Kontakt med oss

Brexit

Brexit - EU starter overtredelsesprosess for Storbritannias unnlatelse av å handle i god tro

Publisert

on

Som forventet sendte EU-kommisjonen (1. oktober) Storbritannia et varslingsbrev for å ha brutt sine forpliktelser i henhold til tilbaketrekningsavtalen. Dette markerer begynnelsen på en formell overtredelsesprosess mot Storbritannia. Det har en måned å svare på dagens brev. Tilbaketrekningsavtalen sier at EU og Storbritannia må treffe alle nødvendige tiltak for å sikre oppfyllelse av forpliktelsene i henhold til avtalen (artikkel 5).

Begge parter er bundet av forpliktelsen til å samarbeide i god tro om å utføre oppgavene som følger av tilbaketrekningsavtalen, og må avstå fra tiltak som kan bringe oppnåelsen av disse målene i fare. Den britiske regjeringen fremla den britiske lovgivningen om det indre marked 9. september. Kommisjonen anser dette som en åpenbar overtredelse av protokollen om Irland Nord-Irland, da den ville tillate britiske myndigheter å se bort fra den rettslige effekten av protokollens materielle bestemmelser. Representanter for den britiske regjeringen har erkjent dette bruddet, og uttalte at formålet var å tillate det å forlate permanent forpliktelsene som følger av protokollen.

Den britiske regjeringen har unnlatt å trekke de omstridte delene av lovforslaget, til tross for forespørsler fra EU. Ved å gjøre dette har Storbritannia brutt sin forpliktelse til å handle i god tro, som beskrevet i artikkel 5 i tilbaketrekningsavtalen. Neste trinn Storbritannia har frem til slutten av denne måneden til å sende sine observasjoner til formell varsel. Etter å ha undersøkt disse observasjonene, eller hvis ingen observasjoner er kommet inn, kan Kommisjonen, hvis det er hensiktsmessig, bestemme seg for å gi en begrunnet mening. Bakgrunn Uttredelsesavtalen ble ratifisert av både EU og Storbritannia. Den trådte i kraft 1. februar 2020 og har juridiske virkninger etter internasjonal lov.

Etter at den britiske regjeringen offentliggjorde utkastet til "Storbritannias lov om indre marked" 9. september 2020, ba visepresident Maroš Šefčovič om et ekstraordinært møte i Den blandede komité EU-UK for å be den britiske regjeringen utdype sine intensjoner å svare på EUs alvorlige bekymringer. Møtet fant sted i London 10. september mellom Michael Gove, kansler for hertugdømmet Lancaster, og visepresident Maroš Šefčovič.

På møtet uttalte visepresident Maroš Šefčovič at hvis lovforslaget skulle bli vedtatt, ville det utgjøre et ekstremt alvorlig brudd på tilbaketrekningsavtalen og internasjonal rett. Han ba den britiske regjeringen trekke disse tiltakene fra utkastet til lovforslag på kortest mulig tid og i alle fall innen utgangen av september måned. På det tredje ordinære møtet i Joint Committee 28. september 2020, ba visepresident Maroš Šefčovič igjen den britiske regjeringen om å trekke de omstridte tiltakene fra lovforslaget.

Den britiske regjeringen bekreftet ved denne anledningen sin intensjon om å gå videre med lovutkastet. Tilbaketrekningsavtalen bestemmer at EU-domstolen i overgangsperioden har jurisdiksjon og kommisjonen har de fullmakter den er tillagt i henhold til unionsretten i forhold til Storbritannia, også når det gjelder tolkning og anvendelse av denne avtalen.

Brexit

Storbritannia vil ikke trekke tilbake fiskeripolitikken i EU-samtaler: Gove

Publisert

on

By

Storbritannia vil ikke trekke tilbake kravene til EU om fiskeri, sa minister Michael Gove i et brev fra 26. oktober sendt til en minister i den omdiskuterte walisiske regjeringen, skriver William James.

Som svar på bekymringer fremsatt av Jeremy Miles, Wales minister for europeisk overgang, skrev Gove: ”Jeg er redd vi er veldig uenig i din forutsetning om at vi burde 'trekke tilbake' fiskeriene.

"Den britiske regjeringens syn er at Storbritannia under alle omstendigheter må være en uavhengig kyststat, ikke lenger være bundet av den felles fiskeripolitikken."

Fortsett å lese

Brexit

Brexit-avgjørelsen er helt atskilt fra det amerikanske valget, sier statsminister Johnson

Publisert

on

By

Storbritannias beslutning om å avtale en Brexit-avtale med EU er helt atskilt fra utfallet av det amerikanske valget neste måned, sa statsminister Boris Johnson mandag 26. oktober. skriver William James.

"De to tingene er helt separate," sa Johnson da han ble spurt om en Observatør avisrapport om at han ventet på å se det amerikanske resultatet før han tok en Brexit-avgjørelse, og om han var bekymret for utsiktene til et Joe Biden-presidentskap.

Fortsett å lese

Brexit

'Tiden er veldig kort', sier Storbritannia mens EUs Barnier drar til London

Publisert

on

By

Storbritannia sa mandag 26. oktober at tiden var veldig kort for å bygge bro over de betydelige gjenværende hullene i viktige spørsmål i samtaler med EU, da EUs sjefforhandler Michel Barnier leder til London for å fortsette forhandlingene, skrive og

Storbritannia forlot EU i januar, men de to sidene prøver å oppnå en avtale som vil styre nesten billioner dollar i årlig handel før en overgangsperiode for uformelt medlemskap avsluttes 31. desember.

Etter en kort pause da London gikk bort fra forhandlingsbordet, møtes nå begge sider daglig for å prøve å finne felles grunnlag.

Det som står på spill er den jevne strømmen av handel over landegrensene, så vel som den vanskeligere å tallfeste skaden som en kaotisk utgang vil gjøre for områder som sikkerhetsinformasjon og forskning og utviklingssamarbeid.

"Det er mye arbeid som skal gjøres hvis vi skal bygge bro over hvilke viktige hull som er igjen mellom våre posisjoner i de vanskeligste områdene, og tiden er veldig kort," sa Johnsons talsmann.

Barnier og hans EU-team vil være i London til onsdag, hvoretter samtalene vil bytte til Brussel og fortsette gjennom helgen, sa en EU-talsperson.

Det var ikke forventet at EU-diplomater ble orientert om fremdriften i den siste gruppen samtaler før senere i uken.

Johnson fortalte reportere at han var veldig glad for å snakke med EU igjen, men ga ingen nye ledetråder om sannsynligheten for en avtale: "Vi får se hvor vi går."

Siden samtalene startet på nytt i forrige uke, har britiske ministre sagt at det er gjort virkelig fremgang, og at det er en god sjanse for en avtale. Søndag sa Irlands visestatsminister, Leo Varadkar, en avtale om å unngå toll og kvoter var sannsynlig.

Etter noe fremgang med konkurransegarantier, inkludert statsstøtteregler, er det vanskeligste problemet å fiske - Johnson har insistert på å ta tilbake kontrollen over Storbritannias farvann mens EU ønsker tilgang.

Selv om Storbritannia insisterer på at det kan blomstre uten en avtale, står britiske selskaper overfor en mur av byråkrati som truer kaos ved grensen hvis de vil selge inn i verdens største handelsblokk når livet etter Brexit begynner 1. januar.

Fortsett å lese
Annonse

Facebook

Twitter

Trender