Kontakt med oss

EU

Hva Milo Djukanovic gjør neste * (* og hva den nye demokratiske regjeringen i Montenegro bør gjøre for å stoppe ham)

Publisert

on

Gratulerer, Montenegro! Milo Djukanovic (Bildet) og hans kommunister-slått-demokratiske-sosialister blir beseiret for aller første gang i historien. Andre land i Sentral-, Sør- og Øst-Europa kastet av seg sine ettpartiregimer for en generasjon siden. Men de siste 30 årene har Montenegro blitt holdt i dypfrysning av en mann. Ingen kan ta fra deg historien om seieren din, skriver Duško Knežević, president for Mediterranean University og styreleder i Atlas Group of companies.

Men dette er bare starten. Når du - Montenegros "Democracy Generation" - utgjør regjeringen, vil ikke veien fremover være enkel. Djukanovic har fortsatt formannskapet. Hans stedførere beholder nøkkelposisjoner i rettsvesenet, byråkratiet og det diplomatiske korpset. Vi må forvente at han bruker alle mulige midler for å beskytte seg selv og bruke enhver anledning - og enhver feil - for å gjenopprette seg selv til ubestridt makt.

Som noen som har kjent Djukanovic veldig godt i flere tiår - en gang i sine tidligere, bedre år som alliert og senere som motstander - kjenner jeg hans styrker og svakheter. Dette er hva Milo Djukanovic gjør videre. Og dette er hva den nye, demokratiske regjeringen i Montenegro må beskytte sin seier:

Parlamentarisk matematikk

Din treveiskoalisjon i parlamentet gir deg 41 seter i et 80-seters parlament: et flertall - på ett.

Mens du er forent, du må forvente at Djukanovic bruker staten han har bygget for å prøve å presse noen av dine folkevalgte til å bytte.

Montenegros valgliste-system bør tillate at et annet av antallet ditt tar plass for alle som kanskje ikke vil sitte i parlamentet for hele perioden. Men du bør vurdere i de tre parlamentariske gruppene å gjøre det sterkere: signere en juridisk bindende avtale mellom alle parlamentarikere som forplikter dem til ikke å bytte parti, og - hvis de gjør det - for å da kreve tap av sitt parlamentariske sete. På den måten kan du være sikker på at en annen representant fra dine respektive valglister vil ta deres plass, og flertallet ditt vil holde.

'Advokat '

Djukanovic har lenge plasserte lojale støttespillere i rettsvesenet og brukte politisk press på hva som skulle være en uavhengig institusjon for å få gunstige juridiske dommer. Fra angrep på journalister - hvor i journalister selv ender opp med å bli undersøkt - til lansering politisk motiverte økonomiske straffesaker, listen er lang og godt dokumentert.

Det er mulig at noen medlemmer av rettsvesenet vil se dette en mulighet til å kutte båndene til presidentens parti. Men ikke spill på det: de ble ikke valgt for deres uttrykk for uavhengighet.

Så koalisjonen må forvente at presidenten skal slå tilbake med å bruke “Advokat” - å få juridiske utfordringer for statlige og parlamentariske avgjørelser - spesielt for å beskytte seg selv og sin familie.

For å motvirke dette, ville den nye regjeringen være lurt å via parlamentet opprette en uavhengig undersøkelseskomité for å undersøke saker om korrupsjon og misbruk av offentlige midler de siste 30 årene. Komiteen kan ha både etterforsknings- og rettsmyndigheter, rett til å avholde offentlige høringer, innkalle vitner og, til slutt, å gi anbefalinger som kan føre til rettsforfølgelse.

Det er viktig at dette på ingen måte blir en mekanisme for politisk gjengjeldelse. For å sikre at dette ikke er tilfelle - og at forespørselen er helt uavhengig av regjeringen og over partipolitikken - ville det være lurt å ta med halvparten av medlemskapet fra det internasjonale samfunnet.

Med deg eller mot deg

Montenegriner vet at Djukanovic er veldig langt fra forsvareren av minoritetsetniske og religiøse grupper han hevder å være til omverdenen. I flere tiår har han presset minoriteter for å støtte ham gjennom metoder som vil bli beskrevet i ethvert annet land som tvang.

Det er avgjørende å nå ut nå - og fortsette å strekke ut - vennskapshånden til alle minoritetsgrupper, for å gjøre ord på ordene i din treveisavtale at alle har plass på toppbordet til den nye regjeringen.

Det kan også være lurt å tilby ekstra kommunale fullmakter - komplett med overført finansiering - til deler av landet der nasjonale minoriteter faktisk er flertallet. Dette vil styrke lokalsamfunn og gjøre det klart i gjerninger ikke ord at de blir ansett som en prioritet av landets nye demokratiske ledelse.

Du bør gå en ekstra mil for å bringe minoriteter inn i regjeringen. Seter som tradisjonelt er gitt til etniske eller religiøse grupper er ikke det eneste svaret - men også forfremmelse til posisjoner i viktige økonomiske, sosiale og eksterne ministerier vil være et signal om at du har til hensikt å behandle alle montenegrinere som likeverdige.

Amerika og Storbritannia

Vi må forvente at Djukanovic vender seg raskt og hardt til sine gamle allierte USA og Storbritannia og sprer budskapene hans om at bare han er i stand til å opprettholde Montenegro på sin pro-vestlige vei.

Heldigvis flyttet treveiskoalisjonen - klokt - for å skjule Djukanovics påstander signere en avtale i forrige uke i full støtte til NATO og europeisk integrasjon. Og svaret fra Amerika er klart: "Den amerikanske regjeringen ser frem til å samarbeide med den neste regjeringen, konstituert gjennom den demokratiske prosessen som en refleksjon av folks vilje. ".

Dette er imidlertid ikke slutten på saken, men begynnelsen: det er viktig at du nå lager direkte forbindelser og ekte vennskap i den vestlige verden. Ikke vent til stormaktene kommer til deg: nå ut til dem. Vis din intensjon om å være deres pålitelige og langsiktige partner.

Gratulerer nok en gang, Montenegro! Du har allerede gjort det de fleste overvåkere på Balkan og internasjonale kommentatorer aldri kunne ha spådd. Kampen er vunnet. Men først nå begynner virkelig din lange slitekampanje for å løse ulikhetene i 30 år med urett.

Meningene som er uttrykt i artikkelen ovenfor er forfatterens alene, og gjenspeiler ikke noen mening fra EU Reporter.

Økonomi

# COVID-19 - 'Årets jul blir en annen jul'

Publisert

on

I dag (28. oktober) presenterte EU-kommisjonen sin forslag for ytterligere tiltak for å takle COVID-19 i forkant av morgendagens møte, via videokonferanse, av europeiske regjeringsledere.

Tiltakene er rettet mot en mer koordinert tilnærming til datadeling, testing, medisinsk og ikke-medisinsk utstyr, reise og vaksinasjonsstrategier. President for EU-kommisjonen, von der Leyen, etterlyste samarbeid, koordinering og solidaritet.

Von der Leyen sa: ”I dag lanserer vi ytterligere tiltak i vår kamp mot viruset; fra å øke tilgangen til rask testing og forberede vaksinasjonskampanjer, til å legge til rette for sikker reise når det er nødvendig. Jeg ber medlemsstatene om å samarbeide tett. Modige grep som er tatt nå vil bidra til å redde liv og beskytte livsgrunnlag. Ingen medlemsland vil komme trygt ut av denne pandemien før alle gjør det. ”

Kommisjonær for helse og mattrygghet Stella Kyriakides sa: “Økningen i COVID-19-infeksjonsraten i Europa er veldig alarmerende. Det er nødvendig med en avgjørende øyeblikkelig handling for at Europa skal beskytte liv og levebrød, for å lindre presset på helsevesenet og kontrollere spredningen av viruset. ”

Professor Peter Piot, som er ledende forsker i kommisjonens rådgiverpanel, takket presidentens bekymringer og sa at det ikke var noen "sølvkule". Han sa at Europa betalte en høy pris for avslappende tiltak om sommeren, og la til at tiltak som å bruke masken fungerer så lenge alle gjør det.

