Kontakt med oss

Kosthold

MEPs krever EUs matstrategi for å fremme planterike dietter

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

To mektige Europaparlamentskomiteer oppfordret EU-kommisjonen til å fremme sunne planterike dietter som en del av en bærekraftig EU-matstrategi. NGO Compassion in World Farming EU hilser denne oppfordringen velkommen, ettersom ambisiøse tiltak er nødvendig for å forbedre matsystemene våre til fordel for mennesker, dyr og planeten.

Miljø-, folkehelse- og mattrygghetsutvalget og komiteen for landbruk og bygdeutvikling vedtok en felles holdning til EU -kommisjonens matpolitikk, Farm to Fork-strategi for et 'rettferdig, sunt og miljøvennlig matsystem'.

Et "befolkningsomfattende skifte i forbruksmønstre er nødvendig", for eksempel "økt forbruk av [...] plantebasert mat", understreket de to komiteene og understreket behovet for å ta opp "overforbruk av kjøtt" og andre usunne produkter for fordel for vår helse, miljø og dyrevelferd (avsnitt 20).

Annonse

Faktisk slipper 20 kjøtt- og meierifirmaer ut mer klimagass enn Tyskland, Storbritannia eller Frankrike, noe som ble fremhevet tidligere denne uken av en ny rapport av Heinrich Böll Stiftung, Friends of the Earth Europe og Bund für Umwelt und Naturschutz. Forskere understreke at presserende tiltak for å fremme planterike dietter er avgjørende for å sikre planetarisk og menneskelig helse. Dette vil også bidra til å redusere det enorme antallet dyr som brukes i oppdrett, på grunn av det nåværende intensive landbrukssystemet.

Rapporten, som hele parlamentet vil stemme om senere på året, oppfordrer også Kommisjonen til å legge fram lovgivning som faser ut bruken av merder for oppdrettsdyr (avsnitt 5 a). Dette gjenspeiler kallet til de vellykkede 'Slutt burtiden' European Citizens 'Initiative, som har fått 1.4 millioner verifiserte underskrifter fra mennesker i alle EUs medlemsland, samt en tidligere oppløsning av EU -parlamentet om saken og a engasjement av EU -kommisjonen for å gjøre denne oppfordringen til virkelighet.

Rapporten understreker også nødvendigheten av høyere standarder for fisk. Den oppfordrer Kommisjonen og medlemslandene til å forbedre fiskevelferden, særlig ved å støtte bedre "metoder for fangst, landing, transport og slakting av fisk og marine virvelløse dyr" (avsnitt 10).

Annonse

Leder for medfølelse i verdens oppdrett EU Olga Kikou sa: “Jeg ønsker sterkt oppfordringen fra disse to viktige komiteene om behovet for å gå over til mer planterike dietter, samt å forbedre dyrevelferden. Det er selvfølgelig rom for forbedringer i MEPs krav, ettersom høyere ambisjon er nødvendig. Likevel ser MEP -er og EU -kommisjonen allerede etter løsninger i riktig retning. Vi vil være årvåkne for å sikre at oppfølgingshandlingene er dristige og rettidige. Frøene for en bedre fremtid er allerede der - nå er det et spørsmål om å sikre at de kommer til å fungere. ”

Farm to Fork-strategien for et rettferdig, sunt og miljøvennlig matsystem er en sentral søyle i European Green Deal, som beskriver hvordan vi kan gjøre Europa karbonnøytralt innen 2050. Strategien søker å fremskynde overgangen til en bærekraftig mat system som vil gi miljømessige, helse-, sosiale og økonomiske fordeler. Kommisjonen erkjenner at bedre dyrevelferd forbedrer dyrehelsen og matkvaliteten, og forplikter seg i strategien til å revidere EUs dyrevelferdslovgivning med det endelige målet å sikre et høyere nivå av dyrevelferd.

I over 50 år, Medfølelse i Verdens jordbruk har aksjonert for husdyrvelferd og bærekraftig mat og oppdrett. Med over en million støttespillere har vi representanter i 11 europeiske land, USA, Kina og Sør -Afrika.

Du kan finne bilder og videoer av husdyr her..

coronavirus

Da # COVID-19 driver handlinger mot fedme, kan 'brusskatt' fungere for mat?

Publisert

on

I begge UK og Frankrike, en rekke parlamentarikere presser på for nye skatter på visse matvarer, og bygger på eksemplet med eksisterende brusavgift som krever avgift for drikkevarer med høyt sukkerinnhold. Talsmenn for politikken ønsker at regjeringer skal utnytte sin innflytelse over priser og adressere europeernes utvidede midjelinjer via lommebøkene.

I hele EU søker ernæringseksperter og offentlige helsemyndigheter nye måter å fremme sunnere spisevaner, inkludert innføring av begrensninger for reklame for søppelmat og frukt og grønnsakstilskudd. Den offentlige opinionen ser ut til å være for en intervensjonistisk tilnærming: 71% av britene støtte subsidiering av sunn mat og nesten halvparten (45%) går inn for å skattlegge usunne. Lignende trender har blitt observert over hele Europa.

Selv om disse ideene ser ut til å være logiske fornuftig, tar de med seg et langt tørnere sett med spørsmål. Hvordan vil europeiske myndigheter faktisk bestemme hvilke matvarer som er sunne og hvilke som er usunne? Hvilke produkter vil de skattlegge, og hvilke vil de subsidiere?

Å takle overvekt head-on

Det er liten overraskelse at den britiske regjeringen nå utretter planer for å takle fedmeepidemien. I 2015 57% av Storbritannias befolkning var overvektig, med Verdens helseorganisasjon forutsi denne prosentandelen vil nå 69% innen 2030; en i 10 Britiske barn er overvektige før de selv begynner på skolegangen. Coronavirus-pandemien har ytterligere understreket farene ved usunn spising. 8% av de britiske COVID-syke er sykelig overvektige, til tross for at bare 2.9% av befolkningen faller inn i denne vektklassifiseringen.

Statsministeren har selv personlig erfaring med farene ved denne spesielle komorbiditeten. Boris Johnson var innrømmet til intensivbehandling med koronavirussymptomer tidligere i år, og mens han rester klinisk overvektige, har hans holdninger til å takle problemet tydelig endret seg. I tillegg til kaster 14 kgHar Johnson utført en omvendt syn på matlovgivningen, etter tidligere dubbing avgifter på usunne produkter "synd stealth-avgifter" som var symptomatiske for en "snikende barnepike".

Johnson tar nå til orde for strammere regulering av markedsføring av søppelmat og klarere kaloritellinger på restaurantmenyelementer, mens kampanjer oppfordre ham å vurdere å subsidiere sunnere alternativer. En rapport fra non-profit tyntbanksdemos fant nesten 20 millioner mennesker i Storbritannia ikke har råd til å spise sunnere råvarer, mens nyere forskning indikerer at subsidiering av sunnere matvarer vil være mer effektive i bekjempelse av overvekt enn å skattlegge usunne.

Frankrike ser ut til å følge et lignende handlingsforløp. EN senatorrapport som ble løslatt i slutten av mai, mottok godkjenning på tvers av partiene og kunne være nedfelt i fransk lov i løpet av en nær fremtid. Ved siden av detaljert analyse av Frankrikes forverrede dietter inneholder rapporten 20 konkrete forslag for å løse krisen. Et av disse forslagene innebærer å skattlegge usunne matprodukter, som studiens forfattere oppgir bør defineres i samsvar med Frankrikes merkesystem for Nutri-Score front of pack (FOP) - en av kandidatene som nå vurderes av EU-kommisjonen for bruk over hele Europa Union.

Kampen om FOP-merkelappene

Mens den nylig avdukte Farm 2 Fork (F2F) -strategien legger opp til en prosess for å ta i bruk et enhetlig FOP-system i hele EU, har kommisjonen hittil avstått fra å godkjenne enhver kandidat. Debatten om etiketter kan ha en drastisk innvirkning på hvordan de enkelte medlemslandene svarer på disse nøkkelspørsmålene, ikke minst fordi det bringer kompleksitetene i å definere hva som utgjør et balansert kosthold, i skarpt fokus.

Nutri-Score FOP-systemet fungerer på en fargekodet glideskala, med matvarer som oppfattes å ha den høyeste ernæringsverdien gradert "A" og skyggelagt mørkegrønn, mens de med dårligst innhold får "E" -sertifisering og merket rødt. Tilhengere hevder Nutri-Score raskt og tydelig demonstrerer ernæringsdata til kundene og hjelper dem å ta informerte beslutninger. Systemet er allerede vedtatt på frivillig basis av land inkludert Belgia, Luxembourg og selvfølgelig Frankrike.

Systemet har imidlertid mange forringere. Mest stemmelig blant disse er Italia, som hevder at mange av landets signaturmatprodukter (inkludert de berømte olivenoljene og spekemat) blir straffet av Nutri-Score, selv om landets tradisjonelle middelhavskosthold er anerkjent som en av de sunneste i verden.

Som et alternativ har Italia foreslått sin egen Nutrinform FOP-etikett, som ikke kategoriserer matvarer som 'god' eller 'dårlig', men snarere presenterer ernæringsinformasjon i form av et ladende batteri infografisk. Nutrinform var godkjent av EU-kommisjonen (EF) for kommersiell bruk akkurat denne måneden, mens landbruksministre fra andre sørlige EU-land, inkludert Romania og Hellas, har uttalt seg til fordel for den italienske posisjonen.

Frankrike ser ut til å ha lagt merke til de potensielle konsekvensene av Nutri-Score når det gjelder landets viktigste kulinariske produkter - og spesielt ostene. Ved den franske regjeringens egen innrømmelse har Nutri-Score-algoritmen for beregning av karakterer blitt "tilpasset”Når det gjelder produkter som ost og smør, for ikke å undergrave appellen til franske meieriprodukter.

Den spesielle behandlingen har ikke tilfredsstilt alle Nutri-Score franske kritikere, men med tall som den franske senatoren Jean Bizet som advarer om potensielle "negative effekter”På meierisektoren. Nutri-Score sin virkelige verden i å påvirke forbrukernes beslutninger har også blitt stilt spørsmål ved, sammen med forskere finne FOP-etiketten forbedret bare "ernæringskvaliteten" på matvarene forbrukerne til slutt kjøpte med 2.5%.

Denne debattens opphetede karakter er med på å forklare hvorfor kommisjonen er det sliter med å standardisere FOP-merking på tvers av europeiske hyller. Det gjenspeiler de dype nivåene av uenighet om hva som utgjør et balansert, sunt kosthold, både mellom og innenfor EUs medlemsland. Før lovgivere eller tilsynsmyndigheter i London, Paris eller andre europeiske hovedsteder kan ta konkrete politiske beslutninger om skattlegging eller subsidiering av bestemte matvarer, må de finne tilfredsstillende svar på spørsmålene som alltid vil omgi de valgte kriteriene.

Fortsett å lese

Kosthold

#FishMicronutrients 'glir gjennom hendene' på underernærte mennesker

Publisert

on

Millioner av mennesker lider av underernæring til tross for at noen av de mest næringsrike fiskeartene i verden blir fanget i nærheten av hjemmene sine, ifølge ny forskning publisert i Nature.

Barn i mange tropiske kystområder er spesielt sårbare og kunne se betydelige helseforbedringer hvis bare en brøkdel av fisken som ble fanget i nærheten ble ledet til diettene.

I tillegg til omega-3 fettsyrer, er fisk også en kilde til viktige mikronæringsstoffer, for eksempel jern, sink og kalsium. Likevel lider mer enn 2 milliarder mennesker over hele verden av mikronæringsmangel, som er knyttet til mødredødelighet, forkrøplet vekst og preeklampsi. For noen nasjoner i Afrika anslås slike mangler å redusere BNP med opptil 11%.

Denne nye forskningen antyder at det allerede fiskes nok næringsstoffer ut av verdenshavene for å redusere underernæring vesentlig, og i en tid der verden blir bedt om å tenke nøye gjennom hvor og hvordan vi produserer maten vår, kan det hende at fisking mer ikke er svaret.

Hovedforfatter professor Christina Hicks fra Lancaster Universitys miljøsenter sa: “Nesten halvparten av verdens befolkning bor innenfor 100 km fra kysten. Halvparten av disse landene har moderat til alvorlig mangelrisiko; Likevel viser vår forskning at næringsstoffene som for tiden fiskes ut av vannet deres, overstiger diettkravene for alle under fem åringer innenfor kystbåndet. Hvis disse fangstene var mer tilgjengelige lokalt, kunne de ha en enorm innvirkning på global matsikkerhet og bekjempe underernæringsrelatert sykdom hos millioner av mennesker. "

Det Lancaster University-ledede forskerteamet samlet inn data om konsentrasjonen av syv næringsstoffer i mer enn 350 arter av marine fisker og utviklet en statistisk modell for å forutsi hvor mye næring en gitt fiskeart inneholder, basert på kostholdet, havvannstemperatur og energiforbruket.

Denne prediktive modelleringen, ledet av Aaron MacNeil fra Dalhousie University, tillot forskere å forutsi nøyaktig den sannsynlige næringssammensetningen til tusenvis av fiskearter som aldri har blitt analysert ernæringsmessig før.

Ved å bruke gjeldende data om fiskeoppland brukte de denne modellen for å tallfeste den globale fordelingen av næringsstoffer som er tilgjengelige fra eksisterende marine fiskerier. Denne informasjonen ble deretter sammenlignet med utbredelsen av næringsmangel over hele verden.

Resultatene viste at viktige næringsstoffer var lett tilgjengelige i fisken som allerede ble fanget, men de nådde ikke mange lokale bestander, som ofte var mest i nød.

For eksempel var mengden fisk som for øyeblikket ble fanget utenfor den vestafrikanske kysten - der folk lider av høye nivåer av sink, jern og vitamin A-mangler - tilstrekkelig til å dekke ernæringsbehovene til menneskene som bor innenfor 100 km fra havet.

Deler av Asia, Stillehavet og Karibien var bare noen av de andre kystregionene som viste et lignende mønster av høy underernæring til tross for tilstrekkelig fiskeernæring i den lokale fangsten.

Forskere sier at et komplekst bilde av internasjonalt og ulovlig fiske, handel med sjømat - sammen med kulturell praksis og normer - står mellom underernærte mennesker og de mer enn tilstrekkelige fiske næringsstoffene fanget på dørstokken.

Dr. Andrew Thorne-Lyman, en ernæringsfysiolog og medforfatter fra Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health sa: "Fisk er av mange tenkt som et protein, men våre funn tyder på at det faktisk er en viktig kilde til mange vitaminer, mineraler og fettsyrer. som vi ofte ser mangler i diettene til fattige befolkninger over hele verden. Det er på tide at beslutningstakere for matsikkerhet anerkjenner den næringsrike maten som svømmer rett under nesen og tenker på hva som kan gjøres for å øke tilgangen til fisk fra disse populasjonene. ”

Dr Philippa Cohen fra WorldFish sa: “Våre undersøkelser viser tydelig at det må sees nøye på hvordan fisken blir distribuert. For tiden klarer mange av verdens fiskerier å få mest mulig inntekt, ofte ved å rette innsatsen mot å fange de dyreste artene og skyve fiskelandinger mot munnen til de rike i byene eller fôre kjæledyr og husdyr i rikere land. Den glir gjennom hendene på småskalafiskere og underernærte mennesker. Vi må finne en måte å sette menneskelig ernæring i kjernen av fiskeripolitikken. ”

Studien belyser behovet for fiskepolitikk som er fokusert på å forbedre ernæringen i stedet for bare å øke mengden produsert mat eller inntektene generert fra fiskeeksport.

Førsteamanuensis Aaron MacNeil ved Ocean Frontier Institute ved Dalhousie University sa: "Ettersom etterspørselen etter havressurser har økt opp til grensen for hva som kan høstes bærekraftig, viser prosjekter som dette at det er muligheter for å fiske strategisk for å møte grunnleggende utfordringer til menneskers helse og velvære.

“Denne globale forskningen viser hvordan tverrfaglig marin vitenskap kan brukes til å direkte adressere trusler mot menneskers helse på lokale skalaer. Evnen for lokale mennesker til å løse lokale problemer ved bruk av lokale ressurser er enorm, og vi kunne ikke ha gjort det uten et så mangfoldig team av forskere som samarbeidet. ”

Oppgaven "Utnyttelse av globalt fiskeri for å takle mikronæringsmangel" er publisert i Natur (3rd Oktober 2019) vil være tilgjengelig her

Mer informasjon.

Forskningen ble finansiert av European Research Council (ERC), Australian Research Council (ARC), Royal Society University Research Fellowship (URF), Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada (NSERC), Australian Center for International Agricultural Research (ACIAR) og United States Agency for International Development (USAID). Arbeidet ble utført som en del av CGIAR Research Program (CRP) på Fish Agri-Food Systems (FISH) ledet av WorldFish, støttet av bidragsytere til CGIAR Trust Fund.

Fortsett å lese

Kosthold

#Melk, #Frukt og #Vegetables distribuert til skolebarn takket være EU-programmet

Publisert

on

Med starten av et nytt skoleår vil EUs skole-, frukt-, grønnsak- og melkeordning gjenopptas i de deltagende EU-landene for 2019-2020.

EUs skoleplan tar sikte på å fremme sunn mat og balanserte dietter gjennom distribusjon av frukt, grønnsaker og melkeprodukter, samtidig som det foreslås utdanningsprogrammer for landbruk og god ernæring.

Mer enn 20 millioner barn hadde godt av dette programmet i løpet av skoleåret 2017-2018, som representerte 20% av barna i hele EU.

Landbruks- og landsbyutviklingskommissær Phil Hogan sa: "Det er viktig å ta i bruk sunne matvaner fra ung alder. Takket være EUs skoleordning vil våre unge borgere ikke bare glede seg over europeiske kvalitetsprodukter, men også lære om ernæring, jordbruk, matproduksjon og det harde arbeidet som følger med det. ”

Hvert skoleår tildeles til sammen € 250 millioner til ordningen. For 2019-2020 ble det avsatt € 145 millioner til frukt og grønnsaker, og € 105 millioner for melk og andre meieriprodukter. Selv om deltakelse i ordningen er frivillig, valgte alle EUs medlemsland å delta, for enten en seksjon eller hele ordningen. Nasjonale bevilgninger for EU-land som deltok i ordningen for dette skoleåret ble godkjent og vedtatt av EU-kommisjonen i mars 2019. Land kan også fylle opp EU-bistand med nasjonale midler.

Medlemsstatene kan bestemme seg for hvordan implementeringen av ordningen skal gjennomføres. Dette inkluderer den typen produkter barn vil motta eller temaet for de pedagogiske tiltakene som er satt i verk. Valg av distribuerte produkter må likevel være basert på helse- og miljøhensyn, sesongmessighet, tilgjengelighet og variasjon.

Mer informasjon

EU-ordningen for frukt og grønnsaker i skolen

Nøkkelfakta og tall for EUs skoleordning i 2017 - 2018

Lærerens ressurspakke

Annonse

Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender