Kontakt med oss

coronavirus

Fremstår sterkere fra pandemien: Handler etter de tidlige leksjonene

Publisert

on

EU-kommisjonen har presentert en Kommunikasjon om de tidlige lærdommene fra COVID-19-pandemien de siste 18 månedene og bygge videre på dem for å forbedre handlingen på EU og nasjonalt nivå. Dette vil bidra til å bedre forutse folkehelserisiko og forbedre beredskapsplanlegging som fører til raskere og mer effektive fellesresponser på alle nivåer.

Ti leksjoner fokuserer på hva som må forbedres og hva som kan gjøres bedre i fremtiden. De ti leksjonene er ikke uttømmende, men gir et første øyeblikksbilde av hva som må håndteres nå til fordel for alle europeere:   

  1. Raskere påvisning og bedre respons krever en robust global helseovervåking og et forbedret europeisk system for informasjonsinnsamling. EU bør lede anstrengelsene for å utforme en ny robust globalt overvåkingssystem basert på sammenlignbare data. En ny og forbedret Europeisk system for innsamling av pandemi lanseres i 2021.
  2. Tydeligere og mer koordinert vitenskapelig rådgivning vil lette politiske beslutninger og offentlig kommunikasjon. EU bør utnevne en Europeisk sjefepidemiolog og en tilsvarende styringsstruktur innen utgangen av 2021.
  3. Forbedret beredskap krever konstante investeringer, gransking og gjennomgang. EU-kommisjonen bør utarbeide en årlig Beredskapsrapport.
  4. Nødverktøy må være klar raskere og enklere å aktivere. EU bør etablere et rammeverk for aktivering av et EUs nødsituasjon og en verktøykasse for krisesituasjoner.
  5. Samordnede tiltak bør bli en refleks for Europa. De europeisk Helseunionen bør vedtas raskt før utgangen av året og koordinering og arbeidsmetoder bør styrkes mellom institusjoner.
  6. Offentlig-private partnerskap og sterkere forsyningskjeder er nødvendig for å sikre flyt av viktig utstyr og medisiner. EN Helse beredskap og beredskap autoritet (HERA) skal være i drift tidlig i 2022 og a Helseviktig prosjekt av felles europeisk interesse bør settes opp så snart som mulig for å muliggjøre banebrytende innovasjon innen legemidler. De EU FAB-anlegg, bør sikre at EU har tilstrekkelig "evig varm" kapasitet til å produsere 500–700 millioner vaksinedoser per år, med halvparten av disse dosene for å være klare de første 6 månedene av en pandemi.
  7. En paneuropeisk tilnærming er viktig for å gjøre klinisk forskning raskere, bredere og mer effektiv. En stor skala EU-plattform for multisenter kliniske studier bør etableres.
  8. Kapasiteten til å takle en pandemi er avhengig av kontinuerlige og økte investeringer i helsesystemer. Medlemsstatene bør støttes for å styrke det samlede motstandsdyktighet i helsevesenet som en del av deres investeringer for utvinning og motstandskraft.
  9. Pandemiforebygging, beredskap og respons er en global prioritering for Europa. EU bør fortsette å lede den globale responsen, særlig gjennom COVAX, og styrke den globale helsesikkerhetsarkitekturen ved å lede på å styrke Verdens helseorganisasjon. Partnerskap for beredskap for pandemi med viktige partnere bør også utvikles.
  10. En mer koordinert og sofistikert tilnærming til takle feilinformasjon og desinformasjon bør utvikles.

Neste trinn

Denne rapporten om de tidlige leksjonene fra COVID-19-pandemien vil gi lederne diskusjon på Det europeiske råd i juni. Den vil bli presentert for Europaparlamentet og Rådet for Den europeiske union, og Kommisjonen vil følge opp med konkrete leveranser i andre halvdel av 2021.