Han advarte også mot 'koronatretthet' og understreket at det ikke var noen avveining mellom helse og økonomi. Han pekte på en rapport i Financial Times og sa at helseproblemet måtte løses for å begrense økonomisk skade.

Den nye innsatsen, se på mange handlinger:

Forbedre informasjonsflyten for å tillate informert beslutningstaking: Deling av nøyaktig, omfattende, sammenlignbar og rettidig informasjon om epidemiologiske data, samt om testing, kontaktsporing og folkehelseovervåking, er viktig for å spore hvordan koronavirus sprer seg på og nasjonalt nivå og levere alle relevante data til European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) og Kommisjonen.

Etablering av mer effektive og hurtige tester: Kommisjonen foreslår direkte kjøp av raske antigentester og leveres til medlemsstatene, ved bruk av 100 millioner euro under nødstøtteinstrumentet. Parallelt med dette lanserer kommisjonen en felles anskaffelse for å sikre en ny tilgangsstrøm. Reisende bør tilbys muligheten til å gjennomgå en test etter ankomst. Hvis det skal kreves eller anbefales negative COVID-19-tester for noen aktivitet, er gjensidig anerkjennelse av tester avgjørende, spesielt i reisesammenheng.

Benytter fullstendig apper for sporings- og varslingsapper over landegrensene: EU-land har utviklet 19 nasjonale apper for sporings- og varslingsapper, lastet ned mer enn 52 millioner ganger. Kommisjonen lanserte nylig en løsning for å koble nasjonale apper over hele EU gjennom en 'European Federation Gateway Service'. Tre nasjonale apper (Tyskland, Irland og Italia) ble først koblet til 19. oktober da systemet kom online. Kommisjonen ber alle stater om å sette opp effektive og kompatible apper og styrke deres kommunikasjonsarbeid for å fremme deres opptak.

Effektiv vaksinering: Utvikling og opptak av sikre og effektive vaksiner er et prioritert arbeid for raskt å avslutte krisen. Medlemsstatene må ta for å være fullt forberedt, som inkluderer utvikling av nasjonale vaksinasjonsstrategier. Kommisjonen vil få på plass et felles rapporteringsrammeverk og en plattform for å overvåke effektiviteten av nasjonale vaksinestrategier. For å dele beste praksis vil konklusjonene fra den første gjennomgangen av nasjonale vaksinasjonsplaner bli presentert i november 2020.

Effektiv kommunikasjon til innbyggerne: Tydelig kommunikasjon er avgjørende for at folkehelsesvaret skal lykkes. Kommisjonen ber alle medlemsstater om å starte kommunikasjonskampanjer på nytt for å motvirke falsk, villedende og farlig informasjon som fortsetter å sirkulere, og for å adressere risikoen for " pandemiutmattelse ”. Vaksinasjon er et spesifikt område der offentlige myndigheter må trappe opp sine handlinger for å bekjempe feilinformasjon og sikre allmenn tillit, da det ikke vil være noe kompromiss om sikkerhet eller effektivitet under Europas robuste vaksineautorisasjonssystem.

Sikre viktige forsyninger: Kommisjonen har lansert en ny felles anskaffelse av medisinsk utstyr for vaksinering.

Tilrettelegge for trygge reiser: Kommisjonen oppfordrer medlemsstatene til å gjennomføre den anbefalingen som Rådet har vedtatt om en felles og koordinert tilnærming til begrensninger for fri bevegelse. Innbyggere og bedrifter ønsker klarhet og forutsigbarhet. Eventuelle gjenværende COVID-19-relaterte tiltak ved indre grenser bør løftes.

