Kontakt med oss

Europaparlamentet

Future of Europe: Konferansen avsluttes med løfte om endringer 

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Tpresidentene for EU-institusjonene lovet å handle på innbyggernes ideer om EU-endring etter å ha mottatt sluttrapporten fra konferansen om Europas fremtid, EU-saker.

Dokumentet, inkludert 49 forslag med mer enn 300 tiltak vedtatt av konferanseplenum den 30. april ble presentert på et avslutningsarrangement til konferansen 9. mai - Europadagen - i Strasbourg.

Roberta Metsola, president for Europaparlamentet, talte under seremonien; Ursula von der Leyen, president for EU-kommisjonen; og Frankrikes president Emmanuel Macron, som representerte rådet, erkjente at noen av de mest ambisiøse forslagene ville kreve endringer i EU-traktatene.

«Vi er igjen i et avgjørende øyeblikk av europeisk integrasjon, og ingen forslag til endring bør være forbudt. Uansett hvilken prosess som kreves for at vi skal komme dit, bør vi omfavne, sier Metsola.

MEP-medlemmer har allerede etterlyst prosedyre for traktatendring skal utløses i en resolusjon vedtatt 4. mai. Prosessen kan kreve å danne en konvensjon som samler representanter for Europaparlamentet, rådet og kommisjonen samt nasjonale parlamenter for å foreslå traktatendring.

«Det er et gap mellom hva folk forventer og hva Europa er i stand til å levere for øyeblikket. Derfor trenger vi et stevne som neste steg. Det er problemer som rett og slett ikke kan vente, la Metsola til.

Veien forover

Annonse

Macron, hvis land for tiden innehar det roterende presidentskapet i rådet, sa at en reform av traktatene ville tillate EU å «gå videre mot mer enkelhet» og ville «gi legitimitet til den demokratiske kontrollen» lansert av konferansen.

Han talte for å ta beslutninger med kvalifisert flertall i stedet for enstemmighet i rådet: "Vi vet veien å gå: å fortsette å generalisere kvalifisert flertall i våre beslutninger for våre viktigste offentlige politikker."

Kommisjonspresident von der Leyen lovet å jobbe med nye forslag basert på innbyggernes anbefalinger og presentere dem i september, når hun holder sin årlige tale om State of the European Union.

"Det er allerede mye vi kan gjøre uten forsinkelser, og det gjelder også for de anbefalingene, som vil kreve at vi tar nye grep," sa hun og understreket at mange tiltak foreslått av innbyggerne allerede kan implementeres innenfor gjeldende traktater.

Foredragsholdere under arrangementet ba om å finne måter å involvere innbyggerne direkte i EUs beslutningstaking på en permanent måte.

"Det er min faste overbevisning at vi, utover valg, må institusjonalisere direkte innbyggernes deltakelse som en motgift mot splittelse i samfunnet," sa konferansens medleder Guy Verhofstadt.

Ukraina

Det haster med å reformere EU har blitt enda tydeligere med den russiske krigen mot Ukraina, sa presidentene for EU-institusjonene.

Verden nå er "farligere" og "Europas rolle har endret seg", sa Metsola. "Europas fremtid er knyttet til fremtiden til Ukraina. Trusselen vi står overfor er reell. Og kostnadene ved å mislykkes er enorme, la hun til.

Folks anbefalinger

Konferansens sluttrapport kommer etter et år med møter og grasrotbegivenheter over hele EU, der hundrevis og tusenvis av mennesker deltok. Rapporten er basert på ideer sendt inn på konferansens nettsider og anbefalinger fra europeiske og nasjonale innbyggerpaneler.

Forslagene inkluderer oppfordringer om å gi Europaparlamentet rett til lovgivende initiativ, fjerne enstemmighet i rådet om utenrikspolitikk, etablere en rett til helsehjelp for alle EU-borgere, et skifte i energiproduksjonen mot fornybare energikilder og forbedre utdanning om miljøspørsmål, digitalt. teknologier, myke ferdigheter og EU-verdier.

"Når jeg er 65, i 2070, vil jeg gjerne fortelle barnebarna mine at mange av de positive endringene i Europa kom fra denne unike øvelsen," sa 16 år gamle Camille Girard fra Frankrike, en av de yngste deltakerne i konferansen.

Mer enn 43,000 XNUMX bidrag var registrert på nettsiden av konferansen.

Sjekk ut sluttrapport fra konferansen.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender