Johnson besøker Nord-Irland for å møte den nye lederen, irsk statsminister

| Januar 14, 2020
Statsminister Boris Johnson besøkte Nord-Irland mandag (13. januar) for å markere restaureringen av den britiske provinsens avviklede leder etter tre år og for å holde samtaler med den irske motparten Leo Varadkar (Bildet til venstre), skriver Ian Graham.

Partier som representerte irske nasjonalister og pro-britiske fagforeninger lørdag avsluttet en tre år lang motstand som hadde truet en viktig del av regionens fredsoppgjør fra 1998 ved å danne en ny maktdelingsadministrasjon.

Johnson møtte første minister Arlene Foster fra det pro-britiske demokratiske unionistpartiet og visestatsminister Michelle O'Neill av irske nasjonalister Sinn Fein ved ankomst til Stormont-godset, sete for Nord-Irlands regjering.

Varadkar og den irske utenriksministeren Simon Coveney skulle ankomme senere for samtaler, sa en talsmann for den irske regjeringen.

Før fredsavtalen fra 1998 led Nord-Irland tre tiår med sekterisk vold mellom irske nasjonalistiske militante som søkte et forent Irland og pro-britiske lojalister som forsvarte regionens plass i Storbritannia.

Den såkalte Langfredagsavtalen etablerte forsamlingen - en avviklet lovgiver med en maktdelende ledelse som har administrativt ansvar for provinsen og kan lage nye lover på områder som økonomi, finans og helsevesen.

Den ordningen kollapset i 2017 da Sinn Fein trakk seg og sa at den ikke ble behandlet likt av DUP.

Avtalen om å gjenopprette den eksekutive kom bare uker etter at Johnson sikret et stort flertall i det britiske parlamentet, og endte partiets avhengighet av DUP-stemmer.

Johnson sa at han planla å bruke besøket for å presse behovet for reform av offentlig tjenesteyting og for å bidra til å løse en streik i helsevesenet.

Den britiske regjeringen hadde lovet mer penger for å hjelpe Nord-Irland med å finansiere offentlige tjenester hvis den kunne få sin avviklede administrasjon i gang igjen, men den har ikke offentliggjort noe tall.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , ,

Kategori: En forsiden, Brexit, EU, Irland, Nord-Irland, UK

Kommentarer er stengt.