#GreenFuture - Europa må vise vei og lede med et eksempel

| Januar 24, 2020

Kampen mot klimaendringer sto høyt på dagsordenen for plenumssamlingen i januar i Den europeiske økonomiske og sosiale komité (EESC), som hadde en debatt om COP25 og European Green Deal.

Hastige tiltak må iverksettes for å få klimavern og bærekraftig utvikling til å skje, og EU må ta ledelsen. Under debatten som ble avholdt i Brussel 23. januar 2020, var EØS-president Luca Jahier skarp i sine ord: “Vi er på et kritisk tidspunkt. Dessverre er verden ikke i rute for å nå målene i Parisavtalen om klimaendringer og SDG-mål, og dette kan ha ødeleggende implikasjoner for oss alle, ”sa han.

EESK-presidenten la til at overgangen til en bærekraftig, karbonnøytral og ressurseffektiv økonomi krevde grunnleggende endringer i samfunnet og i økonomien vår, og understreket at EU måtte levere på to nivåer, på den ene siden å implementere selve 2030 Agenda og på den andre fremmer det i verden. "Som EØSU er vi overbevist om at implementeringen av 2030-agendaen må være EUs topp prioritering det neste tiåret. Europa må være frontløperen, den globale lederen for klima! ”Fortsatte han.

Jahier beklaget mangelen på politisk vilje fra de landene som var til stede på Madrids COP25 for å trappe opp sin klimainnsats, som førte til et middelmådig resultat på det internasjonale klimatoppmøtet. Han berømmet imidlertid Europakommisjonens president Ursula von der Leyens kommunikasjon om European Green Deal og dens sterke engasjement for klimanøytralitet innen 2050.

I denne forbindelse påpekte Virginijus Sinkevičius, kommisjonær for miljø, hav og fiskeri at Green Deal ikke bare var en måte å takle klimaendringsproblemet på, men også en ambisjon om å sikre økonomisk vekst og sosial rettferdighet. "Det handler om mennesker og samfunn, det er Green Deal som ikke etterlater noen", erklærte han, og understreket at biologisk mangfoldsstrategi, Circular Economy Action Plan og de andre systematiske løsningene for å oppnå klimaforandringsmål vil kunne ta imot både mennesker og planet, trekke sammen alle sektorer og aktører.

Kommissær Sinkevičius advarte også om at det var avgjørende at de grønne overgangsidéene ikke ble i Brussel, men at de ble en realitet på bakken i medlemslandene så snart som mulig, og forsikret at SDG-ene var en prioritet for kommisjonen og alltid ville være bakteppet for sitt arbeid.

I følge EESK-presidenten viste den nye kommisjonen å vedta Green Deal som sin første politiske etterligning ledelse og besluttsomhet for å fremme ambisiøs klima- og miljøpolitikk i EU og over hele verden. ”Jeg ønsker den nye fortellingen fra Kommisjonen, som foreslår en ny vekststrategi, velkommen - en vekst som gir mer tilbake enn den tar bort. Som jeg ofte sier, å levere SDG-er er veien videre fordi det er en vinn-vinn-agenda for alle: arbeidsgivere, fagforeninger, borgere - og for planeten vår, ”uttalte han.

Under debatten fastholdt Peter Schmidt, president i EESC Sustainable Development Observatory (SDO), at Green Deal ikke bare handlet om klima og ba sterkt om et engasjement som var grønt og samtidig sosialt.

Ovais Sarmad, fra FNs rammekonvensjon om klimaendringer (UNFCCC), nevnte at det var viktig å håndtere klimakrisen veldig presserende på et enestående nivå, samtidig som den forblir så robust og ambisiøs som mulig.

Enrico Giovannini, som representerte den italienske alliansen for bærekraftig utvikling (ASviS), var glad for å merke at 2030-agendaen omsider var plassert i hjertet av kommisjonens strategi for bærekraftig utvikling.

Til slutt tok Semia Cherif, fra nettverket til middelhavseksperter på klima- og miljøforandringer (MedECC), til orde for en langsiktig visjon og tilnærming basert på en bevissthet om forurensning, selv når den ikke umiddelbart var synlig, som i tilfelle av liten fremvoksende forurensing.

Jahier avsluttet med å fremheve viktigheten for EU-institusjonene å slå seg sammen for å levere den europeiske Green Deal-agendaen på en rettidig måte. Dette ville imidlertid ikke være nok uten en koordinert og konsekvent innsats og støtte fra alle aktører i det sivile samfunn.

For informasjon om arbeidet og aktivitetene som er utført av EESC Landbruk, bygdeutvikling og miljø (NAT) -delen og Observatory Observatory for Sustainable Development (SDO), vennligst se EESCs nettsted.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Europeiske økonomiske og sosiale komité, Europeiske økonomiske og sosiale komité (EESC)

Kommentarer er stengt.