Europakommisjonens president Ursula von der Leyen sa: “EUs omfattende respons på pandemien har vært uten sidestykke og har blitt levert på rekordtid, og beviste viktigheten av å jobbe i fellesskap i Europa. Sammen har vi oppnådd det ingen EU-land kunne gjort alene. Men vi har også lært hva som fungerte bra og hvor vi kunne gjøre det bedre i fremtidige pandemier. Vi må nå gjøre om disse leksjonene til endringer. ”

Fremme av vår europeiske livsstil Visepresident Margaritis Schinas sa: “Til tross for at helsepolitikk på europeisk nivå fremdeles er i sine begynnende år, var EUs respons på pandemien rikelig, og har inkludert et bredt spekter av hidtil usete initiativer som ble designet og levert på rekordtid. Vi handlet med fart, ambisjon og sammenheng. Dette ble oppnådd også takket være den enestående solidariteten som ble demonstrert blant EU-institusjoner som sørget for en samlet EU-respons. Dette er en flott leksjon vi må fortsette å bygge videre på. Men det er ikke tid eller rom for selvtilfredshet. I dag identifiserer vi spesifikke områder der vi allerede vet at mer kan og bør gjøres for å sikre en mer effektiv helsemessig respons i fremtiden. Denne krisen kan være en katalysator for å fremme europeisk integrasjon i de områdene der det er mest behov. "

Kommisjonær for helse og mattrygghet, Stella Kyriakides, sa: «En enestående folkehelsekrise må gjøres om til en mulighet til å bygge sterkere tilbake. Den viktigste lærdommen fra COVID-19-krisen er behovet for å transformere ad hoc-løsningene som ble brukt til å håndtere krisen til permanente strukturer som gjør at vi kan være bedre forberedt i fremtiden. Vi må ha en sterk europeisk helseunion på plass så snart som mulig. Tiden kan ikke gå tapt når man står overfor en trussel mot folkehelsen eller en annen pandemi. Nødtiltak må bli strukturell kapasitet. Solidaritet, ansvar, felles innsats på europeisk nivå for truslene som berører oss alle likt, er det som vil opprettholde oss gjennom denne og neste krisen. ”

Bakgrunn

Da krisen begynte å utvikle seg, utviklet EU et bredt spekter av helsepolitiske tiltak, eksemplifisert av den vanlige tilnærmingen til vaksiner gjennom EUs vaksinestrategi og initiativer på tvers av en rekke andre retningslinjer. Green Lanes-initiativet holdt mat og medisiner flytende gjennom det indre markedet. En vanlig tilnærming til å vurdere infeksjonsfrekvenser i forskjellige regioner gjorde testing og karantene mye mer konsekvent. Og nylig ble EUs digitale COVID-sertifikater avtalt og implementert på rekordtid, og banet vei for sikker gjenopptakelse av turisme og reiser i sommer og utover. Samtidig tok EU avgjørende tiltak for å takle den økonomiske nedgangen i pandemien. Dette trakk sterkt på erfaringene og ordningene som ble bygget for å møte tidligere utfordringer og kriser i det økonomiske og finansielle området.

Disse suksessene skjuler imidlertid ikke vanskelighetene som ble oppstått, særlig når det gjelder oppskalering av produksjon og produksjonskapasitet, delvis på grunn av mangel på en permanent integrert tilnærming til forskning, utvikling og produksjon som bremset den opprinnelige tilgjengeligheten av vaksiner. Selv om dette siden er løst, er det behov for langsiktige løsninger for å redusere fremtidige skadelige helsehendelser eller kriser.

Mer informasjon

Kommunikasjon om å trekke på de tidlige leksjonene fra COVID-19-pandemien

EU-kommisjonens nettsted for koronavirusrespons

Sikre og effektive vaksiner i EU

EU Digital COVID-sertifikat

coronavirus

Vaksinere verden: 'Team Europe' vil dele mer enn 200 millioner doser COVID-19-vaksiner med lav- og mellominntektsland innen utgangen av 2021

Publisert

on

Å sikre tilgang til trygge og rimelige COVID-19-vaksiner over hele verden, og spesielt for lav- og middelinntektsland, er en prioritering for EU.

