Kontakt med oss

EU

Primærvalg for Nur Otan-partiet før valget til Mazhilis til parlamentet i #Kasakhstan

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

For første gang i Kasakhstans historie vil Nur Otan-partipremier avholdes i målestokk av landsomfattende valg innen partiet, hvoretter kandidater til varamedlemmer til Mazhilis (parlamentets underhus) og Maslikhat (lokalt representativt organ) blir valgt. Valget skal finne sted neste år.

Som kjent har regjeringen i Kasakhstan aktivt gjennomført politiske reformer i landet det siste året. For eksempel er loven om fredelige samlinger endret for å gjøre det lettere å organisere og delta i forsamlinger. Videre er National Council of Public Trust opprettet av president Kassym-Jomart Tokayev for ytterligere å legge til rette for begrepet en 'lytterstat'. Det er også gjort endringer i lov om valg, inkludert senking av terskelen for registrering av politiske partier. Organiseringen av Kasakhstans aller første primærvalg er nok et skritt mot demokratisering og åpenhet i den politiske prosessen i landet.

Det er en rekke fordeler med å holde partipremier, både for partiet og landet selv. For det første letter prosessen den demokratiske prosessen med å velge potensielle fremtidige kandidater, ettersom hvert medlem av partiet kan avgi stemme for de nominerte. I tillegg er prosessen mer konkurransedyktig da hver kandidat må overbevise medlemmene om at de er egnede kandidater og vil prestere til høyeste standard hvis de blir valgt til Mazhilis. Dette betyr at de som viser de nødvendige attributtene for å bli stedfortreder i parlamentet, sannsynligvis vil bli valgt ut som kandidater. Til slutt sørger dette for at bare toppkandidatene blir valgt ut.

For det andre sikrer primærvalg at nye ansikter får muligheten til å delta i prosessen. Dette er spesielt viktig for Kasakhstan, som har gjennomgått store transformasjoner de siste årene, inkludert overgang av makt i 2019.

Den første presidenten i Kasakhstan - nasjonens leder, Nursultan Nazarbayev, instruerte om å inkludere minst 30 prosent av kvinnene og 20 prosent av ungdommene under 35 år i partilistene for hver Maslikhat og Mazhilis. I denne forbindelse er en unik situasjon i år at for første gang i historien til Nur Otan, vil et visst antall kvinner og ungdommer bli lagt til Nur Otans partilister.

Disse kravene ble lagt til reglene for primærvalget og godkjent av partiets politiske råd. Kvoten vil styrke kvinner og deres deltakelse i politiske og sivile prosesser. Kasakhstan har allerede den nest høyeste kvinnelige representasjonen i parlamentet blant nasjonene i den Eurasiske økonomiske unionen. Denne kvoteregelen vil ytterligere bidra til kvinners involvering i politikken og beslutningsprosessen. I tillegg har muligheter åpnet for aktive og dyktige unge mennesker til å gjøre karriere som partimedlem, og direkte bidra til den pågående moderniseringen og fremdriften i Kasakhstan.

I dag innser alle politiske partier, inkludert Nur Otan, mer enn noen gang at unge medborgere ikke bare kan betraktes som velgerne. De er også deres viktigste kandidatgruppe. Men det er ikke nok å bare forstå dette i teorien. Det bør være nye mekanismer for å involvere unge mennesker i systemet for politisk styring.

Annonse

En av disse metodene er deltagelse av unge mennesker i det foreløpige partivalget. Unge medlemmer av Kasakhstans samfunn er fremtiden for landet, som vil være ansvarlig for dets utvikling og blomstring. Det er derfor viktig å inkludere dem i de politiske prosessene og valgene så tidlig som mulig.

Opprinnelig var det planlagt å holde primærvalg fra 30. mars til 16. mai. Men på grunn av koronaviruspandemien og karantenetiltakene i landet ble valg innen partiet utsatt. Stemmegivning for kandidater blant Nur Otan-medlemmer vil nå bli holdt fra 17. august til 3. oktober.

Primærene inkluderer fem trinn:

  1. Nominering og registrering av kandidater;

  2. Utarbeidelse av kandidater for valgkamp;

  3. Kampanjer;

  4. Stemmegivning;

  5. Bekreftelse av utvalgte kandidater.

For å delta i valget, må kandidaten oppfylle følgende krav: være statsborger i Kasakhstan, 25 år eller mer, og permanent bo i Kasakhstan de siste 10 årene.

Partikontrollkomiteen, samt regionale og territoriale kommisjoner for partikontroll, vil føre tilsyn med primærutøvelsen.

I løpet av primærvalgene vil velgerne lytte til talene til Nur Otan-medlemmene, samt lære om deres foreslåtte programmer og prosjekter. Offentlige debatter vil bli holdt på konferanser mellom regionale, distrikts- og bygrener. Deltakelse i offentlige debatter er obligatorisk for alle kandidater.

Det er verdt å merke seg at de offentlige debattene vil gi kandidatene en mulighet til å ta opp de mest presserende spørsmålene som påvirker Kasakhstans samfunn i dag, inkludert økonomisk rehabilitering og vekst etter COVID-19-pandemien, levestandarden til kasakhiske borgere, støtte til små og mellomstore -store bedrifter, utvikling av det sivile samfunn og andre sentrale prioriteringer. Å diskutere disse spørsmålene under primærvalg betyr at medlemmene i partiet, så vel som publikum, er i stand til å lære om posisjonen til de potensielle kandidatene til disse viktige spørsmålene.

I henhold til reglene skal kandidater kjempe for egen regning. Finansiering fra juridiske enheter med utenlandsk deltakelse eller fra utenlandske statsborgere eller offentlige etater er forbudt. På avstemningsdagen kan en observatør fra hver kandidat være til stede på valglokalet.

Til slutt er organiseringen av primærvalg av Nur Otan-partiet en demonstrasjon av at Kasakhstan er villig til å modernisere og reformere sitt politiske system for å sikre meningsflertall, åpen debatt og fri konkurranse. Dette vil være en ny opplevelse på dette nivået for partiet og landet.

Likevel viser det faktum at det er tatt en beslutning om å organisere disse primærvalgene at det regjerende partiet og myndighetene er sikre på dets evner og at Kasakhstan er villig til å innføre denne nye praksisen. Dette lover godt for fremtiden til Kasakhstan og dets demokrati.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender