Kontakt med oss

Helse

Mental Health Week kaster lys over "fellesskap"

DELE:

Publisert

on

I møte med utfordringer som pandemien, klimaangst og økonomiske bekymringer knyttet til økte levekostnader over hele Europa, har det blitt viktig både å ha en solid forståelse av og aktivt fremme mental helse og velvære.

Dette er de grunnleggende målene for den pågående European Mental Health Week, som går fra 22. til 28. mai og ledes av NGO Mental Health Europe (MHE) for fjerde år på rad.

Mental Health Week støtter ulike temaer gjennom uken, inkludert mental helse for alle, mangfold i helse, tilgang til omsorg, forebygging og kontroll av kroniske sykdommer, og globale helsekriser og respons, der hver dag har spesifikke partnere som European Observatory på Health Systems and Policies, Association of European Cancer Leagues og World Federation of Public Health Associations.

Mental Health Week er også støttet av WHOs regionale kontor for Europa og EU-kommisjonens helseavdeling, DG SANTE.

Årets tema – «psykisk sunne samfunn» – setter søkelyset på prosessen med å forstå og lære om psykisk helse.

En kommisjonskilde sa til denne nettsiden: "Vi må se på mental helse som et aspekt av enhver menneskelig opplevelse, påvirket av mange faktorer."

Ved å gjøre informasjon tilgjengelig "tidlig, innenfor familier, nettverk, skoler og arbeidsplasser", og ved å integrere samtaler om psykisk helse i de mange offentlige fora, kan politikere håpe å fremme det MHE omtaler som "psykisk sunne samfunn", slik at alle av oss til å "trives uten frykt for stigma eller diskriminering," la kilden til.

Annonse

Fokuset fra MHE på "fellesskap" kan ved første øyekast virke som et overfladisk nikk i retning av nåværende trender og buzzwords – men dette kan ikke være lenger fra sannheten. Vitenskapen viser at samfunnsaktiviteter og engasjement kan gi en følelse av tilhørighet, støtte og formål, og kan direkte adressere spørsmål om egenverd, ensomhet og angst ved å pleie et mer ekspansivt støttenettverk for medlemmer av samfunnet. Disse aktivitetene kan omfatte alt fra hobbygrupper, dansegrupper, foreninger, frivillighet og idrettslag, til spesiallagde støttegrupper for alkoholisme, narkotika, ensomhet eller dødsfall.

Faktisk avslørte en stor australsk studie at psykiske plager reduserte med 34 % fra å spille fritidsidrett 1-3 ganger i uken, og med 46 % når de ble spilt 4 ganger i uken. Avslappede sosiale miljøer er også sterkt assosiert med eliminering av stresshormoner. Trening gir frigjøring av endorfiner som motvirker stresshormoner kortisol og adrenalin, og effekten har vist seg å være høyere i gruppeidretter. Utendørssport innebærer også å være ute og i solen, som i seg selv er sterkt assosiert med ro og fokus via frigjøring av nevrotransmitteren kjent som serotonin.

Kjernen i Ukens Mental Health-rapport er funnet at deltakende kunstprosjekter muliggjorde fellesskapets trivsel, fremmet lederegenskaper og oppmuntret folk til å ta opp nye roller og ansvar i lokalsamfunnet.

Samfunnsstøtte kan hjelpe folk med å praktisere kognitiv atferdsterapi (CBT). CBT er en behandlingsfokusert teknikk for angst og depresjon som oppmuntrer folk til å gjenkjenne deres negative eller unøyaktige tanke- og atferdsmønstre. Selv om det finnes måter å øve på CBT og andre mindfulness-teknikker med en utøver, eller alene ved hjelp av å tygge sukkerfri tyggegummi som bidrar til å redusere nivåene for stresshormonet, eller med en stressball, er det ytterligere sosiale fordeler med samfunnsstøtte som er vanskeligere å replikere.

Som en del av ukens programmering samarbeider partene om å arrangere et 1.5-timers nettarrangement, som vil fremheve de unike støtteformene som lokalsamfunn tilbyr for å fremme psykisk helse og velvære for mennesker i alle aldre. Arrangementet vil inneholde et panel av eksperter som vil diskutere ulike måter lokalsamfunn gir psykisk helsestøtte, inkludert uformell sosial støtte, rådgivning, kunstaktiviteter og fellesskapsomfattende anti-stigma-kampanjer. Arrangementet har også som mål å understreke viktigheten av å designe fellesskapsrom for å støtte mental helse og velvære. Disse kan omfatte lekeplasser og rekreasjonsområder, men også mer verdslige trekk ved vårt bymiljø.

Videre vil arrangementet ta for seg behovet for en helhetlig forståelse av de sosiale, kulturelle og relasjonelle faktorene som påvirker mental helse. Som det står i MHEs politiske anbefalinger, "selv om det kan være lettere å handle på individuelle ferdigheter, er ikke dette nok for å oppnå god mental helse for alle". MHE argumenterer for at strukturelle endringer må på plass for å forbedre beskyttelsesfaktorer og redusere risikofaktorer knyttet til de bredere sosioøkonomiske og miljømessige determinantene for psykisk helse. Ved å erkjenne og adressere disse faktorene, kan det etableres et «samfunnsbasert nettverk av formell og uformell støtte», som sikrer at psykiske helsetjenester og ressurser er tilgjengelige, inkluderende og effektivt dekker de ulike behovene til enkeltpersoner over hele Europa.

I tillegg skal digitale fellesskaps rolle i å gi støtte anerkjennes på lik linje med alle andre fellesskap, slik at nettsamlinger og nettsamfunn kan representere og få tilgang, i håp om at nettsamfunn kan utnyttes for å lette den psykiske helsekrisen. Disse fellesskapene kan inkludere spillgrupper, fanklubber på nettet, blogger eller følgere av innholdsskapere på nettet. Mens samlingen av mennesker kan være virtuell, er innvirkningene på mental helse veldig reelle.

Den spanske sosialistiske MEP Estrella Dura, som sitter i sysselsettings- og sosialkomiteen i Europaparlamentet, sier at «resiliens ikke bare kan betraktes som en egenskap for individet; det må betraktes som et kjennetegn ved samfunnet.» Denne følelsen, og det politiske tyngdepunktet for arrangementet, lener absolutt mot mer statlig intervensjon på tvers av mange politikkområder i navnet til mental helse. For eksempel vil et sysselsettingsseminar med European Youth Forum denne fredagen (26. mai) argumentere for at ubetalte praksisplasser bør forbys, delvis på grunn av de opplevde psykiske helsekostnadene.

Det vil fortsatt være viktig at interessenter utenfor nettverket av frivillige organisasjoner for mental helse blir inkludert i disse viktige samtalene fremover, ellers kan hendelser som Mental Health Week slite med å få støtte fra næringslivet, veldedighet og andre kraftige katalysatorer for positiv endring.

slutter

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender