En foreslått lovgivning i Polen for å forby religiøs slakting av dyr for eksport "er av stor bekymring for europeisk jødedom," sa Rabbi Menachem Margolin, styreleder for European Jewish Association (EJA) torsdag (1. oktober), skriver

Den såkalte dyrevelferdsforslaget, foreslått av det regjerende partiet Law and Justice (PiS), har passert varamedlemmene eller Sjem og søker nå godkjenning i Senatet.

Det kunne ha enorme forgreninger for europeiske jødiske samfunn, da det ville se en sentral og viktig del av en jødisk praksis, shechita, som har funnet sted i årtusener trampet på og effektivt utslettet - tilgang til og levering av kosher kjøtt.

For europeiske jøder medfører lovgivningen også flere røde og blinkende alarmer. Historien har gjentatte ganger vist at åpningssalven i forsøk på å straffe, utstøte, marginalisere og til slutt ødelegge jødiske samfunn alltid begynner med forbud mot sentrale prinsipper i jødisk tro som kosherlover og omskjæring, før de flytter inn i mye mørkere territorium.

Dyrevelferdsaktivister motarbeider slakting av dyr for kosher kjøtt fordi det utelukker bedøvelse før dyrenes hals blir kuttet. Talsmenn for praksis avviser hevder at det er grusomt og sier det induserer en rask og human død for dyret.

"Dette lovutkastet setter uprøvde og uvitenskapelige påstander om dyrevelferd over religionsfrihet, og bryter en sentral søyle i EUs charter om grunnleggende rettigheter," sa rabbin Margolin i sin uttalelse.

I artikkel 10 heter det i charteret: "Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Denne retten inkluderer frihet til å endre religion, tro og frihet, enten alene eller i fellesskap med andre, og offentlig eller privat, til manifest religion eller tro, i tilbedelse, undervisning, praksis og overholdelse. "

 Lovforslaget, bemerket Margolin, "søker så alarmerende å kontrollere og sette et antall ansatte på jødisk praksis ved å gi landbruksministeren makten til å bestemme kvalifikasjonene til personer som utfører religiøs slakting".

'Schochet', personen som har til oppgave å utføre slaktingen, gjennomfører mange års pågående opplæring og er forpliktet til, under streng jødisk lov, å sikre at dyret gjennomgår minst mulig lidelse og stress frem til og under selve slaktingen, forklarte rabbinen.

Han fortsatte: "Utkastet til lov vil også kreve en bestemmelse av mengden kosher kjøtt som trengs av det lokale jødiske samfunnet. Hvordan skal dette gjøres? Ved å lage og føre tilsyn med en liste over jøder i Polen"? Denne loven, hvis den blir vedtatt, bærer med seg et mørkt og uhyggelig undertow for jøder, en harking tilbake til okkupasjonen, der praksis og tro opprinnelig ble målrettet som første skritt på veien til vår eventuelle ødeleggelse. "

Polen er en av de største europeiske eksportørene av kosher kjøtt.

"Det europeiske jødedom har hatt et fruktbart og samarbeidsvillig forhold til Polen som en hovedleverandør av kosher kjøtt til samfunnene våre. Polen er faktisk en sentral leverandør til våre behov. Spørsmålet må stilles, hvorfor nå? Til hvilken slutt? " ba rabbin Margolin, som oppfordret den polske regjeringen, parlamentet, dens senatorer og den polske presidenten til å stoppe denne loven.

"Ikke bare for å opprettholde verdiene som er nedfelt i det europeiske charteret om grunnleggende rettigheter som beskytter religionsfrihet, men for å gi en klar erklæring om solidaritet om at den vil stå sammen med og støtte europeisk jødedom som en egen del av Europas sosiale struktur, og ikke ofre oss, vår tro og praksis på alteret for politikken, ”avsluttet rabbiner Margolin.