Kontakt med oss

Helse

Von der Leyen sier diskusjoner om obligatoriske tiltak for å vaksinere er nødvendig

DELE:

Publisert

on

I dag (1. desember) øker EU-kommisjonen satsen på et bredt spekter av tiltak for å møte økningen i tilfeller av alvorlig sykdom knyttet til koronaviruset. Den høye forekomsten av infeksjoner legger et enormt press på sykehus og helsepersonell. Økningen går før den nye Omicron-varianten, men øker nasjonale bekymringer, spesielt de med lav vaksinasjonsrate. 

Noen land ser nå på muligheten for å gjøre vaksinasjon obligatorisk, på en eller annen måte. På spørsmål om obligatoriske tiltak sa EU-kommisjonens president at det var en diskusjon som var nødvendig. 

Von der Leyens svar var som svar på et spørsmål fra en gresk journalist om hvor kommisjonen sto på obligatorisk covid-vaksinasjon. Hellas har besluttet å ilegge en gjentakende månedlig bot på €100 på personer som er over 60 år og som ikke er vaksinert, dette vil gjelde fra 16. januar og utover. Selv om det ikke er helt obligatorisk, gir det en høy bot på de som har valgt å ikke vaksinere seg. 

Presidenten sa raskt at dette var en «ren statlig kompetanse» og derfor kunne hun ikke komme med en anbefaling, hun sa imidlertid at det etter hennes mening var forståelig og hensiktsmessig å lede en diskusjon for å se på hvordan EU kunne oppmuntre og potensielt tenke på obligatorisk vaksinasjon innen EU.

Annonse

"Hvis du ser på tallene vi nå har vaksinert 77 % av de voksne i EU, eller hvis du tar hele befolkningen, er det 66 %. Og dette betyr at 1/3 av den europeiske befolkningen ikke er vaksinert. Det er 150 millioner mennesker. Dette er mye, og ikke alle kan vaksineres, men de aller fleste kan være det, og derfor tror jeg det er forståelig og hensiktsmessig å lede denne diskusjonen nå.»

Storbritannias nasjonale helsetjeneste har gjort vaksinasjon obligatorisk for flertallet av sine ansatte, Østerrike tenker også på å innføre en høy bot for de som nekter vaksinasjon. 

I forrige uke la European Center for Disease Prevention and Control (ECDC)-direktør Andrea Ammon en advarsel til ideen om obligatoriske vaksiner, og antydet at hvis de pålegges det, kan det vise seg å virke mot sin hensikt. Den påtroppende tyske kansleren, Olaf Scholz, antas også å ha et positivt syn på en mer obligatorisk tilnærming.

Annonse

Del denne artikkelen:

Annonse
Annonse

Trender