Kontakt med oss

Aserbajdsjan

SOCAR som en av hjørnesteinene i Aserbajdsjans stat

Publisert

on

Nylig, USA Tribune rapporterte at Aserbajdsjan har blitt hovedleverandør av gass til Tyrkia. For bare 10 år siden kunne en slik prognose bare forårsake skepsis blant de globale aktørene i olje- og gassmarkedet. Imidlertid vitner en av de siste uttalelsene fra den aserbajdsjanske presidenten Ilham Aliyev om landets økte rolle i verdens energimarked.

“Mens det for et år siden var aserbajdsjansk gass på 4. eller 5. plass i det tyrkiske markedet, er vi i dag først og fremst, noe som er veldig viktig for oss og Tyrkia, siden gass sikrer energisikkerheten i ethvert land. I dag tilføres gass til Tyrkia fra det broderlige landet, og ytterligere tiltak vil bli tatt for å øke volumene, sa Ilham Aliyev forleden dag.

For bare to tiår siden kunne Aserbajdsjan ikke engang forestille seg i drømmene at en dag ville landet bli en av de største gasseksportørene til et av de største gassmarkedene i Europa. Imidlertid har situasjonen endret seg på bare tjue år: både i landet selv og Aserbajdsjans rolle på verdensarenaen har økt, og ikke bare i oljesektoren.

Baku har vært kjent som et av sentrene i verdens oljeindustri siden slutten av 19-tallet. Å være en del av det russiske imperiet og deretter Sovjetunionen, kunne imidlertid ikke Aserbajdsjan disponere oljeinntektene.

Aserbajdsjan begynte å utvinne olje i industrielle skalaer på midten av 19-tallet. I midten av det tjuende århundre var det i Aserbajdsjan de først begynte å utvinne olje fra offshore felt.

Det første skrittet mot etableringen av Aserbajdsjan som et av verdens oljesentre, var signeringen 20. september 1994 av en kontrakt kjent som "Century Contract" for utvikling av feltene Azeri-Chirag-Guneshli. Denne kontrakten ble grunnlaget for Aserbajdsjans oljestrategi, som ble fastsatt av Heydar Aliyev. Det er viktig at denne kontrakten åpnet en port for utenlandske investorer til olje- og gassressursene i den Kaspiske regionen.

Med denne kontrakten skjedde et økonomisk mirakel i Aserbajdsjan. Inntektene fra gjennomføringen av kontrakten oversteg 150 milliarder dollar.

Det er en påminnelse om at mens SOCAR på midten og slutten av 1990-tallet utelukkende var et aserbajdsjansk selskap med et lite verdensnivå i produksjonen, ble det etter et par tiår en betydelig aktør i verdens oljemarked. Historien om oljekontrakter viser at SOCAR opprinnelig hadde nominelle 10% i produksjonsdelingsavtaler, inkludert når det gjelder reduksjon av økonomiske kostnader.

I dag er SOCAR klar til å delta i paritetsandeler i utviklingen av felt: et eksempel er feltene Abheron og Karabakh, som utvikles sammen med Total og Equinor. Videre begynte SOCAR uavhengig å utvikle gassfeltene Umid og Babek.

“Arbeidet i Umid-Babek-prosjektene, hvor SOCAR deltar uavhengig, går som planlagt. Dette er også veldig lovende prosjekter, og vi forventer å øke investeringspotensialet til disse prosjektene og produksjonen, siden vi trenger energiressurser for interne behov, mens vårt eksportpotensial vil bli sikret. Det er også andre lovende prosjekter. Generelt kan jeg si at selv om 'Century Contract' ble signert i 1994 og mange kontrakter har blitt signert siden den gang, har det gått 26 år, men interessen for oljepotensialet til Aserbajdsjan i verden synker ikke, men tvert imot, vokser ”, sa Aliyev.

I løpet av disse årene har SOCAR vokst til et stort olje- og gasselskap som driver virksomhet i flere land - Sveits, Romania, Ukraina, Georgia, Tyrkia, De forente arabiske emirater, Russland og andre land.

Tyrkia har en spesiell plass i SOCARs investeringsprosjekter, der selskapet anskaffet et stort petrokjemisk kompleks, bygget STAR-oljeraffineri, og utvikler forretnings- og transportlogistikk.

I følge selskapets siste revisjonsrapport utgjorde SOCARs omsetning i 2019 50 milliarder dollar. Det er verdt å merke seg at 93% av denne omsetningen faller på virksomhet i utenlandske markeder.

I tillegg til olje- og gassvirksomhet, opererer SOCAR aktivt i det kjemiske komplekset og blir den største eksportøren i ikke-oljesektoren. Dette bidrar hovedsakelig av aktivitetene til SOKAR Metanol og SOCAR Polymer.

Det er viktig å legge til at SOCAR også massivt finansierer kultur og sport. Selskapet tar seg av sine ansatte. For eksempel overstiger gjennomsnittslønnen i SOCAR $ 700, som er to ganger høyere enn landsgjennomsnittet. I tillegg til det tildeler selskapets ledelse midler for å dekke sosiale behov for selskapets ansatte og gir dem leiligheter.

"Arbeidere i oljesektoren har alltid hatt stor respekt i Aserbajdsjan. Dette er tilfelle i dag; arbeidet til oljearbeidere er virkelig heltemot. Yrket som oljearbeider er respektert og samtidig risikabelt, farlig, og jeg vil gjenta igjen at deres arbeid er reell heltemot, "sa Ilham Aliyev, som selv jobbet for SOCAR i ni år.

"Oljearbeidere tar en enorm rolle i den vellykkede utviklingen av landet vårt. I dag er størstedelen av landets økonomi knyttet til olje- og gassektoren, og det vil være det i mange år fremover. Vi mener ikke det andre næringer utvikler seg ikke - de er, men uansett hvordan de utvikles, vil de ikke kunne generere de samme inntektene som olje og gass i nær fremtid, ”sa Aliyev.

Det er klart at hvis det ikke var viljen til å gjennomføre 'Century Contract' og oljestrategien generelt, ville det være vanskelig å oppnå så imponerende resultater.

Armenia

Nagorno-Karabakh-konflikt: Armenia fortsetter å bombe sivile

Publisert

on

Aserbajdsjanske myndigheter har rapportert om et angrep på et boligområde i Ganja, landets nest største by, med minst ni døde og 34 skadde, søndag 11. oktober. President Ilham Aliev har fordømt denne brudd på våpenhvilen som nettopp ble enige om begge sider. .

Aserbajdsjan beskyldte Armenia for ikke å respektere våpenhvileavtalen som trådte i kraft dagen før, og for å fortsette bombingen av sivile områder. På ettermiddagen hadde det ikke blitt kunngjort utveksling av fanger eller kropper, et uttalt mål for den humanitære våpenhvilen som ble forhandlet i Moskva, som skulle tre i kraft lørdag klokka 12 lokal tid.

I Ganja så journalister aserbajdsjanske redningsmenn på jobb i ruinene til en bygning, hvorfra to lik ble fjernet. Totalt ni leiligheter ble ødelagt, ifølge vitner, av en streik klokken 2 (lokal tid).

Aserbajdsjans president Ilham Aliev fordømte angrepet på Twitter som et «åpenbart brudd på våpenhvilen» og en «krigsforbrytelse».

"De armenske væpnede styrkene respekterer ikke den humanitære våpenhvilen og fortsetter å skyte raketter og artilleri mot byene og landsbyene i Aserbajdsjan".

Armenia nekter for å ha bombet Ganja.

Araïk Haroutiounian, den selvutnevnte "presidenten" i de okkuperte områdene i Aserbajdsjan, sa søndag morgen at troppene hans respekterte "våpenhvileavtalen" og anså situasjonen som "roligere" enn dagen før.

"Så lenge skytingen fortsetter, vil det ikke være utveksling" av fanger eller kropper, advarte separatistlederen om morgenen.

Den humanitære våpenhvilen ble forhandlet frem av de armenske og aserbajdsjanske utenriksministrene, under ledelse av Russland.

De russiske og tyrkiske utenriksministrene kalte, i en russisk uttalelse gitt etter telefonsamtalen, "behovet for å respektere alle bestemmelsene strengt" i avtalen.

EU (EU) har uttrykt "ekstrem bekymring" over brudd på våpenhvilen i Nagorno-Karabakh.

- Vi tar ekstrem bekymring til etterretning om rapporter om fortsatt militær aktivitet, spesielt mot sivile mål og sivile tap, sa EUs utenriksminister Joseph Borrell i en uttalelse søndag.

En talsmann fra Aserbajdsjan sa: "Likegyldighet mot tragedien i Aserbajdsjan i dag kan føre Europa til større ustabilitet og tragedier i fremtiden".

Han kalte EUs nåværende holdning ineffektiv, og uttalte at stillheten over menneskelig tragedie i Ganja og med tilslørte generelle uttalelser bare vil oppmuntre Armenia til å fortsette sine krigsforbrytelser.

President for EU-rådet Charles Michel svarte på situasjonen i en tweetOg sa:

“Den humanitære våpenhvilen mellom Armenia og Aserbajdsjan er et viktig skritt mot avskalering. Jeg ber partene om å våpenhvile og unngå ytterligere vold og sette sivile i fare. Forhandlinger uten forutsetninger må gjenopptas uten forsinkelse #NagornoKarabakh ”.

Fortsett å lese

Armenia

Terrortrussel i Sør-Kaukasus kan spre seg til Europa

Publisert

on

I løpet av hele konfliktperioden mellom Aserbajdsjan og Armenia har opptrappingen aldri nådd så kritisk punkt. Selv i april 2016 da den armenske siden startet massive operasjoner mot Aserbajdsjan, har de to sidene aldri åpent snakket om en krig så trygt. Hærmobilisering av begge sider er et alarmerende faktum som bør tas på alvor av det internasjonale samfunnet.

Internasjonal organisasjon som OSSE klarer ikke å løse problemet på fredelige måter, noe som fører til en nedgang i offentlig tillit til dem. Den aserbajdsjanske siden hevder åpent at OCSEs innsats er ubrukelig og svært ikke-effektiv - skriver Galib Mammadov, en uavhengig ekspert og MA i internasjonale relasjoner fra Washington University i St. Louis.

Til og med aserbajdsjanske regjeringstjenestemenn henviser til bilder av OCSE Minsk Groups medformenn som har et parti i Nagorno Karabakh i stedet for å gjennomføre konfliktløsing og fredsbevarende aktiviteter.1 Dette tjener til offentlig sinne på aserbajdsjansk side og gjør en krig uunngåelig. På den annen side skaper enhver sannsynlighet for krig sikkerhetsproblemer for Armenia, og som en siste utvei satser deres regjering på å bruke deres forhold til regionale terrororganisasjoner som ASALA (Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia) og PKK som en garanti for deres sikkerhet. Når vi går tilbake til 70-, 80- og 90-tallet, blir det tydelig at Armenia har en tendens til å samarbeide med terrororganisasjoner og bruke dem som en hard makt for å nå sine mål. Involvering av slike organisasjoner i regionen er en enorm trussel for hele verden. Dermed hvis de blir forsterket i regionen, kan de komme i linje med andre terrororganisasjoner i Midt-Østen, noe som vil øke en global terror.

Kort bakgrunn for Nagorno Karabakh-konflikten

Forholdet mellom to land ble forverret etter at etniske armenske styrker okkuperte aserbajdsjanske territorier mellom årene 1988 og 1994. Siden våpenhvilen i 1994 har Karabakh-konflikten holdt seg frossen til tross for internasjonal mekling. Armenia okkuperte 20 prosent av aserbajdsjanske territorier som et resultat av Nagorno Karabakh-konflikten, og fordrev omtrent 800,000 XNUMX aserbajdsjanere fra sine territorier. I tillegg anerkjenner FN den aserbajdsjanske republikkens territoriale integritet og har fire resolusjoner som krever tilbaketrekning av armenske styrker fra okkuperte distrikter i Aserbajdsjan.2

Bakgrunn for ASALAs terror

Terroristorganisasjoner som ASALA og den væpnede fløyen til Armenian Revolutionary Federation (ARF) var en av de farligste terrorbevegelsene i Europa på begynnelsen av 1970-tallet. ASALA ble lansert i Libanon Beirut i 1975 med det formål at rundt 90 personer ble drept og hundrevis ble såret gjennom et terrorangrep fra disse organisasjonene. Slike angrep dekket Nord-Amerika, Europa, Midt-Østen og Sør-Stillehavsregionene rettet mot etniske tyrker (for det meste diplomater).3 Men de tok også liv av amerikanske, franske, italienske og jugoslaviske folk. Med tanke på det faktum at 1981 armenske terrorister sto for det høyeste antallet dokumenterte internasjonale terrorangrep, definerte den amerikanske regjeringen armenske terrorister som den farligste gruppen i verden på den tiden. 4

Store terroroperasjoner av ASALA var eksplosjon ved Generalkonsulatene i Republikken Tyrkia i byene Frankfurt, Köln og Essen, Tyskland, eksplosjon ved Yeşilköy lufthavn i Istanbul, drepte 5 og skadet 42, gislingskrise på Esenboga lufthavn i Ankara, drepte 10 og skadet 82, eksplosjon på en internasjonal messe i Marseilles, Frankrike, drept en og skadet 26, eksplosjon ved Turkish Airlines-kontoret på Orly flyplass i Paris, drept 8 og skadet 55. 5

Armensk politisk vold nådde sin topp mellom høsten 1979 og sommeren 1983. Mot slutten av juli 1983 tok attentat, væpnede angrep og bombeangrep livet til mange tyrkiske utenriksdepartementets tjenestemenn, avhengige og ansatte, samt franske, amerikanske, Italienske, jugoslaviske, sveitsiske og tyske statsborgere. Perioden ble preget av de særlig brutale automatiske våpenangrepene på Esenboğa lufthavn, Istanbul Covered Bazaar og den tyrkiske ambassaden og ambassadørboligen i Lisboa sommeren 1982 og 1983, og for tidlig detonasjon av en bombe designet for å eksplodere midt i luft på Orly lufthavn i Paris i juli 1983. Åtte mennesker ble drept, inkludert fire franske borgere, to tyrker, en amerikaner og en svenske, og nærmere seksti andre ble såret.6 Tidligere CIA-direktør for terrorbekjempelse kommenterte situasjonen slik: “De [armenerne] er brutale ... De tar ikke gisler for å forhandle. Det er bare ut-og-ut-drap. ” 7 Armensk terror var et mareritt for både europeere og amerikanere, og ASALA var et unikt tilfelle som ikke skal glemmes som en leksjon av det internasjonale samfunnet.

Relasjoner mellom Armenia og ASALA

Armenia er tidligere president Ter-Petrosyan deltok på begravelsen til Monte Melkonian i ASALA i 1993. Det betyr helt klart at ASALA betraktes som en legitim enhet i Armenia. Armenia viste sin støtte til terrororganisasjonen som tok livet av mange mennesker over hele verden. I tillegg blir medlemmer av ASALA offisielt sett på som nasjonale helter. Dermed ble Monte Melkonian etter døden tildelt den høyeste militære utmerkelsen til Nagorno Karabagh og Republikken Armenia, inkludert militærkorset, første grad og Golden Eagle-medaljen.8 Armenia fremmer åpenlyst terroraktiviteter og gir legitimitet til slike handlinger. Det skal være en alarm ikke bare for regionen, også for hele verden. Dermed påvirket ASALAs terroroperasjoner ikke bare tyrkerne og aserbajdsjanske folk i regionen, og berørte også Europa og USA som tok liv av mange mennesker.

I tillegg startet, ifølge legitime armenske mediekilder, armensk regjering et program for bosetting av libanesiske armenere til okkuperte territorier i Aserbajdsjan. I august 2020 erklærte armenske medier at to libanesisk-armenske familier flyttet til Nagorno-Karabakh.9 I september 2020 nådde tallet hundre mennesker.10 Armenske kilder beskriver slik bosetting som humanitær hjelp til libanesiske armenere angående katastrofen som skjedde i Beirut. Tvert imot husker aserbajdsjanske kilder det som en forsettlig provokasjon som tar sikte på å bosette terroristen til Karabakh og gjenopplive såkalt ASALA-terrororganisasjon som var et mareritt for Europa. I følge aserbajdsjanske kildedirektør ved Russlands politiske forskningsinstitutt, kalte filolog Sergey Markov i intervjuet med APAs Moskva-korrespondent Armenias handlinger som et forsøk på en terror ved å si "Gjennom Pashinyans gjerninger kan terroropplevelse i Midt-Østen spre seg til Sør-Kaukasus". 11 En annen russisk ekspert Andrey Petrov i sin uttalelse til APAs korrespondent i Moskva, skremte den russiske regjeringen over fare for terror: "Ved å distribuere terrorister til Aserbajdsjans okkuperte territorier, skaper Armenia et stort problem for Russland". 12Armenias politikk for å nå sine mål ved hjelp av terror og krig ville bringe freden i fare, ikke bare i regionen også i Europa.

