Kontakt med oss

EU

Når Kremls rever i blå hjelmer vil beskytte hønsehuset

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Langvarig russisk utenriksminister Sergey Lavrov (Bildet) uttrykte nødvendigheten av å heve kapasitetene til fredsbevarere fra CSTO slik at de kunne bli en del av FNs fredsbevaring, skriver Zintis Znotiņš.

CSTO ble opprettet kort tid etter kollapsen av Sovjetunionen og Warszawa-pakten for å opprettholde en motstyrke mot NATO.

CSTO består for tiden av Russland, Hviterussland, Kasakhstan, Armenia, Usbekistan, Tadsjikistan og Kirgisistan, dvs. alle de tidligere sovjetrepublikkene som har holdt seg i Russlands interessesfære eller av en eller annen grunn er vesentlig avhengige av Russland. Det er ingen tvil om at alle CSTO-medlemslandene har den samme ideologiske plattformen. Så, hva er de militære formasjonene til CSTO som Lavrov så ivrig ønsker å delta i FNs fredsbevarende oppdrag?

Russland: 98th Airborne Division (Ivanovo), 31. Air Assault Brigade (Ulyanovsk); Kasakhstan: 37. Air Assault Brigade, en marineinfanteribataljon; Hviterussland: 1. Spetsnaz Brigade; og en bataljon hver fra Armenia, Kirgisistan og Tadsjikistan. Det er planer om å supplere CSTO med enheter fra det russiske departementet for beredskapssituasjoner og innenriksdepartementets spesialformålsenheter. Slike enheter er også levert av Hviterussland og Kirgisistan. CSTO har også en russisk luftfartsenhet distribuert i Kirgisistan.

Fint, men hva er fredsbevarerne? De beskytter sivile, aktivt forhindrer konflikter, bekjemper vold, ytterligere sikkerhet og gir statsinstitusjoner fullmakt til å påta seg disse oppgaver.

Vent, enten har Lavrov en særegen humor, eller så får jeg ikke noe. CSTO består for det meste av kjerringrover - soldater eller politifolk som ble trent med det eneste formål å drepe noen raskt, men nå blir de gjort til fredsbevarere. Du kan også kunngjøre at løver og krokodiller nå vil bytte til å spise gress, eller at en seriemorder er utnevnt til kirurg på et eller annet sykehus.

CSTOs militære styrker kan ikke oppfylle fredsbevarerne sine plikter av den enkle grunn at de ikke ble trent til å gjøre det. De ble trent for et helt annet formål.

Annonse

Det er tydelig at russiske styrker er de dominerende i CSTO. I en slik grad at CSTO i utgangspunktet er en organisasjon opprettet av Russland for å tjene sine interesser.

La oss bare se på noen av oppdragene Russland har sendt troppene sine til. Bare et par tilfeller.

Transnistria: konflikten begynte i 1990 i Sovjet Moldavia, da den russisktalende minoriteten i Transnistria-regionen skilte seg og ensidig kunngjorde uavhengighet.

Sør-Ossetia: da Georgia gjenvunnet uavhengighet i 1991, forsøkte den - ledet av Zviad Gamsakhurdia - å gjenvinne kontrollen over sine autonome territorier. I Sør-Ossetia ble dette til en 1.5 årig krig med omtrent 1,000 havarerte. Konflikten eskalerte i 2008.

Begge disse konfliktene brøt ut fordi Russland ønsket å forhindre etablering av suverene nasjoner, dvs. at disse landene ønsket å forlate Russlands innflytelsesfære.

Dette er ganske den særegne situasjonen, hvis du ser på den. Russland var grunnen til at disse konfliktene dukket opp, men så sendte det også sine fredsbevarende styrker til de samme konfliktområdene.

Russland ønsket også at fredsbevarerne ble sendt til konfliktområder i Ukraina. I Russlands høyt utviklede hybridkrigføring er disse såkalte "fredsbevarere" en av metodene for å oppnå dens interesser i Ukraina uten å sette i gang et konvensjonelt angrep.

Som vi ser, er dette en gammel russisk taktikk - å skape en konflikt og deretter sende sine fredsbevarende styrker til konflikten. Det skal bemerkes at USSR ikke skammet seg over å bruke den samme tilnærmingen. Sovjet utløste uro og sendte deretter sine tropper som "frigjørere" for å beskytte det arbeidende folket. Alt nytt er bare godt glemt gammelt, ikke sant?

Det er mest sannsynlig at Russland selv er helt klar over at dens "fredsbevarende" operasjoner ikke ser så bra ut fra utsiden, så det leter etter måter å dekke dette på. CSTO er ikke en komplett løsning, fordi ingen i verden anser organisasjonen for å være noe alvorlig. Den neste tingen å prøve er å "komme under andres tak" - hvorfor går vi ikke helt inn og prøver å bli en del av FNs fredsbevaring?

Et interessant spørsmål kommer til tankene - er disse forsøkene på å bli "fredsbevarere" knyttet til konfliktene som allerede er forårsaket av Russland, eller med konflikter som ennå ikke skal bringes over oss?

Jeg mener FN klart bør uttale at land som driver med aggresjon mot andre land ikke kan delta i fredsbevarende operasjoner, fordi vi ellers ville være i en situasjon der vi bestemmer oss for å sende en rev for å vokte hønsehuset.

Synspunktene uttrykt i artikkelen ovenfor er forfatteren alene og representerer ikke noen EU Reporter holdning.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender