#EESC prioriterer #Croatia EUs formannskapsmål

| Januar 24, 2020

European Economic and Social Committee (EESC) er klar til å gi en hjelpende hånd til kroatiske bestrebelser å styrke unionen og fremme en troverdig og fortjenestebasert utvidelsespolitikk for EU.

EØSU har uttrykt enighet med prioriteringene av det nye kroatiske presidentskapet for EU-rådet og har sagt at de er sterkt resonere med komiteens egen agenda for å fremme et robust og velstående Europa basert på felles verdier.

Prioriteringene for Kroatias EU-presidentskap, den første siden det ble medlem av unionen i 2013, ble presentert for EØSU av landets utenriks- og europeiske minister Gordan Grlić Radman på EØS-plenumssalen 22. januar.

EESK-president Luca Jahier, som ønsker en hjertelig velkomst til den kroatiske utenriksministeren, sa: “Prioriteringene som det kroatiske presidentskapet har til hensikt å komme videre i løpet av sin periode sammenfaller med de som er fremmet av EØSU, særlig der de forholder seg til bærekraft.

"Vi ønsker Kroatias vekt på et Europa som utvikler seg ved å sikre bedre betingelser og utsikter for alle europeiske borgere, gjennom balansert og bærekraftig vekst. Vi er overbevist om at agendaen for bærekraftig utvikling må være EUs toppprioritet for det neste tiåret, fordi den perfekt balanserer økonomisk velstand, miljøspørsmål og sosial inkludering, ”fastholdt Jahier.

Som presentert av utenriksminister Grlić Radman, valgte Kroatia "Et sterkt Europa i utfordringens verden" som mottoet for sitt presidentskap for å gjenspeile visjonen om et EU som fungerer til fordel for alle sine medlemsstater og innbyggere. Kroatias politikk overfor EU i løpet av det neste halvåret vil hvile på fire pilarer: et Europa som utvikler seg, et Europa som beskytter, et Europa som forbinder og et innflytelsesrike Europa.

"Vi kan bare abonnere på disse prioriteringene," sa Jahier, og la til at den kroatiske debuten på den europeiske scenen kom på et betydelig tidspunkt for EUs fremtid, sammenfallende med begynnelsen av EUs nye institusjonelle syklus og den siste fasen av EU Brexit. Europa står overfor mange andre presserende problemer, som de negative virkningene av klimaendringer, populisme eller utvidelse av økonomiske og sosiale ulikheter mellom medlemslandene, og truer med å riste selve grunnlaget for det europeiske prosjektet.

”Knapt noe annet land har overtatt presidentskapet, møtt med så mange utfordringer. Jeg kan forsikre deg om at EØSU er ivrig etter å bidra og støtte arbeidet med det kroatiske presidentskapet, ”erklærte Jahier.

Grlić Radman sa at det kroatiske presidentskapet hadde bedt om innspill fra EØSK på flere områder "for å lede dens fremtidige refleksjon og handling". På Kroatias anmodning vil EØSU derfor utarbeide utforskende meninger om:

- Demografiske utfordringer i EU i lys av økonomiske ulikheter og ulikheter i utviklingen;

- et enkelt marked for alle;

- bærekraftig finansiering for livslang læring og utvikling av ferdigheter, i sammenheng med mangel på faglært arbeidskraft;

- effekten av kampanjer på deltakelse i politiske beslutninger, og;

- finansiering av overgangen til en lavkarbonøkonomi og utfordringene med å finansiere klimatilpasning.

Radman sa at han håpet at temaene som ble reist i felleskap med EØSU vil bidra til refleksjonene om fremtiden til det europeiske prosjektet, som vil bli utforsket på konferansen om Europas fremtid, der det kroatiske presidentskapet vil ha en spesiell rolle i å forberede seg dets interinstitusjonelle mandat. Konferansen arrangeres i mai i Kroatia under ledelse av kommisjonens nye visepresident for demografi og demokrati, Kroatias Dubravka Šuica.

Radman kunngjorde at Kroatia vil fortsette å gi støtte til alle land på Vest-Balkan på deres europeiske vei, basert på deres prestasjoner med å oppfylle vilkårene og nødvendige kriterier. For det formål vil Kroatia være vertskap for toppmøtet mellom EU og Vest-Balkan i Zagreb i mai.

"Vi vil fortsette å støtte en troverdig og merittbasert utvidelsespolitikk for EU. Hvis EU ønsker å være mektig, må det vise sin styrke ved å oppmuntre disse landene til å gjennomføre demokratiske reformer og forbedre effektiviteten til sine institusjoner og mediefriheter, ”sa Radman.

Som minner om EØSUs resolusjon fra oktober i fjor, der den beskrev beslutningen tatt av EU-ledere om å utsette ytterligere åpningsforhandlinger med Nord-Makedonia og Albania som en geo-strategisk og historisk feil, Herr Jahier sa at EØSU vil være "mer enn gjerne prioritere Vest-Balkan sentralt" og at det ville støtte Kroatia i sin støtte til utvidelsespolitikken.

I den påfølgende debatten utvekslet Radman synspunkter med EESC-medlemmer fra alle de tre gruppene som representerte henholdsvis Europas arbeidsgivere, arbeidere og forskjellige sivile samfunnsorganisasjoner.

EESK-medlemmene sa de mente mottoet for det kroatiske presidentskapet var veldig passende og sa at presidentskapet var Kroatias sjanse til å vise hvilken vei vi samlet skulle ta. De håpet det kroatiske presidentskapet ville bidra til debatten om den europeiske søylen for sosiale rettigheter og finansiering av den, og ville fremme utviklingen som fører til samhold, inkludert utvikling av landlige områder. De understreket også viktigheten av det indre marked og forventet svar på den alarmerende hjerneflukten fra noen EU-land.

EØSU kunngjorde at den ville holde flere konferanser i Kroatia og i Brussel i forhold til presidentskapet.

"Du kan stole på oss og på støtte fra EESC, House of European Civil Society," sa president Jahier, og avsluttet debatten.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, Kroatia, EU, Europeiske økonomiske og sosiale komité, Europeiske økonomiske og sosiale komité (EESC)

Kommentarer er stengt.