Kontakt med oss

Kina

Kinas sykdomsekspert sier at COVID-19 opprinnelsessonde bør skifte til USA - Global Times

Publisert

on

En senior kinesisk epidemiolog sa at USA burde være prioritert i neste fase av undersøkelser av opprinnelsen til COVID-19 etter at en studie viste at sykdommen kunne ha sirkulert der allerede i desember 2019, sa statlige medier torsdag (17. juni). ), skriv David Stanway og Samuel Shen, Reuters.

De studere, publisert denne uken av US National Institutes for Health (NIH), viste at minst syv personer i fem amerikanske stater ble smittet med SARS-CoV-2, viruset som forårsaker COVID-19, uker før USA rapporterte sitt første offisielle saker.

En fellesundersøkelse fra Kina og Verdens helseorganisasjon (WHO) publisert i mars sa at COVID-19 mest sannsynlig stammer fra landets handel med dyreliv, med viruset som overføres til mennesker fra flaggermus via en formidlende art.

Men Beijing har fremmet teorien om at COVID-19 kom inn i Kina fra utlandet via forurenset frossen mat, mens en rekke utenlandske politikere også krever flere undersøkelser av muligheten for at den lekker fra et laboratorium.

Zeng Guang, sjefepidemiolog ved det kinesiske senteret for sykdomskontroll og forebygging, sa til statseid tabloid Global Times at oppmerksomheten burde skyves til USA, som var treg for å teste mennesker i de tidlige stadiene av utbruddet, og er også hjemmet til mange biologiske laboratorier.

"Alle biovåpenrelaterte fag som landet har, bør være underlagt granskning," ble han sitert på.

I en kommentar til den amerikanske studien onsdag 16. juni sa utenriksdepartementets talsmann Zhao Lijian at det nå var "åpenbart" at COVID-19-utbruddet hadde "flere opprinnelser" og at andre land skulle samarbeide med WHO.

Opprinnelsen til pandemien har blitt en kilde til politisk spenning mellom Kina og USA, med mye av det nylige fokuset på Wuhan Institute of Virology (WIV), som ligger i Wuhan hvor utbruddet først ble identifisert i slutten av 2019.

Kina har blitt kritisert for sin manglende åpenhet når det gjelder å avsløre data om tidlige tilfeller, samt virusene som er studert ved WIV.

A rapporterer av et nasjonalt laboratorium fra den amerikanske regjeringen konkluderte med at det var sannsynlig at viruset hadde lekket fra Wuhan-laboratoriet, rapporterte Wall Street Journal tidligere denne måneden.

En tidligere studie har reist muligheten for at SARS-CoV-2 kunne ha sirkulert i Europa så tidlig som i september, men eksperter sa at dette ikke nødvendigvis betydde at den ikke stammer fra Kina, hvor mange SARS-lignende koronavirus er funnet i de ville.

Kina

Kinas president Xi Jinping besøker en urolig region i Tibet

Publisert

on

President Xi Jinping (Bildet) har besøkt den politisk urolige regionen Tibet, det første offisielle besøket av en kinesisk leder på 30 år, skriver BBC.

Presidenten var i Tibet fra onsdag til fredag, men besøket kun rapportert av statlige medier på fredag ​​på grunn av følsomheten ved turen.

Kina blir beskyldt for å undertrykke kulturell og religiøs frihet i den avsidesliggende og hovedsakelig buddhistiske regionen.

Regjeringen avviser anklagene.

I opptak fra statlig kringkaster CCTV ble Xi sett hilse på en folkemengde iført etniske kostymer og viftet med det kinesiske flagget da han forlot flyet.

Han ankom Nyingchi, sørøst i landet og besøkte en rekke steder for å lære om byutvikling, før han reiste til hovedstaden Lhasa på høydebanen.

Mens han var i Lhasa besøkte Xi Potala-palasset, det tradisjonelle hjemmet til den forviste tibetanske åndelige lederen, Dalai Lama.

Folk i byen hadde "rapportert om uvanlige aktiviteter og overvåking av deres bevegelse" før hans besøk, sa advokatgruppen International Campaign for Tibet på torsdag.

Xi besøkte sist regionen for 10 år siden som visepresident. Den siste sittende kinesiske lederen som offisielt besøkte Tibet var Jiang Zemin i 1990.

Statlige medier sa at Xi tok seg tid til å lære om arbeidet som gjøres med etniske og religiøse saker og arbeidet som ble gjort for å beskytte den tibetanske kulturen.

Mange landflyktige tibetanere beskylder Beijing for religiøs undertrykkelse og uthuling av kulturen deres.

Tibet har hatt en tumult historie, der den har brukt noen perioder på å fungere som en uavhengig enhet og andre styrt av mektige kinesiske og mongolske dynastier.

Kina sendte inn tusenvis av tropper for å håndheve sitt krav på regionen i 1950. Noen områder ble den tibetanske autonome regionen, og andre ble innlemmet i nabolandene kinesiske provinser.

Kina sier Tibet har utviklet seg betydelig under sitt styre, men kampanjegrupper sier at Kina fortsetter å krenke menneskerettighetene og anklager det for politisk og religiøs undertrykkelse.

Fortsett å lese

Kina

Flere tibetanske buddhister bak lås og lås i juli

Publisert

on

6. juli 2021 fylte den landflyktige åndelige lederen av tibetanere, Dalai Lama, 86 år. For tibetanere rundt om i verden forblir Dalai Lama deres verge; et symbol på medfølelse og håp om å gjenopprette freden i Tibet, og sikre ekte autonomi gjennom fredelige midler. For Beijing er Nobels fredsprisvinner en "ulv i fåreklær" som søker å undergrave Kinas integritet ved å forfølge et uavhengig Tibet, skriver Dr Zsuzsa Anna Ferenczy og Willy Fautré.

Som en konsekvens anser Beijing ethvert land som engasjerer seg i den åndelige lederen eller hever situasjonen i Tibet som innblanding i dets indre anliggender. På samme måte tillater ikke Beijing tibetanere å feire Dalai Lamas bursdag. Videre bruker den kommunistiske regjeringen i Beijing streng straff for ethvert slikt forsøk, akkurat som den fortsetter sin kampanje for å undergrave det tibetanske språket, kulturen og religionen, så vel som den rike historien gjennom brutal undertrykkelse.

I årevis har Beijing fortsatt å miskreditere og undergrave Dalai Lama. Visninger fra tibetanere av Dalai Lamas bilde, offentlige feiringer og deling av undervisningen hans via mobiltelefoner eller sosiale medier blir ofte straffet hardt. Denne måneden, da de feiret bursdagen til Dalai Lamas, ble mange tibetanere arrestert ifølge Golog Jigme, en tidligere tibetansk politisk fange som nå bor i Sveits.

Som sådan arresterte kinesiske tjenestemenn i Sichuan-provinsen to tibetanere. Kunchok Tashi og Dzapo, i 40-årene, ble arrestert i Kardze i den tibetanske autonome regionen (TAR). De ble arrestert mistenkt for å være en del av en gruppe sosiale medier som oppmuntret til å resitere tibetanske bønner for å feire bursdagen til deres åndelige leder.

I løpet av de siste årene har de kinesiske myndighetene fortsatt å øke presset på tibetanere, og straffe tilfeller av 'politisk undergravning'. I 2020 dømte de kinesiske myndighetene i Tibet fire tibetanske munker til lange fengselsstraffer etter et voldsomt raid fra politiet på deres kloster i Tingri fylke.

Årsaken til raidet var oppdagelsen av en mobiltelefon, eid av Choegyal Wangpo, en 46 år gammel munk ved Tingris Tengdro-kloster, med beskjeder sendt til munker som bodde utenfor Tibet og registreringer av økonomiske bidrag til et kloster i Nepal skadet i et jordskjelv i 2015, ifølge en Human Rights Watch-rapport. Choegyal ble arrestert, avhørt og hardt slått. Etter denne utviklingen besøkte politi og andre sikkerhetsstyrker hans hjemlandsby Dranak, raidet stedet og slo flere Tengdro-munker og landsbyboere, og holdt rundt 20 av dem i mistanke om å ha utvekslet meldinger med andre tibetanere i utlandet eller for å ha hatt fotografier eller litteraturrelatert. til Dalai Lama.

Tre dager etter razziaen, i september 2020, tok en Tengdro-munk ved navn Lobsang Zoepa sitt eget liv i tilsynelatende protest mot myndighetenes tiltak. Rett etter at hans selvmord ble internettforbindelsene til landsbyen avbrutt. De fleste av de arresterte munkene ble holdt uten rettssak i flere måneder, noen antas å ha blitt løslatt på betingelse av å forplikte seg til ikke å utføre noen politiske handlinger.

Tre munker ble ikke løslatt. Lobsang Jinpa, 43, nestleder for klosteret, Ngawang Yeshe, 36 og Norbu Dondrub, 64. De ble deretter forsøkt hemmelig på ukjente anklager, funnet skyldige og gitt harde straffer: Choegyal Wangpo ble dømt til 20 års fengsel, Lobsang Jinpa til 19, Norbu Dondrub til 17 og Ngawang Yeshe til fem år. Disse harde setningene er enestående og indikerer økningen i begrensningene for tibetanere til å kommunisere fritt, og praktisere deres grunnleggende friheter, inkludert ytringsfrihet.

Under president Xi har Kina blitt mer undertrykkende hjemme og aggressivt i utlandet. Som svar har demokratiske regjeringer over hele verden forsterket sin fordømmelse av Kinas menneskerettighetsbrudd, med noen som tar konkrete grep, for eksempel å ilegge sanksjoner. For fremtiden, mens Kinas regionale og globale innflytelse fortsetter å øke, må likesinnede demokratiske allierte over hele verden stille Beijing til regnskap om situasjonen i Tibet.

Willy Fautré er direktør for den Brussel-baserte NGO Human Rights Without Frontiers. Zsuzsa Anna Ferenczy er stipendiat ved Academia Sinica og en tilknyttet forsker ved Vrije Universiteit Brussel politiske avdeling. 

Gjesteposter er forfatterens meninger, og blir ikke godkjent av EU Reporter.

Fortsett å lese

Kina

Fanget mellom Kina og USA, asiatiske land lager raketter

Publisert

on

By

En urbane stråle og missiler for urfolksforsvar (IDF) blir sett på Makung Air Force Base på Taiwans offshore-øy Penghu, 22. september 2020. REUTERS / Yimou Lee
En urbane stråle og missiler for urfolksforsvar (IDF) blir sett på Makung Air Force Base på Taiwans offshore-øy Penghu, 22. september 2020. REUTERS / Yimou Lee

Asia glir inn i et farlig våpenkappløp da mindre nasjoner som en gang holdt seg på sidelinjen, bygger arsenaler av avanserte langtrekkende missiler og følger i fotsporene til kraftverk Kina og USA, sier analytikere., skrive Josh Smith, Ben Blanchard og Yimou Lee i Taipei, Tim Kelly i Tokyo og Idrees Ali i Washington.

Kina er masseproduserende DF-26 - et flerbruksvåpen med en rekkevidde på opptil 4,000 kilometer - mens USA utvikler nye våpen som er rettet mot å motvirke Beijing i Stillehavet.

Andre land i regionen kjøper eller utvikler sine egne nye raketter, drevet av sikkerhetsproblemer over Kina og et ønske om å redusere deres avhengighet av USA.

Før tiåret er ute, vil Asia fylle med konvensjonelle missiler som flyr lengre og raskere, treffer hardere og er mer sofistikerte enn noen gang før - en sterk og farlig endring fra de siste årene, sier analytikere, diplomater og militære tjenestemenn.

"Missillandskapet endrer seg i Asia, og det endrer seg raskt," sa David Santoro, president for Pacific Forum.

Slike våpen blir stadig rimeligere og mer nøyaktige, og ettersom noen land anskaffer dem, vil ikke naboene deres bli etterlatt, sa analytikere. Missiler gir strategiske fordeler som å avskrekke fiender og øke innflytelsen med allierte, og kan være en lukrativ eksport.

De langsiktige implikasjonene er usikre, og det er en liten sjanse for at de nye våpnene kan balansere spenninger og bidra til å opprettholde fred, sa Santoro.

"Mer sannsynlig er at spredning av raketter vil føre til mistanker, utløse våpenløp, øke spenningen og til slutt føre til kriser og til og med kriger," sa han.

I følge ikke-utgitte 2021-militære orienteringsdokumenter gjennomgått av Reuters, planlegger den amerikanske Indo-Stillehavskommandoen (INDOPACOM) å distribuere sine nye langdistanse våpen i "svært overlevende, presisjonsstrekkende nettverk langs First Island Chain", som inkluderer Japan, Taiwan og andre Stillehavsøyer som ringer østkysten av Kina og Russland.

De nye våpnene inkluderer Long-range Hypersonic Weapon (LRHW), et rakett som kan levere et svært manøvrerbart stridshode med mer enn fem ganger lydens hastighet til mål mer enn 2,775 kilometer (1,724 miles) unna.

En talsmann for INDOPACOM fortalte Reuters at det ikke var tatt noen avgjørelser om hvor disse våpnene skulle distribueres. Så langt, de fleste amerikanske allierte i regionen har vært nølende med å forplikte seg til å være vertskap for dem. Hvis LRHW er basert i Guam, et amerikansk territorium, ville det ikke være i stand til å treffe fastlands-Kina.

Japan, hjemmet til mer enn 54,000 amerikanske tropper, kan være vert for noen av de nye missilbatteriene på Okinawan-øyene, men USA vil trolig måtte trekke tilbake andre styrker, sa en kilde kjent med den japanske regjeringen og sa anonymt på grunn av følsomheten. av utgaven.

Å tillate amerikanske raketter - som det amerikanske militæret vil kontrollere - vil også mest sannsynlig gi et sint svar fra Kina, sa analytikere.

Noen av Amerikas allierte utvikler sine egne arsenaler. Australia kunngjorde nylig at de ville bruke 100 milliarder dollar over 20 år på å utvikle avanserte raketter.

"COVID og Kina har vist at avhengig av slike utvidede globale forsyningskjeder i krisetider for nøkkelelementer - og i krig, som inkluderer avanserte missiler - er en feil, så det er fornuftig strategisk tenkning å ha produksjonskapasitet i Australia," sa Michael Shoebridge fra Australian Strategic Policy Institute.

Japan har brukt millioner på langtrekkende luftoppskytede våpen, og utvikler en ny versjon av et lastebilmontert antiskipsmissil, typen 12, med en forventet rekkevidde på 1,000 kilometer.

Blant amerikanske allierte, stiller Sør-Korea det mest robuste innenlandske ballistiske rakettprogrammet, som fikk et løft fra en nylig avtale med Washington om å slippe bilaterale grenser for dets evner. Det er Hyunmoo-4 har en 800 kilometer rekkevidde, noe som gir den en rekkevidde godt inne i Kina.

"Når de amerikanske alliertes konvensjonelle langtrekkingsevner vokser, øker sjansene for at de blir ansatt i tilfelle en regional konflikt," skrev Zhao Tong, en strategisk sikkerhetsekspert i Beijing, i en fersk rapport.

Til tross for bekymringene, vil Washington "fortsette å oppmuntre sine allierte og partnere til å investere i forsvarsevner som er kompatible med koordinerte operasjoner," sa den amerikanske representanten Mike Rogers, rangordnet medlem av House Armed Services Committee, til Reuters.

Taiwan har ikke kunngjort et ballistisk missilprogram offentlig, men i desember godkjente det amerikanske utenriksdepartementet sin forespørsel om å kjøpe dusinvis av amerikanske kortdistanse ballistiske missiler. Tjenestemenn sier at Taipei er det masseproduserende våpen og utvikle cruisemissiler som Yun Feng, som kan slå så langt som Beijing.

Alt dette er rettet mot å "gjøre ryggen til (Taiwans) piggsvin lengre etter hvert som Kinas militære evner forbedres", sa Wang Ting-yu, en senior lovgiver fra det regjerende Demokratiske Progressive Party, til Reuters, mens han insisterte på at øyas missiler ikke var ment å slå langt inn i Kina.

En diplomatisk kilde i Taipei sa at Taiwans væpnede styrker, tradisjonelt fokusert på å forsvare øya og avverge en kinesisk invasjon, begynner å se mer støtende ut.

"Grensen mellom våpenens defensive og støtende karakter blir tynnere og tynnere," la diplomaten til.

Sør-Korea har vært i et opphetet rakettløp med Nord-Korea. Norden nylig testet det som så ut til å være en forbedret versjon av sitt velprøvde KN-23-missil med et 2.5-tonns stridshode som analytikere sier er rettet mot å bestå det 2-tonns stridshodet på Hyunmoo-4.

"Mens Nord-Korea fremdeles ser ut til å være den viktigste driveren bak Sør-Koreas rakettutvidelse, forfølger Seoul systemer med rekkevidder utover det som er nødvendig for å motvirke Nord-Korea," sa Kelsey Davenport, direktør for ikke-spredningspolitikk i Arms Control Association i Washington.

Etter hvert som spredning akselererer, sier analytikere at de mest bekymringsfulle rakettene er de som kan bære konvensjonelle eller atomstridshoder. Kina, Nord-Korea og USA stiller alle slike våpen.

"Det er vanskelig, om ikke umulig, å avgjøre om et ballistisk rakett er bevæpnet med et konvensjonelt eller atomstridshode til det når målet," sa Davenport. Etter hvert som antallet slike våpen øker, "er det en økt risiko for utilsiktet opptrapping til en atomangrep".

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender