Kontakt med oss

Helse

En ny verden for helsedata?

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

God morgen, helsekolleger, og velkommen til oppdateringen av European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) – i ukene, månedene og årene fremover vil EAPM fokusere mye på problemene som oppstår fra EUs helsedataroms lovforslag, som ble lansert de siste dagene, frem til slutten av dette lovgivende mandatet, skriver EAPMs administrerende direktør Dr. Denis Horgan.

Forslaget om European Health Data Space har endelig landet. Mens teksten som skisserer planen har blitt betydelig utviklet siden den ble lekket første gang i mars, er forslaget i seg selv stort sett det samme. I henhold til planen ønsker kommisjonen å ta et "kvantesprang fremover" i måten helsehjelp gis til europeere.

Som diskutert i ulike ekspertmøter med flere interessenter i EAPM så vel som med Europaparlamentet, kan data være grensesnittet mellom en individuell pasient og et profesjonalisert og regulert system, og er i første rekke en kobling mellom private og offentlige interesser. 

Og som et hovedområde for kontinuerlig forskning og teknologisk utvikling, produserer det en konstant strøm av innovasjoner – og blir følgelig en klassisk slagmark hvor motstridende syn på fordelene ved innovasjon utspilles. 

Det spesifikke feltet for medisinsk innovasjon knyttet til data gir en rik visning av slike konflikter – med kontroverser om høyprofilerte spørsmål som forskningens retning og hvordan man kan stimulere den, moralen i medisinprissystemer og -praksis, de stadig multipliserende alternativene for innsamling og utnyttelse av helserelaterte data, eller tilstrekkeligheten av regulatoriske kontroller.  

Kommisjonen ønsker i forslaget å utvikle et indre marked for digitale helsetjenester og produkter. I praksis betyr det å utvide [e-postbeskyttet] slik at alle EU-land kan dele e-resepter og pasientsammendrag samt andre former for helsedata som laboratorierapporter. Det betyr også at det kommer en ny desentralisert EU-infrastruktur kalt [e-postbeskyttet] som vil muliggjøre grenseoverskridende deling av helsedata for forskning, regulering og politikkutforming.

Individuelt byrå

Annonse

Engasjementet til individet er også et punkt for potensiell uenighet, siden for at innovasjoner skal tre i kraft, må de aksepteres. 

Som sådan kan systemet være på plass, og samfunnet kan oppmuntre innbyggeren til å utnytte en mulighet, men til syvende og sist må innbyggeren ta ansvaret. Kontroversen som feier over hele Europa om rettigheter og plikter med hensyn til vaksinasjon er et overbevisende eksempel: mange foreldre, som ikke er overbevist om fordelene ved vaksinasjon for barnet deres, nekter å utføre immuniseringsprosedyrer. Her er også kontrasten mellom private og offentlige interesser tydelig, ettersom individets insistering på å nekte vaksinasjon kolliderer med den offentlige nytten av flokkbeskyttelsen som vaksinasjon gir.

Betydelig rystelse

Forslaget til European Health Data Space angir kommisjonens visjon for hvordan blokkens helsedata skal forvaltes, deles og brukes. Forslaget baner vei for en betydelig rystelse på et område der fremskritt i hele EU ikke er konsekvent. I noen land er papir fortsatt konge, mens i andre har tilgang til elektroniske resepter vært normen i årevis. 

De som verdsetter innovasjon som en potensiell velgjører av samfunnet – eller som verdsetter det i mer personlige termer som et uttrykk for menneskelig iherdighet og fantasi – søker naturlig nok maksimal frihet til å forfølge det. De som er forsiktige med det på grunn av mulige farer eller praktiske problemer det kan medføre, søker naturlig nok å overvåke fremdriften og hevde kontroller og pålegge begrensninger. 

MEN mellom disse to tendensene er det nødvendig å finne en balanse i politikkverdenen som vil tillate innovasjon å finne sted samtidig som det gir passende forsikringer til skeptikere. 

Det kan bare gjøres optimalt hvis de uunngåelige debattene er informert av kvalitet på refleksjon og solide bevis – på begge sider. Hvis en av partene føler at de kan argumentere på grunnlag av en antatt autoritet uten å ta behørig hensyn til problemene eller tilsidesette andre synspunkter, vil utfallet være svært suboptimalt.

Så i diskusjoner om innovasjon knyttet til helsedata, er det nødvendig med grundig navigering for å kartlegge den beste veien gjennom en rekke variabler for å sikre offentlig tillit og for å holde persontilpasset i personlig helsevesen som EAPM har tatt til orde for. 

