Kontakt med oss

Dyrevelferd

På tide å lytte til borgere og stole på teknologi når det gjelder slakt

Publisert

on

Samtalen om slakting uten bedøvelse spretter rundt i Europa av forskjellige grunner: dyrevelferd, religion, økonomi. Praksisen betyr å drepe dyr mens de fremdeles er fullt bevisst, og det brukes i noen religiøse tradisjoner, som de jødiske og muslimske, for å produsere henholdsvis kosher- og halalkjøtt, skriver Reineke Hameleers.

Det polske parlamentet og senatet stemmer om Fem for dyr, som blant annet inkluderer en begrensning på muligheten for rituell slakting. Jødiske samfunn og politikere over hele Europa er det ringer på polske myndigheter å avskaffe forbudet mot eksport av kosher kjøtt (Polen er en av de største europeiske eksportørene av kosher kjøtt).

Forespørselen tar imidlertid ikke hensyn til hva EU-borgere, inkludert polsk, nettopp har uttrykt i meningsmåling Eurogruppe for dyr ble nylig utgitt. Flertallet støtter tydelig høyere standarder for dyrevelferd som erklærer at: det bør være obligatorisk å gjøre dyr bevisstløse før de blir slaktet (89%); land bør kunne vedta tilleggstiltak som sikrer høyere dyrevelferdsstandarder (92%); EU bør kreve at alle dyr blir bedøvet før de blir slaktet, selv av religiøse grunner (87%); EU bør prioritere finansiering av alternativ praksis for slakting av dyr på humane måter som også aksepteres av religiøse grupper (80%).

Mens resultatene utvetydig viser sivilsamfunnets posisjon mot slakting uten å bedøve, bør dette ikke tolkes som en trussel mot religionsfrihet, da noen prøver å forestille seg det. Det representerer nivået av oppmerksomhet og omsorg europeerne har overfor dyr, som også er nedfelt i EU-traktaten definere dyr som kjennende vesener.

EU-loven sier at alle dyr må gjøres bevisstløse før de blir drept, med unntak i sammenheng med noen religiøs praksis. Flere land som Slovenia, Finland, Danmark, Sverige og to regioner i Belgia (Flandern og Wallonia) vedtok strengere regler uten unntak fra den obligatoriske bedøvelsen av dyr før slakting.

I Flandern, så vel som i Wallonia, vedtok parlamentet loven nesten enstemmig (0 stemmer mot, bare noen få stemte ikke). Loven var resultatet av en lang prosess med demokratisk beslutningstaking som inkluderte høringer med trossamfunnene, og mottok tverrpolitisk støtte. Det er viktig å forstå at forbudet refererer til slakting uten bedøvelse, og det er ikke et forbud mot religiøs slakting.

Disse reglene tar sikte på å sikre høyere velferd for dyr som blir slaktet i sammenheng med religiøse ritualer. Faktisk European Safety Authority Mat konkluderte med at alvorlige velferdsproblemer er høyst sannsynlig etter halsskåret, siden dyret - fortsatt bevisst - kan føle angst, smerte og nød. Også, den Court of Justice i EU (EU-domstolen) erkjente at “spesifikke metoder for slakting som er foreskrevet av religiøse ritualer som utføres uten forbedøvelse, ikke er like store, når det gjelder å tjene et høyt nivå av dyrevelferd på drapstidspunktet”.

I dag gir reversibel bedøvelse beskyttelse av dyr som blir slaktet i sammenheng med religiøse ritualer uten å forstyrre ritualene per se. Det forårsaker bevisstløshet gjennom elektronarkose, så dyrene lever fortsatt når halsen blir kuttet.

Aksepten av fantastiske metoder øker blant trossamfunn i Malaysia, India, Midt-Østen, Kalkun, Tyskland, New Zealand og Storbritannia.

Gitt hva innbyggerne ga uttrykk for i meningsmålingen, og mulighetene teknologien tilbyr, bør europeiske medlemsstater kunne vedta ytterligere tiltak som sikrer høyere dyrevelferdsstandarder, som den belgiske regionen Flandern som innførte et slikt tiltak i 2017 og nå er truet å ha det omgjort av EU-domstolens.

Det er på tide for våre ledere å basere sine beslutninger på sunn vitenskap, utvetydig rettspraksis, aksepterte alternativer til slakting uten imponerende og sterke demokratiske, moralske verdier. Det er på tide å bane vei for virkelig fremgang i EU i stedet for å vri klokken bakover.

Meningene som er uttrykt i artikkelen ovenfor er forfatterens alene, og gjenspeiler ikke noen meninger fra siden EU Reporter.

Dyrevelferd

Bruk av antibiotika hos dyr avtar

Publisert

on

Bruk av antibiotika har redusert og er nå lavere hos matproduserende dyr enn hos mennesker, sier PDF-ikonet siste rapport utgitt av European Food Safety Authority (EFSA), Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) og European Center for Disease Prevention and Control (ECDC).

I en One Health-tilnærming presenteres rapporten fra de tre EU-byråene data om antibiotikaforbruk og utvikling av antibiotikaresistens (AMR) i Europa for 2016-2018.

Det betydelige fallet i antibiotikabruk hos matproduserende dyr tyder på at tiltakene på landsnivå for å redusere bruken viser seg å være effektive. Bruk av en klasse antibiotika kalt polymyxiner, som inkluderer colistin, nesten halvert mellom 2016 og 2018 hos matproduserende dyr. Dette er en positiv utvikling, ettersom polymyxiner også brukes på sykehus for å behandle pasienter smittet med multiresistente bakterier.

Bildet i EU er mangfoldig - situasjonen varierer betydelig etter land og etter antibiotikaklasse. For eksempel brukes aminopenicilliner, 3. og 4. generasjons cefalosporiner og kinoloner (fluorokinoloner og andre kinoloner) mer hos mennesker enn hos matproduserende dyr, mens polymyxiner (kolistin) og tetracykliner brukes mer i matproduserende dyr enn hos mennesker .

Koblingen mellom bruk av antibiotika og bakteriell resistens

Rapporten viser at bruk av karbapenemer, 3. og 4. generasjons cefalosporiner og kinoloner hos mennesker er assosiert med resistens mot disse antibiotika i Escherichia coli infeksjoner hos mennesker. Lignende assosiasjoner ble funnet for matproduserende dyr.

Rapporten identifiserer også koblinger mellom antimikrobielt forbruk hos dyr og AMR i bakterier fra matproduserende dyr, som igjen er assosiert med AMR i bakterier fra mennesker. Et eksempel på dette er Campylobacter spp. bakterier, som finnes i matproduserende dyr og forårsaker matbårne infeksjoner hos mennesker. Eksperter fant en sammenheng mellom resistens hos disse bakteriene hos dyr og motstand hos de samme bakteriene hos mennesker.

Bekjempelse av AMR gjennom samarbeid

AMR er et betydelig globalt folkehelseproblem som representerer en alvorlig økonomisk byrde. One Health-tilnærmingen implementert gjennom samarbeid mellom EFSA, EMA og ECDC, og resultatene presentert i denne rapporten krever fortsatt arbeid for å takle AMR på nasjonalt, EU og globalt nivå i helsesektoren.

Mer informasjon

Fortsett å lese

Dyrevelferd

'End the Cage Age' - En historisk dag for dyrevelferd

Publisert

on

Věra Jourová, visepresident for verdier og åpenhet

I dag (30. juni) foreslo EU-kommisjonen et lovgivningsmessig svar på 'End the Cage Age' European Citizens 'Initiative (ECI) støttet av over en million europeere fra 18 forskjellige stater.

Kommisjonen vil vedta et lovforslag innen 2023 om å forby bur for et antall husdyr. Forslaget vil avvikle og til slutt forby bruk av bursystemer for alle dyr som er nevnt i initiativet. Det vil omfatte dyr som allerede er omfattet av lovgivningen: verpehøner, purker og kalver; og andre nevnte dyr inkludert: kaniner, hylser, lagoppdrettere, slagtekyllingavlere, vaktler, ender og gjess. For disse dyrene har kommisjonen allerede bedt EFSA (European Food Safety Authority) om å utfylle eksisterende vitenskapelig bevis for å fastslå forholdene som er nødvendige for forbud mot bur.

Som en del av sin Farm to Fork-strategi har kommisjonen allerede forpliktet seg til å foreslå en revisjon av lovgivningen om dyrevelferd, inkludert transport og oppdrett, som for tiden gjennomgår en kondisjonskontroll, som skal avsluttes innen sommeren 2022.

Kommisjonær for helse og mattrygghet Stella Kyriakides sa: ”I dag er en historisk dag for dyrevelferd. Dyr er kjente vesener, og vi har et moralsk, samfunnsmessig ansvar for å sikre at forholdene på gården for dyr gjenspeiler dette. Jeg er fast bestemt på å sørge for at EU forblir i forkant av dyrevelferden på den globale scenen, og at vi lever opp til samfunnets forventninger. ”

Parallelt med lovgivningen vil Kommisjonen søke spesifikke støttetiltak på sentrale politikkområder. Spesielt vil den nye felles landbrukspolitikken gi økonomisk støtte og insentiver - for eksempel det nye miljøordningsinstrumentet - for å hjelpe bøndene med å oppgradere til mer dyrevennlige anlegg i tråd med de nye standardene. Det vil også være mulig å bruke Just Transition Fund og Recovery and Resilience Facility for å støtte bønder i tilpasningen til burfrie systemer.

Fortsett å lese

dyre~~POS=TRUNC

Hjelp bønder til å avslutte buroppdrett

Publisert

on

“Vi støtter på det sterkeste Citizens 'Initiative' End the Cage Age 'for husdyr. Sammen med 1.4 millioner europeere ber vi kommisjonen foreslå de riktige tiltakene for å avslutte oppdrett av bur, ”sa Michaela Šojdrová MEP, EPP-gruppemedlem i parlamentets landbrukskomité.

“Dyrevelferd kan best garanteres når bønder får de rette insentivene for det. Vi støtter en jevn overgang fra bur til alternative systemer innen en tilstrekkelig overgangsperiode som vurderes for hver art spesifikt, ”la Šojdrová til.

Ettersom EU-kommisjonen har lovet å foreslå ny dyrevelferdslovgivning i 2023, understreker Šojdrová at en konsekvensutredning må gjøres før, innen 2022, inkludert kostnadene for den nødvendige transformasjonen på både kort og lang sikt. ”Ettersom forskjellige arter, verpehøner eller kaniner, krever forskjellige forhold, må forslaget dekke disse forskjellene med en art etter art, innen 2027. Bønder trenger overgangsperioder og en kompensasjon for de høyere produksjonskostnadene,” sa Šojdrová.

“For å garantere dyrevelferd og ikke forringe våre europeiske bønder, trenger vi effektiv kontroll hvis importerte produkter overholder EUs dyrevelferdsstandarder. Importerte produkter må overholde europeiske dyrevelferdsstandarder, slik at vår høykvalitetsproduksjon ikke blir erstattet av import av lav kvalitet, ”understreket Šojdrová.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender