Kontakt med oss

Helse

EMA vil presentere anbefaling om "miks og match booster-strategier"

DELE:

Publisert

on

Emer Cooke tok roret i European Medicines Agency (EMA) som administrerende direktør for et drøyt år siden, midt i den største helsekrisen EU noensinne har stått overfor. I dag (30. november) oppdaterte hun MEP-er om byråets arbeid. Blant annet kunngjorde hun at EMA sannsynligvis vil presentere en anbefaling om miks og match booster-strategier i nær fremtid, muligens så tidlig som i slutten av denne uken. 

Byrået flyttet hele sin virksomhet fra London til Amsterdam etter Brexit-vedtaket, bare for å stå overfor den største utfordringen det har måttet møte. Mens pandemien har presset deres kapasitet til det ytterste, har de også fortsatt med sin "normale" virksomhet: godkjenne over hundre medisiner hovedsakelig for mennesker, men også veterinærmedisiner, forberede nye regler for kliniske utprøvinger og et nytt veterinærmedisinsk regime, som i tillegg til å jobbe med det Cooke beskrev som "den stille pandemien" av antimikrobiell resistens. 

«I løpet av mindre enn ett år har over en milliard doser vaksiner blitt levert til europeiske medlemsland. Og vi, som EU, har eksportert over 1.3 milliarder doser, men nå må vi jobbe enda hardere for å få vaksinasjonsratene opp over hele EU, spesielt i de medlemslandene hvor ratene er farlig lave, sa Cooke. 

Cooke pekte på den høye vaksinasjonsraten til 93 % av den voksne befolkningen i Irland og hvordan det hadde vært bare 15 dødsfall per million mennesker de siste fjorten dagene. Så sammenlignet hun dette med to -unavngitte - EU-land der vaksinasjonsraten var rundt 50 %, noe som førte til en dødsrate på over 250 per million. 

Annonse

Hun sa at selv med den nye varianten som ble mer utbredt, forble vaksinene effektive, men la til at de avtok over tid, og at folk må utvide beskyttelsen med en booster. 

EMA undersøker for tiden datoen for en blanding og match boosterstrategier, der boostervaksinen er forskjellig fra vaksinen som brukes til primærvaksinasjon. 

"Det er mange studier som tyder på at en slik tilnærming kan gjenopprette beskyttelsen like effektivt som en booster med samme vaksine. Vi jobber med å utvikle en anbefaling om dette som vil være nyttig for medlemslandene, vi håper å ha denne snart, muligens til og med i slutten av uken.» 

Annonse

Cooke oppdaterte MEP-er om godkjenning av vaksiner for barn, utvikling og godkjenning av terapeutika og "veldig lovende nyheter fra kliniske studier på orale antivirale midler: "Orale behandlinger er lettere å administrere enn injeksjoner, og de kan derfor forbedre tilgangen til pasientbehandling. Men igjen, vi jobber raskt og strengt på en trinnvis måte. Dette inkluderer å gi vitenskapelige råd til medlemslandene om forholdene de kan gjøre dem tilgjengelige under.»

Del denne artikkelen:

Annonse
Annonse

Trender