Og midt i all den påfølgende diskusjonen om teknologien og dens implikasjoner, bør det sentrale elementet være – i tråd med fagets logikk – personen. Mer enn bare en pasient, mer enn et medlem av en kategori eller av en stratifisert gruppe. Personen, borgeren, som fortjener oppmerksomhet som sådan og det er deres helsedata. 

En potensiell pasient, selvfølgelig, som vi alle er skjebnesvangert til å være på et eller annet stadium. Og i den grad altså personen, borgeren, generelt – det vil si alle personer, alle borgere. For uavhengig av noen annen definisjon eller kriterium eller kvalitet eller karakteristikk, er det det vi alle er. En person, mennesker. Ingen mengde etterfølgende kategorisering endrer at: på samme måte som du ikke kan salte salt for å gjøre det saltere, gjør ingen tilleggsbetegnelser en person til noe annet enn det han eller hun fundamentalt er – en person. Og det er det diskusjonene bør dreie seg om og som EAPM vil sette fokus på i EU Health Data Space.

Pasienter, innbyggere, offentlig tillit

Mer involvering av pasienten, personen, borgeren tillater også en ny dimensjon til vurdering av terapier.  

Den enkelte som mottar behandling er best posisjonert for å vite om en bestemt behandling virker eller ikke. Personen forstår kroppen sin, så kan samarbeide med helsepersonell for å utarbeide tilpasninger til behandlingssykluser. Det økende utvalget av apper vil også gjøre det lettere for den enkelte på et tidligere tidspunkt å forstå om en behandling er nødvendig eller ikke, noe som også vil øke sjansene for kostnadsbesparelser på unødvendige behandlinger – og vil også gi et psykologisk løft for den enkelte. , en forsikring om at han eller hun beholder en viss kontroll over sitt eget liv.

Utdannelse spiller en viktig rolle her så vel som styringsstrukturene. Dette vil spare tid i å håndtere bekymringer om mange av problemene som oppstår nå med lav deltakelse i kliniske studier, bekymringer angående samtykke, deling av vevsprøver for videre forskning, screening og så videre. Planene for et helsedataområde vil også gi fødsel til en ny type datavakthund — såkalte helsedatatilgangsorganer. Disse myndighetene vil bli sentrale aktører for å sørge for at helsedata er oppe for gjenbruk i forskning og politikk.

Noen land har allerede satt opp noe som ligner en slik tilgangsmyndighet for helsedata, sa kommisjonen i sitt Q&A-ark – med henvisning til finske Findata, det franske helsedatasenteret og det tyske Forshungsdatenzentrum. Noen av disse myndighetene ble inkludert i et konsortium som lanserte et bud tidlig i mars for å bygge en testversjon av helsedataområdet for gjenbruk av data til forskning og politikk.

For EAPM vil de sentrale sakene i ukene, månedene og årene fremover selvsagt handle om offentlig tillit og å holde borgeren/pasienten i sentrum av saksbehandlingen – og naturligvis vil EAPM ha mye fokus på helsedatarommet frem til slutten av dette lovgivningsmandatet.

Spørsmålet blir derfor hvordan man best muliggjør og styrker personen, borgeren med hensyn til deres data, slik at individets identitet og rolle står i sentrum for omsorgen. 

Det er her personlig pleie og presisjonsmedisin finner sin plass i disse debattene.

Fremskrittene innen medisinsk innovasjon og IKT-verktøy kan da gjøre personen i stand til å ha et konstruktivt samspill med helsevesenet – forutsatt at helsevesenet tilpasses deretter. 

Og videre til ikke-datarelaterte emner..

Ulikhet i behandling

I kommentarer som minner om midten av 2021 da den globale responsen på koronaviruset var preget av sterk vaksineulikhet, snakket Verdens helseorganisasjons sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus onsdag (4. mai) om at mennesker i fattigere land ikke har tilgang til livreddende COVID-19-verktøy. Bortsett fra denne gangen, i stedet for at vaksiner er utenfor rekkevidde, er det behandlinger. 

"Lav tilgjengelighet og høye priser" har ført til at noen land utelukker å kjøpe svært effektive antivirale midler, sa Tedros. "Det er rett og slett ikke akseptabelt at i den verste pandemien på et århundre, når innovative behandlinger som kan redde liv ikke de som trenger dem." 

WHO forbereder seg på neste pandemi

Pandemier og storskala utbrudd kan kreve millioner av liv, forstyrre samfunn og ødelegge økonomier. WHOs Health Emergencies Program (WHE) samarbeider med medlemslandene for å hjelpe land med å forberede seg på store utbrudd og pandemier. Gjennom Asia Pacific Strategy for Emerging Diseases and Public Health Emergencies (APSED III), utvikles kjernekapasiteter som kreves av International Health Regulations (2005), eller IHR, og gir et viktig grunnlag for pandemiberedskap. 

Dette kompletteres med innsats for å styrke sykdomsspesifikke systemer og kapasiteter, inkludert for vaksiner, legemidler og andre folkehelseintervensjoner. Land oppfordres også til å engasjere hele samfunnet for effektiv pandemiberedskap og respons. Siden den neste pandemien mest sannsynlig vil være forårsaket av influensa, fortsetter sykdommen å være den prioriterte folkehelsetrusselen i regionen. 

Fedme – Europas andre helsekrise

Den nye WHO European Regional Obesity Report 2022, publisert 3. mai av WHOs regionale kontor for Europa, avslører at overvekt og fedme har nådd epidemiske proporsjoner i hele regionen og fortsatt eskalerer, med ingen av de 53 medlemslandene i regionen for øyeblikket på vei for å nå WHOs globale ikke-smittsomme sykdommer (NCD)-målet om å stoppe økningen av fedme innen 2025. Rapporten viser at i den europeiske regionen, 59 % av voksne og nesten 1 av 3 barn (29 % av gutter og 27 % av jenter) er overvektige eller lever med fedme. Fedmeprevalensen for voksne i den europeiske regionen er høyere enn i noen annen WHO-region med unntak av Amerika. 

Overvekt og fedme er blant de viktigste årsakene til død og funksjonshemming i den europeiske regionen, med nyere estimater som tyder på at de forårsaker mer enn 1.2 millioner dødsfall årlig, tilsvarende mer enn 13 % av den totale dødeligheten i regionen. 

Overvekt øker risikoen for mange NCDer, inkludert kreft, hjerte- og karsykdommer, type 2 diabetes mellitus og kroniske luftveissykdommer. For eksempel regnes fedme som en årsak til minst 13 forskjellige typer kreft, og vil sannsynligvis være direkte ansvarlig for minst 200,000 7 nye krefttilfeller årlig over hele regionen, med dette tallet antatt å stige ytterligere i de kommende årene. Overvekt og fedme er også den ledende risikofaktoren for funksjonshemming, og forårsaker at 19 % av de totale årene levde med funksjonshemming i regionen. Overvektige mennesker og de som lever med fedme har blitt uforholdsmessig påvirket av konsekvensene av COVID-XNUMX-pandemien. 

Og det er alt fra EAPM foreløpig. Ha det trygt og godt, og nyt helgen når den kommer...

endelig kommer

Forslaget om European Health Data Space har endelig landet. Mens teksten som skisserer planen har blitt betydelig utviklet siden den ble lekket første gang i mars, er forslaget i seg selv stort sett det samme. I henhold til planen ønsker kommisjonen å ta et "kvantesprang fremover" i måten helsehjelp gis til europeere.

Som diskutert i ulike ekspertmøter med flere interessenter i EAPM så vel som med Europaparlamentet, kan data være grensesnittet mellom en individuell pasient og et profesjonalisert og regulert system, og er i første rekke en kobling mellom private og offentlige interesser. 

Og som et hovedområde for kontinuerlig forskning og teknologisk utvikling, produserer det en konstant strøm av innovasjoner – og blir følgelig en klassisk slagmark hvor motstridende syn på fordelene ved innovasjon utspilles. 

Det spesifikke feltet for medisinsk innovasjon knyttet til data gir en rik visning av slike konflikter – med kontroverser om høyprofilerte spørsmål som forskningens retning og hvordan man kan stimulere den, moralen i medisinprissystemer og -praksis, de stadig multipliserende alternativene for innsamling og utnyttelse av helserelaterte data, eller tilstrekkeligheten av regulatoriske kontroller.  

Kommisjonen ønsker i forslaget å utvikle et indre marked for digitale helsetjenester og produkter. I praksis betyr det å utvide [e-postbeskyttet] slik at alle EU-land kan dele e-resepter og pasientsammendrag samt andre former for helsedata som laboratorierapporter. Det betyr også at det kommer en ny desentralisert EU-infrastruktur kalt [e-postbeskyttet] som vil muliggjøre grenseoverskridende deling av helsedata for forskning, regulering og politikkutforming.

Individuelt byrå

Engasjementet til individet er også et punkt for potensiell uenighet, siden for at innovasjoner skal tre i kraft, må de aksepteres. 

Som sådan kan systemet være på plass, og samfunnet kan oppmuntre innbyggeren til å utnytte en mulighet, men til syvende og sist må innbyggeren ta ansvaret. Kontroversen som feier over hele Europa om rettigheter og plikter med hensyn til vaksinasjon er et overbevisende eksempel: mange foreldre, som ikke er overbevist om fordelene ved vaksinasjon for barnet deres, nekter å utføre immuniseringsprosedyrer. Her er også kontrasten mellom private og offentlige interesser tydelig, ettersom individets insistering på å nekte vaksinasjon kolliderer med den offentlige nytten av flokkbeskyttelsen som vaksinasjon gir.

Betydelig rystelse

Forslaget til European Health Data Space angir kommisjonens visjon for hvordan blokkens helsedata skal forvaltes, deles og brukes. Forslaget baner vei for en betydelig rystelse på et område der fremskritt i hele EU ikke er konsekvent. I noen land er papir fortsatt konge, mens i andre har tilgang til elektroniske resepter vært normen i årevis. 

De som verdsetter innovasjon som en potensiell velgjører av samfunnet – eller som verdsetter det i mer personlige termer som et uttrykk for menneskelig iherdighet og fantasi – søker naturlig nok maksimal frihet til å forfølge det. De som er forsiktige med det på grunn av mulige farer eller praktiske problemer det kan medføre, søker naturlig nok å overvåke fremdriften og hevde kontroller og pålegge begrensninger. 

MEN mellom disse to tendensene er det nødvendig å finne en balanse i politikkverdenen som vil tillate innovasjon å finne sted samtidig som det gir passende forsikringer til skeptikere. 

Det kan bare gjøres optimalt hvis de uunngåelige debattene er informert av kvalitet på refleksjon og solide bevis – på begge sider. Hvis en av partene føler at de kan argumentere på grunnlag av en antatt autoritet uten å ta behørig hensyn til problemene eller tilsidesette andre synspunkter, vil utfallet være svært suboptimalt.

Så i diskusjoner om innovasjon knyttet til helsedata, er det nødvendig med grundig navigering for å kartlegge den beste veien gjennom en rekke variabler for å sikre offentlig tillit og for å holde persontilpasset i personlig helsevesen som EAPM har tatt til orde for. 

Og midt i all den påfølgende diskusjonen om teknologien og dens implikasjoner, bør det sentrale elementet være – i tråd med fagets logikk – personen. Mer enn bare en pasient, mer enn et medlem av en kategori eller av en stratifisert gruppe. Personen, borgeren, som fortjener oppmerksomhet som sådan og det er deres helsedata. 

En potensiell pasient, selvfølgelig, som vi alle er skjebnesvangert til å være på et eller annet stadium. Og i den grad altså personen, borgeren, generelt – det vil si alle personer, alle borgere. For uavhengig av noen annen definisjon eller kriterium eller kvalitet eller karakteristikk, er det det vi alle er. En person, mennesker. Ingen mengde etterfølgende kategorisering endrer at: på samme måte som du ikke kan salte salt for å gjøre det saltere, gjør ingen tilleggsbetegnelser en person til noe annet enn det han eller hun fundamentalt er – en person. Og det er det diskusjonene bør dreie seg om og som EAPM vil sette fokus på i EU Health Data Space.

Pasienter, innbyggere, offentlig tillit

Mer involvering av pasienten, personen, borgeren tillater også en ny dimensjon til vurdering av terapier.  

Den enkelte som mottar behandling er best posisjonert for å vite om en bestemt behandling virker eller ikke. Personen forstår kroppen sin, så kan samarbeide med helsepersonell for å utarbeide tilpasninger til behandlingssykluser. Det økende utvalget av apper vil også gjøre det lettere for den enkelte på et tidligere tidspunkt å forstå om en behandling er nødvendig eller ikke, noe som også vil øke sjansene for kostnadsbesparelser på unødvendige behandlinger – og vil også gi et psykologisk løft for den enkelte. , en forsikring om at han eller hun beholder en viss kontroll over sitt eget liv.

Utdannelse spiller en viktig rolle her så vel som styringsstrukturene. Dette vil spare tid i å håndtere bekymringer om mange av problemene som oppstår nå med lav deltakelse i kliniske studier, bekymringer angående samtykke, deling av vevsprøver for videre forskning, screening og så videre. Planene for et helsedataområde vil også gi fødsel til en ny type datavakthund — såkalte helsedatatilgangsorganer. Disse myndighetene vil bli sentrale aktører for å sørge for at helsedata er oppe for gjenbruk i forskning og politikk.

Noen land har allerede satt opp noe som ligner en slik tilgangsmyndighet for helsedata, sa kommisjonen i sitt Q&A-ark – med henvisning til finske Findata, det franske helsedatasenteret og det tyske Forshungsdatenzentrum. Noen av disse myndighetene ble inkludert i et konsortium som lanserte et bud tidlig i mars for å bygge en testversjon av helsedataområdet for gjenbruk av data til forskning og politikk.

For EAPM vil de sentrale sakene i ukene, månedene og årene fremover selvsagt handle om offentlig tillit og å holde borgeren/pasienten i sentrum av saksbehandlingen – og naturligvis vil EAPM ha mye fokus på helsedatarommet frem til slutten av dette lovgivningsmandatet.

Spørsmålet blir derfor hvordan man best muliggjør og styrker personen, borgeren med hensyn til deres data, slik at individets identitet og rolle står i sentrum for omsorgen. 

Det er her personlig pleie og presisjonsmedisin finner sin plass i disse debattene.

Fremskrittene innen medisinsk innovasjon og IKT-verktøy kan da gjøre personen i stand til å ha et konstruktivt samspill med helsevesenet – forutsatt at helsevesenet tilpasses deretter. 

Og videre til ikke-datarelaterte emner..

Ulikhet i behandling

I kommentarer som minner om midten av 2021 da den globale responsen på koronaviruset var preget av sterk vaksineulikhet, snakket Verdens helseorganisasjons sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus onsdag (4. mai) om at mennesker i fattigere land ikke har tilgang til livreddende COVID-19-verktøy. Bortsett fra denne gangen, i stedet for at vaksiner er utenfor rekkevidde, er det behandlinger. 

"Lav tilgjengelighet og høye priser" har ført til at noen land utelukker å kjøpe svært effektive antivirale midler, sa Tedros. "Det er rett og slett ikke akseptabelt at i den verste pandemien på et århundre, når innovative behandlinger som kan redde liv ikke de som trenger dem." 

WHO forbereder seg på neste pandemi

Pandemier og storskala utbrudd kan kreve millioner av liv, forstyrre samfunn og ødelegge økonomier. WHOs Health Emergencies Program (WHE) samarbeider med medlemslandene for å hjelpe land med å forberede seg på store utbrudd og pandemier. Gjennom Asia Pacific Strategy for Emerging Diseases and Public Health Emergencies (APSED III), utvikles kjernekapasiteter som kreves av International Health Regulations (2005), eller IHR, og gir et viktig grunnlag for pandemiberedskap. 

Dette kompletteres med innsats for å styrke sykdomsspesifikke systemer og kapasiteter, inkludert for vaksiner, legemidler og andre folkehelseintervensjoner. Land oppfordres også til å engasjere hele samfunnet for effektiv pandemiberedskap og respons. Siden den neste pandemien mest sannsynlig vil være forårsaket av influensa, fortsetter sykdommen å være den prioriterte folkehelsetrusselen i regionen. 

Fedme – Europas andre helsekrise

Den nye WHO European Regional Obesity Report 2022, publisert 3. mai av WHOs regionale kontor for Europa, avslører at overvekt og fedme har nådd epidemiske proporsjoner i hele regionen og fortsatt eskalerer, med ingen av de 53 medlemslandene i regionen for øyeblikket på vei for å nå WHOs globale ikke-smittsomme sykdommer (NCD)-målet om å stoppe økningen av fedme innen 2025. Rapporten viser at i den europeiske regionen, 59 % av voksne og nesten 1 av 3 barn (29 % av gutter og 27 % av jenter) er overvektige eller lever med fedme. Fedmeprevalensen for voksne i den europeiske regionen er høyere enn i noen annen WHO-region med unntak av Amerika. 

Overvekt og fedme er blant de viktigste årsakene til død og funksjonshemming i den europeiske regionen, med nyere estimater som tyder på at de forårsaker mer enn 1.2 millioner dødsfall årlig, tilsvarende mer enn 13 % av den totale dødeligheten i regionen. 

Overvekt øker risikoen for mange NCDer, inkludert kreft, hjerte- og karsykdommer, type 2 diabetes mellitus og kroniske luftveissykdommer. For eksempel regnes fedme som en årsak til minst 13 forskjellige typer kreft, og vil sannsynligvis være direkte ansvarlig for minst 200,000 7 nye krefttilfeller årlig over hele regionen, med dette tallet antatt å stige ytterligere i de kommende årene. Overvekt og fedme er også den ledende risikofaktoren for funksjonshemming, og forårsaker at 19 % av de totale årene levde med funksjonshemming i regionen. Overvektige mennesker og de som lever med fedme har blitt uforholdsmessig påvirket av konsekvensene av COVID-XNUMX-pandemien. 

Og det er alt fra EAPM foreløpig. Ha det trygt og godt, og nyt helgen når den kommer...

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender