Kontakt med oss

Afghanistan

Psykisk helse, Ukraina og Afghanistan i hjertet av Verdens utdanningsdag 2023

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Den internasjonale dagen for utdanning markeres globalt for å øke bevisstheten om betydningen av utdanning og for å oppmuntre alle til lik tilgang til utdanning. I år ble den internasjonale utdanningsdagen markert 24. januar og hadde et spesielt fokus på afghanske kvinner og jenter.

EU-kommisjonen og visepresident Josep Borrell kom med en uttalelse i forkant av den internasjonale utdanningsdagen, der de erkjente at tilgang til utdanning er en grunnleggende menneskerettighet. Den europeiske union er fortsatt forpliktet til å akselerere fremgangen mot bærekraftig utviklingsmål 4 (SDG 4) om kvalitetsutdanning, som den anerkjenner som en av de kraftigste investeringene samfunn kan gjøre i fremtiden.

Til tross for innsats fra EU har imidlertid den globale fremgangen mot SDG 4 stoppet opp, og angrep mot utdanning har økt over hele verden. I mange land blir jenter, minoriteter og fordrevne og flyktningbarn fortsatt nektet retten til utdanning på grunn av systematiske barrierer og kjønnsbasert diskriminering. EU har fordømt alle slike angrep og er forpliktet til å investere i konkrete, transformative handlinger for utdanning, inkludert å øke sine eksterne investeringer og støtte den FN-sponsede ungdomserklæringen om transformerende utdanning.

Borell la til: "Russlands uprovoserte og uberettigede militære aggresjon mot Ukraina har resultert i at minst 3,045 utdanningsinstitusjoner har blitt utsatt for bombing eller beskytning siden 24. februar 2022." Slike tall vil være utrolig vanskelige å erstatte og vil sannsynligvis føre til skadelige langsiktige effekter på ukrainske barns akademiske og sosiale prestasjoner.

EU gjør også en betydelig innsats for å gjøre utdanningssystemene tilpasset den digitale tidsalderen og den grønne transformasjonen gjennom programmer som Erasmus+ og Horizon Europe. EU investerer også i lærere siden de er sentrale for å forbedre kvaliteten på læringen og sikre robuste utdanningssystemer. Fokus må imidlertid også rettes mot den økende psykiske helsekrisen både i Europa og i land som er rammet av krig utenlands.

Bortsett fra EU har UNICEF understreket viktigheten av å prioritere utdanning for å investere i barn. Året 2023 markerer midtpunktet i FNs 2030-agenda for mennesker, planet og velstand, og den internasjonale utdanningsdagen krever å opprettholde sterk politisk mobilisering rundt utdanning og omsette globale forpliktelser til handling.

En sentral brikke i puslespillet med å bygge et mer robust og effektivt utdanningssystem er å sikre at barn har den rette mentale sinnstilstanden til å lære. Psykiske helseproblemer kan være vanskeligere å diagnostisere hos barn, og mange går tapt i systemet. Dessuten er problemer som angst, depresjon og PTSD assosiert med krigssoner og fattigdom, noe som betyr at de som har minst tilgang til utdanning og psykiske helsetjenester sannsynligvis er de som trenger det mest. Til tross for EUs forpliktelse til å investere minst 10 % av den samlede finansieringen av Global Europe og av dets humanitære bistandsbudsjett til utdanning, er finansiering fortsatt knappe, og ytterligere nasjonale ressurser vil neppe gå mot utenlandshjelp i det politiske miljøet med innstramminger og inflasjon hjemme. .

Annonse

Det er heller ingen åpenbare alternativer når det gjelder å sikre at retten til utdanning respekteres i fiendtlige regimer som i Afghanistan, eller i fullt krigsmobiliserte land som Ukraina.

Som sådan må man stole på billigere, kortsiktige løsninger i overskuelig fremtid. Å oppmuntre barn og elever til å trene regelmessig er avgjørende – fysisk aktivitet bidrar til å redusere stress og angst og forbedre humøret. Å praktisere mindfulness-teknikker som dyp pusting og meditasjon kan hjelpe barn med å håndtere sine følelser og følelser. Selv den tilsynelatende enkle handlingen med å tygge sukkerfri tyggegummi kan hjelpe i mindfulness-meditasjon ved å fokusere på handlingen ved å tygge, og ved å gi stimuli som smak og tekstur å finpusse på.

Å få kontakt med jevnaldrende, ha støttende venner og delta i sosiale aktiviteter kan hjelpe barn til å føle seg tilkoblet og redusere følelsen av ensomhet og isolasjon. Mens mange foreldre blir engstelige hvis barnet deres blir avvist av sine jevnaldrende, er andre foreldre ofte sympatiske og villige til å hjelpe til med å integrere dem i en ny vennegruppe.

Å finne fritidsaktiviteter de liker og delta i skoleklubber eller lag kan øke selvtilliten og gi en følelse av hensikt. Forskere har funnet ut at forbedringen i angst og depresjon fra slike aktiviteter er størst hos gutter.

Så selv om det er beundringsverdig for våre flotte institusjoner å fokusere på langsiktige strategier og internasjonale bistandsbekymringer i sine meldinger, uten midler til å støtte det, kan man ikke unngå å føle at tanken er noe bortkastet. Kanskje det er på tide med enklere, mer handlingsrettede meldinger om mental helse som hvert barn kan integrere i livet sitt.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender