Irlands statsminister #Varadkar setter scenen for mulig valg i februar

| Januar 14, 2020
Irlands statsminister Leo Varadkar (Bildet) sa søndag (12. januar) at han hadde tatt en beslutning om tidspunktet for et stort valg, med mange medier og politikere som forutså en meningsmåling 7. februar, skriver Graham Fahy.

I en tale med nasjonal kringkaster RTE, sa Varadkar at han ville møte kabinettet sitt på tirsdag før kunngjøringen om datoen. Han ville ha foretrukket å reise til landet om sommeren, men den parlamentariske aritmetikken har endret seg, la han til.

En minoritetsregjering ledet av Varadkar sentrum-høyre Fine Gael har styrt siden 2016 etter at en innledende tre år lang samarbeidsavtale med Micheal Martins Fianna Fail ble forlenget til 2020 på grunn av usikkerhet skapt av Brexit-samtalene.

Da Storbritannia skulle forlate EU i slutten av denne måneden, hadde Varadkar og Martin begge sagt at det skulle avholdes valg innen mai.

Imidlertid har et krav fra Varadkar om Fianna Fail-støtte i en rekke tilleggsspørsmål mellom anna hevet utsiktene til et snap-valg allerede i neste måned hvis partiene ikke kan enes om et kort lovgivningsopplegg.

"Jeg har tatt en beslutning, men det er noen respektive protokoll rundt dette, så jeg vil snakke med kabinettet og opposisjonslederen," sa statsministeren.

"Kabinettet møtes tirsdag (14. januar), og Dail (parlamentets underhus) skal sammenkomst onsdag (15. januar)."

Varadkar hadde forhandlinger med Martin i forrige uke for å diskutere saken og skal møte ham igjen denne uken.

Den uavhengige lovgiveren Michael Lowry, på hvis støtte regjeringen er avhengig, sa at han forventet at Varadkar ville innkalle valget i begynnelsen av februar. Overskriften i den irske versjonen av Sunday Timesimellom, proklamerte: 'Leo Varadkar var klar til å innkalle til valg for 7. februar.'

Fin Gael og sentrumshøyres Fianna Fail er tett samstemt i meningsmålingene, og et stykke foran sine andre rivaler, øker sannsynligheten for at den som kommer foran neste valg vil lede en annen minoritetsregjering.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Irland, Nord-Irland, UK

Kommentarer er stengt.