 22 måneder. Imidlertid flyktet han til Frankrike før han kunne bli fengslet. I følge rettspapirene: "Udovenko flyktet på samme måte fra Storbritannia på omtrent samme tid." De britiske domstolene hadde gitt en frysebok over Ablyazovs formue, noe BTA og City of Almaty hevder har blitt brutt av den påståtte hvitvaskingsordningen Sater og Khrapunov. BTA hevder også for nylig å ha innhentet dokumenter knyttet til inkorporering på Isle of Man som "slår fast at Udovenko ga instruksjoner angående Ablyazovs skallselskaper på Ablyazovs vegne."

Den siterer også tidligere bankansatte som bekreftet hans ”sentrale betydning for ordningen”. Som svar på rettsaksjonen har Udovenko fremsatt innkalling til stevning av stevningen som tvinger ham til å vitne. Udovenko, som også er etterlyst i Russland i forhold til anklager om svindel, hevder at han blir målrettet av politiske årsaker. Inntil domstolen ble anlagt, var Udovenkos offentlige persona i USA den av en respektabel forretningsmann. En online profil beskriver ham som en “investerings- og ledelseskonsulent” som jobber i forretningsutvikling for et firma i Wien, Virginia.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Kasakhstan, Kasakhstan

Kommentarer er stengt.