Posthum #SpermDonation bør være tillatt, sier britiske eksperter

| Januar 22, 2020

Menn i Storbritannia bør få lov til å donere sæd etter at de dør for å dekke økende etterspørsel fra par som søker fruktbarhetsbehandling, sier medisinske eksperter, skriver Kate Kelland.

Posthum sæddonasjon er teknisk mulig og moralsk akseptabel, sa spesialistene i en anmeldelse publisert i Journal of Medical Ethics tirsdag. De hevder at det bør sees på som orgel- og andre vevdonasjoner som en måte å lindre andres lidelser på.

Selv om infertilitet ikke er livstruende, sa Nathan Hodson fra Storbritannias Leicester University og Joshua Parker fra Storbritannias Wythenshawe Hospital i Manchester, forårsaker det store lidelser og kan sies å være en form for sykdom.

"Hvis det er moralsk akseptabelt at individer kan donere vevet sitt for å lindre andres lidelser i 'livsforbedrende transplantasjoner' for sykdommer ... ser vi ingen grunn til at dette ikke kan utvides til andre former for lidelser som infertilitet, som kanskje ikke kan bli betraktet som en sykdom, ”sa de.

Et slikt trekk ville reise spørsmål om samtykke og familietillatelser for postume donasjoner, sa Parker og Hodson, og det vil også være bekymringer for giverens anonymitet.

Storbritannia har mangel på donorsæd, mens etterspørselen er høy og økende, sa ekspertene. De siterte regjeringsdata som viser at anslagsvis 4,000 prøver blir importert til Storbritannia hvert år fra USA, og 3,000 fra Danmark, samt mer fra andre land i EU.

Sperm kan samles etter døden enten ved elektrisk stimulering av prostata eller med kirurgi. Den kan deretter fryses og lagres til det kreves.

Parker og Hodson siterte studier som viser at sæd som høstes fra døde menn kan føre til sunne graviditeter og barn med normal helse og utvikling, selv når sædcellene blir hentet 48 timer etter døden.

Andre medisinske eksperter sa at analysen tok opp problemer som må løses.

"Ytterligere diskusjon er nødvendig for å forstå om folk som trenger å bruke donorsæd, til og med ønsker å bruke sædcellen fra en avdød donor," sa Sarah Norcross, direktør for Progress Educational Trust.

"Det er også viktig å søke meninger fra donor-unnfangede mennesker om hva de tror at virkningen vil være av å aldri kunne møte giveren."

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Helse, reproduktiv helse, Seksuell helse og rettigheter, UK

Kommentarer er stengt.