Dusinvis av parlamentarikere fra hele Europa, inkludert senatorer, parlamentsmedlemmer, parlamentsmedlemmer og UK House of Lords, og jødiske samfunnsledere fra forskjellige europeiske land har slått seg sammen i et brev som oppfordrer de polske myndighetene til å skrote en del av et dyrevelferdsforslag som søker en forbud mot eksport av kosher kjøtt fra Polen, skriver .

Det forventes en avstemning om dette lovforslaget i det polske senatet i morgen (13. oktober).

Et grep om å forby eksport av kosher kjøtt fra Polen vil i alvorlig grad påvirke jødiske samfunn over hele kontinentet, som, enten etter størrelse eller begrensede ressurser, er sterkt avhengige av Polen som leverandør av kosher kjøtt. Dette landet er en av de største europeiske eksportørene av kosher kjøtt.

Parlamentarikerne og de jødiske lederunderskriverne understreket også at lovforslaget setter et farlig presedens da det setter dyrevelferdsrettigheter klart foran den grunnleggende europeiske retten til religionsfrihet.

I sin artikkel 10 sier EUs charter om grunnleggende rettigheter: “Enhver har rett til tankefrihet, samvittighet og religion. Denne retten inkluderer frihet til å endre religion, tro og frihet, enten alene eller i fellesskap med andre, og offentlig eller privat, til å manifestere religion eller tro, i tilbedelse, undervisning, praksis og overholdelse ”.

Underskriverne reiste også det faktum at det ikke er noen avgjørende vitenskapelig bevis som støtter påstander om at shechita, den kosher slaktemetoden, er noe mer grusom enn flertallet av slakting som foregår dag inn, dag ut i Europa.

I brevet skrev undertegnerne til den polske regjeringen: “Ved å forby eksport av produkter som representerer en sentral prinsipp i jødisk tro og praksis for mange, sender du et sterkt budskap om at lover som effektivt hindrer jødisk liv i Europa er akseptable. ''

"Det er av disse grunnene - og på vegne av de mange tusen jødene vi som fellesskapsledere og parlamentarikere representerer - at vi oppfordrer den polske regjeringen, dens parlament og dens senatorer til å stoppe dette aspektet av lovforslaget."

Rabbi Menachem Margolin, styreleder for European Jewish Association som initierte brevet, sa i en uttalelse: ”Det som ser ut til å være et nasjonalt polsk politisk spørsmål, er ikke noe av det slaget. Forgreningene i dette lovforslaget er potensielt ødeleggende og dyptgripende for jødene overalt i Europa, og også for de mange som verdsetter friheten til å utøve religionsfrihet. ''

”Hvis lovforslaget blir vedtatt, vil det bli sett på som en erklæring om at det er åpen sesong for alle som motsetter seg aspekter av jødisk lov, tro og praksis. Det må stoppes, '' sa han.