konklusjonen

Både Armenias respekt for landets terroristledere på regjeringsnivå og bosettingsplanen for armenere i Libanon gir grunnlag for å bygge en hypotese om at Armenia tar sikte på å gjenopplive sine historiske terrororganisasjoner som ASALA. Internasjonalt samfunn skal bruke alle dets midler (sanksjoner, notater og så videre) for å forhindre at Armenia bruker en terrorisme som et verktøy for sine politiske mål, slik de gjorde på 70-, 80- og 90-tallet. Utplassering av terrorgrupper som PKK og ASALA til Nagorno Karabakh og andre okkuperte territorier i Aserbajdsjan, vil ta liv ikke bare aserbajdsjanske eller tyrkiske folk, også europeiske, amerikanske, russiske og til og med armenske folk kan være ofre for deres operasjoner som det skjedde i nær historie. Meldingen skal være tydelig om at ethvert mål ikke skal oppnås ved overfall, terror, attentater og massakrer. Hvis slike organisasjoner lykkes, vil det motivere mange andre terrororganisasjoner til å handle som vil bringe global fred og sikkerhet i fare. Sanksjoner og relevante tiltak fra internasjonalt samfunn skal pålegges enhver regjering som støtter terrorhandling.

Meningene i denne artikkelen er personlige for forfatteren.

2 http:/ /www.un.org/Blog/Press/docs/ 2008 /ga10693.doc.htm

3 Gunter MM (2011) Armensk terrorisme i det tjuende århundre. I: Armensk historie og spørsmålet om folkemord. Palgrave Macmillan, New York. https://doi.org/10.1057/9780230118874_3

4 “Armenian Terrorists,” 10. januar 1983, CIA, CIA-RDP88-01070R000100520004-4; “Patterns of International Terrorism: 1981,” i Department of State Bulletin Vol. 82, nr. 2065 (august 1982): 16; og Gunter, "Forfølge den rettferdig sak av folket deres"

5 Christopher Gunn (2014) Hemmelige hærer og revolusjonære føderasjoner: Stigningen og fallet av armensk politisk vold, 1973-1993

6 ABC News, 15. juli 1983; Greg MacArthur, AP, Paris, 15. juli 1983; “5 Killed, 60 Hurt by Paris Bomb; Armeniske ekstremister tar skylden, ”Los Angeles Times, 15. juli 1983; Peggy Turbett, UPI, Paris, 15. juli 1983; Brigid Phillips, UPI, Paris, 15. juli 1983; “5 drept i Orly flyplassbombing; Armenere krever ansvar, ”New York Times, 16. juli 1983; “En lang hevnhistorie,” NYT, 16. juli 1983; “Armenian Blast Kills 5m Hurts 56 at Paris Airport,” LAT, 16. juli 1983; Claire Rosemberg, "Amerikansk student drept i bombeeksplosjon," UPI, Paris, 16. juli 1983; UPI, Paris, 16. juli 1983; Greg MacArthur, AP, Paris, 16. juli 1983; "Armenere krever flere ofre," NYT, 17. juli 1983; “Death Toll Climbs to 6 in Orly Bombing,” NYT, 17. juli 1983; "Amerikansk blant døde i Orly Blast," Washington Post, 17. juli 1983; “Turkish Press Review: 16.-18. Juli 1983,” ANKARA 06192, 18. juli 1983, DOS; “Orly Blast hevder syvende offer, nye trusler,” Associated Press, 21. juli 1983; Death Toll stiger til 7 etter terror i Orly, ”NYT, 22. juli 1983; “ASALA Bombing of Orly Airport Tar Heavy Toll; Paris-politiet, i major sweep, internerer over 50 mistenkte, ”armensk reporter, 21. juli 1983; og “ASALA-planlagt eksplosjon på Frankrikes Orly lufthavn,” Armenian Weekly, 23. juli 1983

7 “Terrorist Group Baffles Experts in Armenian Tactics,” Washington Post, 26. juli 1983

Fortsett å lese

Armenia

Krig blusser opp mellom Armenia og Aserbajdsjan: Trenger Europa nye skillelinjer ved siden av grensene?

Publisert

on

Fiendtligheter mellom Armenia og Aserbajdsjan har brutt ut igjen i Nagorno Karabakh etter å ha simret i årevis, og viser igjen at det å rulle tilbake til okkupasjonens status quo og late som å forhandle mens man opprettholder status quo ikke bare er farlig, det fungerer bare ikke. Kampene er de tyngste som er sett i regionen siden 2016. Nasjonale lidenskaper rir høyt, og både Armenia og Aserbajdsjan har gitt hverandre skylden for å starte kampene.

Antall omkomne er ikke kjent, men anslås å være over 100, inkludert sivile. Ifølge kontoret til Aserbajdsjans justisminister har totalt 35 sivile blitt innlagt på sykehus med forskjellige skader, og 12 mennesker er drept fra i går. I skrivende stund ser kampene ut til å spre seg utenfor Nagorno Karabakh, et fjellous område som er anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men som har vært under armensk okkupasjon siden krigen på begynnelsen av 1990-tallet som brøt ut kort tid etter oppløsningen av det tidligere Sovjetunionen.

Det er internasjonal bekymring for at andre land kan bli sugd inn i konflikten. Russland er en stor leverandør av våpen til Armenia, og har en militærbase der. Tyrkia har allerede åpent støttet Aserbajdsjan, etterfulgt av noen andre land. EU har en viktig rolle å spille. Stemmene som stiger fra EU så langt er imidlertid ikke nok til å bidra til en varig løsning på konflikten. Faktisk virker løsningen enkel - som i tilfelle andre konflikter i nabolaget, for å støtte suksessens suverenitet og territoriale integritet, oppfordre til tilbaketrekking av væpnede styrker fra de okkuperte områdene og gjenopprette fredsforhandlinger. Ellers vil ikke diplomatiske uttalelser som ikke tar opp de grunnleggende årsakene til konflikten, gi en bærekraftig løsning for regionen.

Imidlertid har en rekke stemmer fra Europa de siste to dagene reist flere spørsmål om konflikten enn svar. Medlemmene av European People's Party (EPP) Political Assembly møttes via videokonferanse 28. september og endte med en merkelig uttalelse om å "trekke tilbake tropper til stillingene de hadde før 27. september 2020." En slik bisarr oppfordring fra det største politiske partiet i Europaparlamentet har igjen vist hvor fremmed de fleste europeiske politikere er for det virkelige politiske og sikkerhetslandskapet i nabolagene.

Den største faren her er imidlertid ikke uvitenhet, men bevisst forsøk på å gi en etnisk og religiøs tone til denne territoriale konflikten. De umoden reaksjon fra noen europeiske talspersoner, minner imidlertid om oppfordringen til nye korstog, noe som krever sterk motstand mot disse slags politikere som bruker Europas ytrings- og ytringsfrihet for hat formål. Selv noen vanlige nyhetsbyråer fremhevet den religiøse tilknytningen tilse to konfronterende land i sine rapporter. Disse kallene gjør det klart at det armenske nye ”fredskonseptet” ny krig for nye territorier ”er ren propaganda.

Denne typen destruktive retorikk fra noen EU-politikere provoserte bare en umiddelbar respons fra Organisasjonen for islamske land, det tyrkiske rådet, Pakistan og til og med Afghanistan. Det er selvfølgelig betydelige armenske minoriteter i mange EU-land - men EU bør motstå at etniske og religiøse farger blir involvert i denne konflikten. Trenger Europa nye skillelinjer ved siden av grensene?

Hvis EU ønsker å sikre stabilitet og fred på sine grenser, bør det ikke stå stille. Det bør være motivert til å ta en mer proaktiv rolle i tråd med sine internasjonale forpliktelser og fungere som en ærlig megler for å finne en bærekraftig løsning uten følelser, men gjennom en insistering på å følge prinsippene i folkeretten.

Fortsett å lese
Annonse

Facebook

Twitter

Trender