Fortsett å lese

EU

Europeisk minstelønn: Kommisjonsforslaget er velkomment, men faller ikke under ambisjonen om å bekjempe fattigdom og ulikhet, sier De Grønne

Publisert

on

EU-kommisjonen har nettopp gitt ut sitt utkast til direktiv om en europeisk minstelønn. Forslaget inneholder minimumsstandarder og ensartede kriterier for nivået på EU-bred minimumslønn. EU-kommisjonen oppfordrer EU-regjeringer til å involvere arbeidsmarkedspartnere og fagforeninger i forhandlinger om minstelønn og å lukke hull der kollektive avtaler ikke gjelder.

For De Grønne / EFA-gruppen faller EU-kommisjonens forslag ikke under den uttalte ambisjonen om å bekjempe fattigdom og ulikhet. Kira Peter-Hansen MEP, De Grønne / EFA-koordinator i Sysselsettings- og sosialkomiteen i Europaparlamentet, sa: "For mange europeere tjener en lønn de ikke kan leve av, og antall" arbeidende fattige "vil sannsynligvis vokse i løpet av den nåværende COVID-19-krisen. Derfor er det velkommen at Kommisjonen prøver å takle problemet med fattigdom i arbeidslivet, men dessverre unnlater dette forslaget å løse problemet.

"Hvis et europeisk rammeverk om minstelønninger skal gjøre en reell forskjell, er ikke dette forslaget opp til jobben. Slik det ser ut, vil dette direktivet fortsatt se arbeidstakere på så lite som to euro i timen. Lønn må være nok til å leve av over hele EU.

"Vi hilser forslaget om å garantere lønn basert på kollektive avtaler i offentlige anskaffelser. Det må imidlertid gjøres mer for å gi arbeidsmarkedspartnere mulighet til å styrke kollektive forhandlinger, og vi må sikre at forslaget ikke skader velfungerende kollektive forhandlingsmodeller. Europeiske arbeidstakere trenger tilgang til fattigdomsbeskyttet lønn og for å utrydde diskriminering av noe slag, og for at alle EU-borgere skal ha en minimumsinntekt - det er det et ekte sosialt Europa handler om. "

Fortsett å lese

Kina

Samsung Display får amerikanske lisenser for å levere noen paneler til Huawei

Publisert

on

By

Samsung Electronics 'skjermenhet har mottatt lisenser fra amerikanske myndigheter for å fortsette å levere visse skjermpanelprodukter til Huawei Technologies [HWT.UL], fortalte en kilde kjent med saken Reuters tirsdag 27. oktober.

Med USA-Kina-bånd på sitt verste på flere tiår, har Washington presset regjeringer rundt om i verden for å presse ut Huawei, og hevdet at telekomgiganten ville levere data til den kinesiske regjeringen for å spionere. Huawei benekter at det spionerer for Kina.

Fra 15. september har nye fortau forhindret amerikanske selskaper i å levere eller betjene Huawei.

Samsung Display, som teller Samsung Electronics og Apple som store kunder for organiske lysdioder (OLED) -skjermbilder, avviste kommentar.

Huawei var ikke umiddelbart tilgjengelig for kommentar.

Det er fortsatt uklart om Samsung Display vil være i stand til å eksportere sine OLED-paneler til Huawei, ettersom andre firmaer i forsyningskjeden som lager komponenter som er nødvendige for å produsere paneler, også må få amerikanske lisenser.

Samsungs bykonkurrent LG Display sa at det og andre selskaper, inkludert de fleste halvlederselskaper, må få lisenser for å gjenoppta virksomheten med Huawei.

I forrige måned sa Intel Corp at de hadde mottatt lisenser fra amerikanske myndigheter for å fortsette å levere visse produkter til Huawei.

Fortsett å lese
Annonse

Facebook

Twitter

Trender