Forstå #GenderPayGap - Definisjon og årsaker

| Januar 14, 2020
illustrasjon på kjønnsgap© Shutterstock.com / Delpixel

Arbeidende kvinner i EU tjener i gjennomsnitt 16% mindre per time enn menn. Finn ut hvordan denne kjønnslønnsgapet er beregnet og årsakene bak.

Selv om lik lønn for lik arbeidsprinsipp ble allerede innført i Rom-traktaten i 1957, den såkalte kjønnslønnsgapet vedvarer hardnakket med bare marginale forbedringer som er oppnådd de siste ti årene.

Europaparlamentet har kontinuerlig etterlyst mer tiltak for å begrense gapet og ført opp saken igjen i a plenumsdebatt mandag 13. januar.

Hva er kjønnslønnsgapet? Og hvordan beregnes det?

Kjønnslønnsgapet er forskjellen i gjennomsnittlig brutto timelønn mellom kvinner og menn. Det er basert på lønn som er utbetalt direkte til ansatte før inntektsskatt og trygdeavgift trekkes. Bare selskaper med ti eller flere ansatte blir tatt med i beregningene.

Beregnet på denne måten tar ikke kjønnslønnsgapet ikke hensyn til alle de forskjellige faktorene som kan spille en rolle, for eksempel utdanning, arbeidstid, type jobb, karrierepauser eller deltidsarbeid. Men det viser at kvinner i EU generelt tjener mindre enn menn.

Kjønnslønnsgapet i EU

Over hele EU, lønnsgapet er mye forskjellig, som den høyeste i Estland (25.6%), Tsjekkia (21.1%), Tyskland (21%), Storbritannia (20.8%), Østerrike (19.9%) og Slovakia (19.8%) i 2017. De laveste tallene kan være funnet i Slovenia (8%), Polen (7.2%), Belgia (6%), Italia og Luxembourg (5% hver) og Romania (3.5%).

Lik lønn reguleres av en EU-direktiv men Europaparlamentet har flere ganger bedt om det revisjon og for ytterligere tiltak. Ursula von der Leyen, president for Europakommisjonen, har kunngjort at de vil jobbe med en ny europeisk kjønnsstrategi og forpliktende tiltak for lønnsomsiktighet.

Finn ut mer om hva parlamentet gjør for likestilling

Hvorfor er det kjønnslønn?

Å tolke tallene er ikke så enkelt som det ser ut, da et mindre kjønnslønnsgap i et spesifikt land ikke nødvendigvis betyr mer likestilling. I noen EU-land pleier lavere lønnsgap å være kvinner som har færre betalte jobber. Høye hull har en tendens til å være relatert til en høy andel kvinner som jobber deltid eller er konsentrert i et begrenset antall yrker.

Gjennomsnittlig, kvinner gjør flere timer med ubetalt arbeid (omsorg for barn eller husarbeid) og menn flere timer med betalt arbeid: bare 8.7% av mennene i EU jobber deltid, mens nesten en tredel av kvinnene over hele EU (31.3%) gjør det. Totalt har kvinner flere arbeidstimer per uke enn menn.

Så kvinner tjener ikke bare mindre per time, men de gjør også færre timer med betalt arbeid og færre kvinner er ansatt i arbeidsstyrken enn menn. Alle disse faktorene sammen bringer forskjellen i samlet inntjening mellom menn og kvinner til Nesten 40% (for 2014).

Kvinner er også mye mer sannsynlig de som har karrierepauser, og noen av karrierevalgene deres blir påvirket av omsorg og familieansvar.

OM 30%av det totale kjønnslønnsforskjellen kan forklares med en overrepresentasjon av kvinner i relativt lavtlønende sektorer som omsorg, salg eller utdanning. Det er fremdeles jobber som i naturfag-, teknologi- og ingeniørbransjen der andelen mannlige ansatte er veldig høy (med mer enn 80%).

Kvinner har også færre ledende stillinger: mindre enn 6.9% av toppselskapenes administrerende direktører er kvinner. Eurostat-data viser at hvis vi ser på gapet i forskjellige yrker, er kvinnelige ledere med den største ulempen: de tjener 23% mindre per time enn mannlige ledere.

Men kvinner står fortsatt overfor ren diskriminering på arbeidsplassen, for eksempel som at de får mindre betalt enn mannlige kolleger som jobber innenfor de samme yrkeskategoriene eller blir demotert som en som vender tilbake fra barsel.

Fordeler med å lukke gapet

Det som også kan sees, er at kjønnslønnsgapet øker med alderen - i løpet av karrieren og sammen med økende familiekrav - mens det er ganske lite når kvinner kommer inn på arbeidsmarkedet. Med mindre penger å spare og investere, akkumuleres disse hullene, og kvinner har følgelig en høyere risiko for fattigdom og sosial eksklusjon i en eldre alder ( kjønns pensjonsgap var om lag 36% i 2017).

Lik lønn er ikke bare et spørsmål om rettferdighet, men vil også øke økonomien ettersom kvinner ville fått mer å bruke mer. Dette ville øke skattegrunnlaget og ville avlaste noe av belastningen for velferdssystemer. Vurderinger viser at en reduksjon i kjønnslønnsgapet på 1% ville resultere i en økning i bruttonasjonalprodukt på 0.1%.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Europaparlamentet, Likestilling

Kommentarer er stengt.