Kontakt med oss

Armenia

PKKs involvering i konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan ville bringe europeisk sikkerhet i fare

Publisert

on

De alarmerende rapportene om at Armenia har flyttet Kurdistan Working Party (PKK) terrorister fra Syria og Irak til de okkuperte områdene Nagorno-Karabakh for å forberede seg på fremtidige fiendtligheter og trene armenske militser, er nyheter av den typen som burde holde deg våken om natten, ikke bare i Aserbajdsjan, men også i Europa, skriver James Wilson.

Å endre demografien til de okkuperte områdene ved å hente inn flyktninger av armensk opprinnelse fra Libanon, Syria og Irak er en ting, selv om det er ulovlig, men befolket Nagorno-Karabakh med PKK-militanter, klassifisert av alle vestlige land, inkludert USA og EU, som en terroristorganisasjon, er en annen.

Armenias kunstige gjenbosettingspolitikk etter eksplosjonen i Beirut 4. august i år og den syriske krigen i 2009, tar sikte på å endre demografien i Nagorno-Karabakh og å konsolidere den 30 år lange armenske okkupasjonen. De representerer et brudd på folkeretten, Genève-konvensjonen og ulike internasjonale avtaler. Profesjonelt innleide militante og terrorister som blir bosatt i Nagorno-Karabakh, vil bli utpekt som en krigsforbrytelse i henhold til internasjonal lov, og setter fred og stabilitet i regionen i fare.

Ifølge Cairo24 News Agency og andre pålitelige lokale kilder gikk Armenia så langt som å la karrierediplomatene på toppnivå forhandle en overføringsplan for terroristene med den patriotiske unionen i Kurdistan, den mest militante fløyen til det kurdiske etablissementet ledet av Lahur Sheikh Jangi Talabany og Bafel Talabani. Dette fulgte et første mislykkede forsøk på å forhandle om en plan for å lage en korridor for å sende kurdiske krigere til Nagorno-Karabakh med Kurdistans autonome region's leder Nechirvan Barzani.

Angivelig, Armenia's innsats førte til overføring av hundrevis av væpnede terrorister fra Suleymaniyah, ansett som en høyborg for PKK i Irak, til Nagorno-Karabakh via Iran. En egen gruppe YPG-militanter, sett av mange som den syriske fløyen til PKK, ble sendt til Nagorno-Karabakh fra Qamishli-regionen ved den syrisk-irakiske grensen, mens en tredje gruppe PKK / YPG-militanter, som ble dannet ved Makhmur-basen i Sør for den irakiske byen Erbil, ble først utplassert til Hizbollahs hovedkvarter's irakiske fløy til Bagdad før han ble overført til Nagorno-Karabakh via Iran.

I følge etterretningstjenester ble det opprettet spesielle leirer av de iranske revolusjonsgardene for å trene militantene på iransk jord før de sendes til Nagorno-Karabakh, hvor de også har tilgang til treningsleirer i trygg avstand fra PKK.'s Kandil-base, som har blitt raidet i økende grad de siste årene.

Dette er ikke første gang Armenia rekrutterer terrorister og betaler leiesoldater for sine egne interesser. Slik var det også under Nagorno-Karabakh-krigen på 1990-tallet. Allerede i sovjettiden ble kurderne instrumentalisert av Russland og Armenia, den førstnevnte hadde etablert den autonome regionen Røde Kurdistan i Nagorno-Karabakh i 1923-1929 for å lette gjenbosetting av kurder som bodde i Aserbajdsjan, Armenia og Iran til regionen.

Den nåværende armenske administrasjonen viser seg imidlertid mer og mer krigførende mot Aserbajdsjan og hindrer forhandlingsprosessen mellom de to nasjonene på grunn av interne politiske hensyn, inkludert en hidtil uset helse- og økonomisk krise. Ikke bare nektet den nåværende armenske administrasjonen å følge OSSE-rammeavtalen, som i prinsippet ble avtalt, men ba om en oppstart av fredsforhandlinger fra bunnen av. Ettersom armeniere i økende grad nekter å sende barna sine til frontlinjen, ser den armenske administrasjonen ut til å være fast bestemt på å minimere personlige tap ved bruk av militante fra terrorgrupper. Statsminister Nikol Pashinyan kunngjorde til og med folket's militsinitiativ i landet, hvor farlige eksempler ble sett i andre konfliktfylte deler av verden, som Burkina Fasso.

Under hans ledelse har Kaukasus sett på de verste fiendskapene de siste årene da de armenske væpnede styrkene brukte brenneri for å angripe Tovuz-distriktet Aserbajdsjan ved grensen mellom Armenia og Aserbajdsjan 12. juli. Angrepet resulterte i 12 aserbajdsjanske dødsfall, inkludert en 75 år gammel sivil, som etterlot fire sårede og forårsaket alvorlig skade på aserbajdsjanske grenselandsbyer og gårder. 4. september ble en aserbajdsjansk soldat offer for nye trefninger i Tovuz-regionen, da Armenia nok en gang ikke klarte å respektere våpenhvilen.

Anerkjent av FN som et aserbajdsjansk territorium, har Nagorno-Karabakh og dets syv omkringliggende regioner vært under armensk okkupasjon i 30 år til tross for 4 FN-resolusjoner som krever umiddelbar tilbaketrekning av armenske væpnede styrker. Den økende militariseringen av Nagorno-Karabakh samt involvering av leiesoldater fra paramilitære grupper i Midt-Østen vil føre til internasjonalisering av konflikten, og sette regionale kraftverk i strid.

De farlige handlingene i Armenia risikerer å destabilisere regionen ytterligere, som har en strategisk betydning for Aserbajdsjan og Europa, ettersom den gir energi og transportforbindelser til Georgia, Tyrkia og Europa for aserbajdsjansk olje og gass så vel som andre eksportvarer. Ved å bringe store infrastrukturprosjekter i fare, som oljeledningen Baku-Tbilisi-Ceyhan, Baku-Tbilisi-Erzurum-gassrørledningen, Baku-Tbilisi-Kars-jernbanen, kan Armenia sette europeisk energi og transportsikkerhet i enorm risiko.

Armenia

Nagorno-Karabakh-konflikt: Armenia fortsetter å bombe sivile

Publisert

on

Aserbajdsjanske myndigheter har rapportert om et angrep på et boligområde i Ganja, landets nest største by, med minst ni døde og 34 skadde, søndag 11. oktober. President Ilham Aliev har fordømt denne brudd på våpenhvilen som nettopp ble enige om begge sider. .

Aserbajdsjan beskyldte Armenia for ikke å respektere våpenhvileavtalen som trådte i kraft dagen før, og for å fortsette bombingen av sivile områder. På ettermiddagen hadde det ikke blitt kunngjort utveksling av fanger eller kropper, et uttalt mål for den humanitære våpenhvilen som ble forhandlet i Moskva, som skulle tre i kraft lørdag klokka 12 lokal tid.

I Ganja så journalister aserbajdsjanske redningsmenn på jobb i ruinene til en bygning, hvorfra to lik ble fjernet. Totalt ni leiligheter ble ødelagt, ifølge vitner, av en streik klokken 2 (lokal tid).

Aserbajdsjans president Ilham Aliev fordømte angrepet på Twitter som et «åpenbart brudd på våpenhvilen» og en «krigsforbrytelse».

"De armenske væpnede styrkene respekterer ikke den humanitære våpenhvilen og fortsetter å skyte raketter og artilleri mot byene og landsbyene i Aserbajdsjan".

Armenia nekter for å ha bombet Ganja.

Araïk Haroutiounian, den selvutnevnte "presidenten" i de okkuperte områdene i Aserbajdsjan, sa søndag morgen at troppene hans respekterte "våpenhvileavtalen" og anså situasjonen som "roligere" enn dagen før.

"Så lenge skytingen fortsetter, vil det ikke være utveksling" av fanger eller kropper, advarte separatistlederen om morgenen.

Den humanitære våpenhvilen ble forhandlet frem av de armenske og aserbajdsjanske utenriksministrene, under ledelse av Russland.

De russiske og tyrkiske utenriksministrene kalte, i en russisk uttalelse gitt etter telefonsamtalen, "behovet for å respektere alle bestemmelsene strengt" i avtalen.

EU (EU) har uttrykt "ekstrem bekymring" over brudd på våpenhvilen i Nagorno-Karabakh.

- Vi tar ekstrem bekymring til etterretning om rapporter om fortsatt militær aktivitet, spesielt mot sivile mål og sivile tap, sa EUs utenriksminister Joseph Borrell i en uttalelse søndag.

En talsmann fra Aserbajdsjan sa: "Likegyldighet mot tragedien i Aserbajdsjan i dag kan føre Europa til større ustabilitet og tragedier i fremtiden".

Han kalte EUs nåværende holdning ineffektiv, og uttalte at stillheten over menneskelig tragedie i Ganja og med tilslørte generelle uttalelser bare vil oppmuntre Armenia til å fortsette sine krigsforbrytelser.

President for EU-rådet Charles Michel svarte på situasjonen i en tweetOg sa:

“Den humanitære våpenhvilen mellom Armenia og Aserbajdsjan er et viktig skritt mot avskalering. Jeg ber partene om å våpenhvile og unngå ytterligere vold og sette sivile i fare. Forhandlinger uten forutsetninger må gjenopptas uten forsinkelse #NagornoKarabakh ”.

Fortsett å lese

Armenia

Nagorno-Karabakh: Armenia og Aserbajdsjan er enige om våpenhvile

Publisert

on

Armenia og Aserbajdsjan har blitt enige om en midlertidig våpenhvile i konflikten i den omstridte Nagorno-Karabakh-regionen.

Russlands utenriksminister kunngjorde avtalen like før 03:00 Moskva tid (midnatt GMT), etter 10 timers samtaler i den russiske hovedstaden.

Sergey Lavrov sa at de to landene nå ville begynne "materielle" samtaler.

Mer enn 300 mennesker har dødd og tusenvis er fordrevet siden den siste volden i den langvarige konflikten brøt ut 27. september.

Krigshandlingene vil bli stanset fra middagstid lokal tid (08:00 GMT) lørdag, for å tillate utveksling av fanger og gjenoppretting av døde kropper.

Nagorno-Karabakh drives av etniske armenere, selv om det offisielt er en del av Aserbajdsjan.

De to tidligere sovjetrepublikkene har gitt hverandre skylden for det siste voldsutbruddet - det verste på flere tiår.

Russland har en militærbase i Armenia, og begge er medlemmer av CSTO-alliansen.

Imidlertid har Moskva også gode forbindelser med Aserbajdsjan.

Fredag ​​9. oktober sa det armenske forsvarsdepartementet kampene fortsatte gjennom dagen, til tross for samtalene i Moskva.

Torsdag beskyldte Armenia Aserbajdsjan for bevisst beskytning av en historisk katedral i Nagorno-Karabakh. Bilder viste alvorlige skader ved Holy Saviour Cathedral i Shusha city (kjent som Shushi på armensk).

Samtidig sa Aserbajdsjan at den nest største byen, Ganja, og regionen Goranboy hadde blitt beskutt av armenske styrker, med minst en sivil drept.

Når han snakket med BBC tidligere denne uken, advarte den armenske statsministeren Nikol Pashinyan om et "folkemord" i regionen, og sa at det var "Armenia, armenernes land".

Sammenstøtene har fordrevet halvparten av Nagorno-Karabakhs befolkning - rundt 70,000 XNUMX mennesker - sa tjenestemenn.

Regionens viktigste by, Stepanakert, har lidd flere dager med beskytning med innbyggere som skjuler seg i kjellere og mye av byen er igjen uten strøm.

Armenia og Aserbajdsjan gikk i krig om Nagorno-Karabakh i 1988-94 og til slutt erklærte våpenhvile. Imidlertid nådde de aldri en løsning i tvisten.

Fortsett å lese

Armenia

EU møter utenrikspolitisk hodepine med armensk aggresjon i Nagorno-Karabakh

Publisert

on

EU står overfor utfordringer på flere fronter. Ikke bare krasjer COVID-19-pandemiens andre bølge over Europa, og kontinentets økonomi sliter fremdeles med å komme seg etter den første innvirkningen våren, men EU står overfor flere utenrikspolitiske utfordringer samtidig. Brexit, situasjonen i Hviterussland, forgiftningen av Alexei Navalny og den fortsatte innvandringskrisen - alt dette holder EU-lederne opptatt. Nå må de takle en ny utenrikspolitisk hodepine ved Europas østlige grenser som er helt unngåelig og unødvendig: oppblussing av fiendtligheter over Nagorno-Karabakh.

Tidligere denne uken sluttet EUs høye representant Josep Borrell seg sammen med parlamentsmedlemmene i en debatt i Europaparlamentet for å oppfordre til våpenhvile og en umiddelbar slutt på blodsutgytelsen.

Nagorno-Karabakh er en enklav i Kaukasus som er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan. Likevel har Armenia okkupert denne regionen og syv tilstøtende distrikter i Aserbajdsjan, siden de to landene kjempet en krig på begynnelsen av 1990-tallet under Sovjetunionens oppbrudd. Armenia har nektet å gi tilbake kontrollen over Aserbajdsjans territorium, til tross for fire FN-resolusjoner som krever at landet trekker tilbake styrkene.

Denne urolige situasjonen har holdt seg på plass de siste tre tiårene, med korte grenseoppblussinger, som i 2014 og 2016. Imidlertid er ingenting i likhet med det vi ser i dag: kampene den siste uken har involvert tungt artilleri, droner og krigsfly. Allerede 27 sivile er drept i Aserbajdsjan og 141 såret. Armenia har rapportert om 220 soldater og minst 21 sivile har omkommet.

Armenia blir beskyldt for å benytte anledningen til et vest distrahert av COVID-19 for å endre situasjonen på bakken og fange mer aserbajdsjansk territorium. Som medlem av Collective Security Treaty Organization (CSTO), en militærallianse av eks-sovjetstater, er Armenia forsikret om russisk hjelp hvis den møter ekstern aggresjon innenfor sine grenser. I henhold til internasjonal lovgivning ville imidlertid ingen slik inngrep være berettiget i Nagorno-Karabakh og dets syv distrikter, som er internasjonalt anerkjente aserbajdsjanske territorier under armensk okkupasjon i 30 år. Likevel har denne konflikten vært fordelaktig for Armenia så langt, som hadde liten ulempe til tross for dens mindre størrelse, økonomi, befolkning og militære makt i forhold til Aserbajdsjan.

Dette er imidlertid et stort tap for Europa. Ikke bare er det en voldelig konflikt i de sørlige kantene av Europa, men den forkorter nøkkelrørledningen som går gjennom Aserbajdsjan og leverer gass til Europa. Aserbajdsjan har også vært en sterk partner i Vesten, med en sterk verdslig politikk.

Aserbajdsjan har reagert med tilbakeholdenhet på armensk aggresjon, og angrep bare mål i Nagorno-Karabakh. Dette er tross alt aserbajdsjansk territorium. Aserbajdsjan har vært forsiktig denne uken med å ikke angripe armenske mål i Armenia selv, som Armenia nesten helt sikkert ville ha brukt som påskudd for å kreve russisk militær bistand i henhold til CSTOs kollektive forsvarsbetingelser.

Armenia har forsøkt å tvinge denne opptrappingen, ved å angripe Aserbajdsjans andre by Ganja, som har liten militær verdi for Armenia ettersom den ligger over 100 km fra Nagorno-Karabakh. Det har også angrepet byene Beylagan, Barda og Terter, og det er rapporter om at militante fra Kurdistan Workers Party og gruppens syriske gren, People's Protection Units (YPG), som fikk opplæring i Irak og Tyrkia, ble overført til Nagorno- Karabakh for å trene Armenias styrker.

Men Aserbajdsjans president Ilham Aliyev har vært nøye med å unngå å eskalere konflikten.

“Nå er målet for Armenia, som bomber Aserbajdsjan, Russland og CSTO i denne konflikten. De vil at vi skal treffe Armenia også, og så vil de søke CSTO om beskyttelse, ”sa Aliyev i et intervju med den tyrkiske TV-kanalen TRT.

Russland, USA og Frankrike har bedt om våpenhvile, selv om Russlands president Vladimir Putin er den eneste lederen som har regional innflytelse for å avslutte den nåværende konflikten. Han kan be Armenia om å trekke seg hvis han ønsker - Russland er tross alt Armenias viktigste allierte. Russland har også gode forbindelser med Aserbajdsjan, noe som vil gjøre det til en megler som er akseptabel for begge sider.

President Aliyev ga en positiv vurdering av Russlands holdning til de nåværende fiendtlighetene. “I denne saken oppfører Russland seg som et veldig ansvarlig og stort land. Positive signaler kommer fra Russland, og spørsmålet om støtte til enhver side er ikke gjenstand for diskusjon, ”påpekte han.

EU må samarbeide med Russland for å få en umiddelbar slutt på fiendtlighetene. Armenia bør slutte å angripe Aserbajdsjans byer, og begynne å forhandle om tilbaketrekningen fra Nagorno-Karabakh. Denne ulmende 'frosne konflikten' må nå løses, ellers kan en bredere regional krig med Tyrkia, Iran og Russland ikke utelukkes.

Fortsett å lese
Annonse

Facebook

Twitter

Trender