Europas billioner euro #ClimateFinancePlan

| Januar 16, 2020
photovoltaic© Shutterstock.com/Franco Lucato

Finn ut hvordan Europa ønsker å finansiere prosjekter for å takle klimaendringer og støtte regioner som er mest berørt av overgangen til en grønn økonomi.

En drøy måned etter presentasjonen av European Green Deal la EU-kommisjonen fram et detaljert forslag om hvordan de skulle finansiere det. De Europeisk investeringsplan for Green Deal er designet for å tiltrekke minst en billion euro til offentlige og private investeringer i løpet av det neste tiåret.

Hvorfor det betyr noe

Å gjøre EU om til en klimanøytral økonomi innen 2050 vil kreve store investeringer i rene energiteknologier. Bare å oppnå et midlertidig reduksjonsmål for klimagasser på 40% innen 2030 ville kreve 260 milliarder euro ekstra investeringer i året, ifølge kommisjonens anslag.

Finn ut mer om EUs svar på klimaendringer

Hvor pengene vil komme fra

Rundt halvparten av pengene skal komme fra EU-budsjettet gjennom forskjellige programmer som bidrar til klima- og miljøprosjekter, for eksempel gjennom landbruksfond, Regionalt utviklingsfond, Cohesion Fund, Horizon Europe og Livsprogram.

Dette vil igjen tiltrekke ytterligere 114 milliarder euro i medfinansiering av EU-land. Cirka € 300 mrd. Av private og offentlige investeringer forventes å bli mobilisert gjennom InvestEU- og ETS-fond, og ytterligere 100 milliarder euro bør tiltrekkes ved hjelp av den nye Just Transition Mechanism, som er designet for å støtte regioner og lokalsamfunn som er mest berørt av en grønn overgang , for eksempel regioner som er sterkt avhengig av kull.

Bare overgangsmekanisme

Mekanismen vil være basert på tre pilarer: Just Transition Fund, InvestEU-finansieringsstrømmen og lån fra Den europeiske investeringsbanken støttet av EU-budsjettet. Alle disse instrumentene forventes å tiltrekke 100 milliarder euro i offentlige og private investeringer - penger som kan brukes for arbeidere å lære nye ferdigheter for fremtidens jobber, støtte til bedrifter for å skape nye sysselsettingsmuligheter samt investering i ren energi og isolasjon av hjem.

Fondets investeringer bør spesielt hjelpe de regionene som er avhengige av fossilt brensel, for eksempel kull som fremdeles gir omtrent en fjerdedel av EUs kraftproduksjon. Kullsektoren i EU sysselsetter 238,000 100 personer i direkte tilknyttede aktiviteter, for eksempel kullgruver og kraftverk, i mer enn 2015 europeiske regioner fra Polen til Spania. I 128 var det 12 kullgruver i 207 EU-land og 21 kullkraftverk i XNUMX EU-land.

Frans Timmermans, kommisjonær med ansvar for European Green Deal, presenterte forslaget for MEP-medlemmene den 14. januar: "Det er en melding til kullgruvearbeidere i Asturias, Vest-Makedonia eller Schlesien, til torvhøstere i de irske midtlandet, Baltiske regioner på oljeskifer og mange flere. Vi vet at du står overfor en brattere vei mot klimanøytralitet, og vi vet at utsiktene til en annen fremtid - en renere - kan være et innbydende perspektiv generelt, men veien til den ser skremmende ut i dag. Denne bare overgangsmekanismen på minst 100 milliarder euro er et løfte om at EU står med deg i denne overgangen. ”

Nydelig skog blåklokke om våren.© Shutterstock.com/Simon Bratt

Hva MEP-erne sier

Investeringsplanen ble diskutert i parlamentet tirsdag 14. januar. Du kan se hele debatten her.

Siegfried Mureșan (EPP, Romania) ba om å sikre at det er nok ressurser til å lindre effekten av overgangen. ”Det skal heller ikke påvirke eksisterende politikk - verken samhold, landbruk eller forskning og innovasjon. Det er en ekstra prioritering og bør finansieres på topp. ”

"Vi må se på behovet for ny finansiering for å underbygge denne sosiale og økologiske transformasjonen," sa Iratxe García Pérez (S&D, Spania). Hun vil at minst 30% av EUs neste langsiktige budsjett skal være dedikert til å takle klimaendringer.

Dragoș Pîslaru (Renew, Romania): "Jeg ber alle medlemslandene bruke disse verktøyene og fokusere på investeringer i den viktigste ressursen i Europa - innbyggerne."

Niklas Nienaß (Greens, Tyskland): "Vi kan støtte dette forslaget hvis det står for en klar og rettferdig overgang med konkrete utfasningsplaner for alle kullregioner."

"Det er ikke helt klart hvor ressursene kommer fra," sa Gianantonio Da Re (ID, Italia). "Kriteriene for mottakere og hvordan midlene skal fordeles, må også løses."

Johan Van Overtveldt (ECR, Belgia), leder av budsjettkomiteen, pekte også på mangelen på klarhet om hvor noen av pengene vil komme fra. "Vi er for en sirkulær økonomi, men mot 'resirkulering av finansiering og penger'. Vi er ikke for økonomiske opplevelser. ”

Younous Omarjee (GUE, Frankrike), leder av den regionale utviklingskomiteen, sa: "Vi må redusere sosiale kostnader og støtte regioner i denne nettopp overgangen."

Neste trinn

De aktuelle parlamentariske komiteer vil nå behandle kommisjonens forslag som lar MEPs diskutere det nærmere og legge frem endringer for å forbedre det. Etter denne forhandlingene med rådet om den endelige teksten bør starte.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, sirkulær økonomi, Miljø, EU, Europaparlamentet, Fornybar energi, Bærekraftig utvikling, bærekraftig drivstoff, Bærekraftig urban mobilitet, Vindkraft

Kommentarer er stengt.