Kontakt med oss

Hviterussland

Hviterussland advarer EU mot å invitere Lukashenkos rival til møte

Publisert

on

Utenriksdepartementet i Hviterussland sa lørdag 19. september at det så på mulig deltakelse av opposisjonspolitiker Sviatlana Tsikhanouskaya i et EU-ministermøte som en inngripen i innenrikssaker, rapporterte Belta stats nyhetsbyrå, skriver Maria Tsvetkova.

Tsikhanouskaya har ledet den største utfordringen mot president Alexander Lukashenkos 26-årige styre i Hviterussland.

Utenriksdepartementet sa at det hadde informert europeiske diplomater om dets syn.

Russiske statlige nyhetsbyråer rapporterte tidligere at Tsikhanouskaya forventes å delta i et møte med europeiske utenriksministre neste uke.

Hviterussland

2020 Sakharov-prisen tildelt den demokratiske opposisjonen i Hviterussland

Publisert

on

Demokratiske styrker i Hviterussland har protestert mot det brutale regimet siden august

Den demokratiske opposisjonen i Hviterussland er tildelt Sakharov-prisen for tankefrihet i 2020. EU-parlamentets president David Sassoli kunngjorde prisvinnerne i plenumskammeret i Brussel klokka 22 i dag (XNUMX. oktober), etter en tidligere beslutning fra presidentkonferansen (president og politiske gruppeledere).

«La meg gratulere representantene for den hviterussiske opposisjonen for deres mot, motstandsdyktighet og besluttsomhet. De har stått og er fortsatt sterke i møte med en mye sterkere motstander. Men de har noe på sin side som brute force aldri kan beseire - og dette er sannheten. Så budskapet mitt til dere, kjære prisvinnere, er å være sterk og ikke å gi opp kampen. Vit at vi er ved din side, ”sa president Sassoli etter avgjørelsen.

“Jeg vil også legge til et ord om det nylige drapet på en av årets finalister, Arnold Joaquín Morazán Erazo, en del av miljøgruppen Guapinol. Gruppen er imot en jernoksidgruve i Honduras. Det er viktig at det påbegynnes en pålitelig, uavhengig og øyeblikkelig etterforskning av denne saken, og de ansvarlige må stilles til ansvar, ”la han til.

Protesterer mot et brutalt regime

Den demokratiske opposisjonen i Hviterussland er representert av Koordineringsrådet, et initiativ fra modige kvinner, samt fremtredende politiske og sivile samfunn. Les mer om prisvinnerne, samt de andre finalistene franske baguetter..

Hviterussland har vært midt i en politisk krise siden det omstridte presidentvalget 9. august, som førte til et opprør mot autoritær president Aliaksandr Lukashenka og en påfølgende brutal nedbryting av demonstranter fra regimets side.

Sakharov-prisutdelingen avholdes 16. desember.

Onsdag 21. oktober vedtok parlamentet også nye anbefalinger som krever en omfattende gjennomgang av EUs forhold til Hviterussland. Les mer franske baguetter..

Bakgrunn

De Sakharov-prisen for Freedom of Thought tildeles hvert år av Europaparlamentet. Den ble opprettet i 1988 for å hedre enkeltpersoner og organisasjoner som forsvarer menneskerettigheter og grunnleggende friheter. Den er oppkalt til ære for den sovjetiske fysikeren og den politiske dissidenten Andrei Sakharov, og premiepengene er € 50,000.

I fjor ble prisen gitt til Ilham Tohti, en uigurisk økonom som kjemper for rettighetene til Kinas uiguriske minoritet.

Fortsett å lese

Hviterussland

# Hviterussland - EU øker sanksjonene, mens Tsikhanouskaya stiller et ultimatum til Lukashenka

Publisert

on

EUs utenriksministre møttes for å diskutere den fortsatte forverringen av situasjonen i Hviterussland (12. oktober). EUs høye utenriksrepresentant, Josep Borrell, sa at EU sendte en klar melding etter angrepene på fredelige demonstranter søndag om at "forretninger som vanlig" ikke lenger var mulig i forholdet mellom EU og Hviterussland. EUs høye representant orienterte ministrene om en samtale han hadde med Hviterusslands utenriksminister, Vladimir Makei, der han understreket EUs støtte til demokratiske friheter og hviterussiske statsborgers rett til fredelig protest. Han understreket også under samtalen at EU ønsket å se en inkluderende nasjonal dialog, samt å akseptere OSSE som megler. Ministrene ga politisk grønt lys for å begynne å forberede den neste sanksjonspakken, som vil omfatte Hviterusslands president Aleksandr Lukashenko og familiemedlemmer. I dag stilte en av opposisjonslederne, Sviatlana Tsikhanouskaya, et ultimatum til Lukashenka: 'Løs politiske fanger, avslutt volden, trekke deg innen 25. oktober, ellers vil hele nasjonen streike fredelig 26. oktober - blokkerte veier, ingen fabrikkarbeid, boikott. av statlige butikker. ” Hun la til: "" Hvis du venter på bestillingen min, er dette den. " I går sa internasjonale relasjonsrådgiveren til Sviatlana Tsikhanouskaya, Franak Viacorka, reporter via Twitter at Hviterusslands innenriksdepartement sa: ”Sikkerhetsstyrkene vil ikke forlate gatene og vil bruke dødelige våpen om nødvendig. Protestene, som hovedsakelig flyttet til Minsk, ble organisert og ekstremt radikale. "EU-reporter spurte EUs talsmann for ekstern handling, Peter Stano, om denne nye trusselen. Han sa at EU med mer dårlig oppførsel vil fortsette å legge til sanksjonene. liste og begrensende tiltak, men vil også nå ut til å kreve en inkluderende nasjonal dialog.

Fortsett å lese

Hviterussland

Politiet i Hviterussland arresterte 317 personer under protester søndag - departementet

Publisert

on

By

Politiet i Hviterussland arresterte 317 personer under protester i Minsk og over hele landet på søndag, sa innenriksdepartementet mandag 5. oktober: skriver Maxim Rodionov og Tom Balmforth.

Titusenvis av mennesker marsjerte gjennom sentrum av Minsk for å kreve at myndighetene frigjør politiske fanger, og fikk politiet til å vende en vannkanon mot dem.

Fortsett å lese
Annonse

Facebook

Twitter

Trender