Global Health Summit i Roma, 21. mai 2021, kunngjorde president von der Leyen at 'Team Europe' ville dele minst 100 millioner doser med lav- og middelinntektsland innen utgangen av 2021, hovedsakelig via COVAX, vår partner i å vaksinere verden.

Team Europe (EU, dets institusjoner og alle de 27 medlemslandene) er på vei til å overskride dette opprinnelige målet, med 200 millioner doser COVID-19-vaksiner som forventes å bli delt med de landene som trenger dem mest, innen utgangen av 2021.

President von der Leyen sa: “Team Europe tar sitt ansvar for å hjelpe verden med å bekjempe viruset, overalt. Vaksinasjon er nøkkelen - det er derfor det er viktig å sikre tilgang til COVID-19 vaksiner til land over hele verden. Vi vil dele mer enn 200 millioner doser av COVID-19-vaksiner med lav- og mellominntektsland innen utgangen av dette året. ”

De over 200 millioner dosene av COVID-19-vaksiner som er blitt begått av Team Europe vil nå sine destinasjonsland, hovedsakelig gjennom COVAX, innen utgangen av dette året.

COVAX har så langt levert 122 millioner doser til 136 land.

Parallelt har Team Europe lansert et initiativ om produksjon og tilgang til vaksiner, medisiner og helseteknologier i Afrika.

Initiativet vil bidra til å skape de rette forholdene for lokal vaksineproduksjon i Afrika, støttet av € 1 milliard fra EU-budsjettet og de europeiske utviklingsfinansieringsinstitusjonene som European Investment Bank (EIB).

9. juli ble Team Europe enige om å støtte store investeringer i vaksineproduksjon av Institut Pasteur i Dakar, sammen med andre støttetiltak. Det nye produksjonsanlegget vil redusere Afrikas 99% avhengighet av vaksineimport og styrke fremtidens pandemisk motstandskraft på kontinentet.

Bakgrunn

EU har vært drivkraften bak Coronavirus Global Response og etableringen av ACT-Accelerator, verdens anlegg for tilgang til COVID-19 vaksiner, diagnostikk og behandlinger.

Ettersom de fleste lav- og mellominntektsland trenger tid og investeringer for å bygge sin egen produksjonskapasitet, er det øyeblikkelig og mest effektive svaret fortsatt å dele vaksiner.

Global Health Summit ble innkalt av president von der leyen og statsministeren til Mario Mario Draghi 21. mai 2021. Dette aller første G20-toppmøtet om helse markerte begynnelsen på et nytt kapittel i den globale helsepolitikken.

Verdensledere forpliktet seg til multilateralisme, globalt helsesamarbeid og til å øke kapasiteten til vaksineproduksjon over hele verden for å gjøre denne pandemien til den siste pandemien.

Mer informasjon

Coronavirus Global Response

Global Health Summit

Afrika-initiativ

Fortsett å lese

coronavirus

Sikre jevn flyreise mens du sjekker EUs digitale COVID-sertifikater: Nye retningslinjer for medlemslandene

Publisert

on

Etter lanseringen av EUs digitale COVID-sertifikat 1. juli har EU-kommisjonen utstedt retningslinjer for EU-medlemslandene om de beste måtene å sjekke dem før de reiser, og sikre en jevnest mulig opplevelse for flypassasjerer og ansatte. Det ikke-obligatoriske EU Digital COVID-sertifikatet gir enten bevis på vaksinasjon, viser om en person har et negativt SARS-COV-2-testresultat eller har gjenopprettet fra COVID-19. Derfor er EUs digitale COVID-sertifikat viktig for å støtte gjenåpning av trygge reiser.

Siden passasjertallene vil øke over sommeren, må et økt antall sertifikater sjekkes. Flysektoren er spesielt bekymret for dette siden man for eksempel forventes at lufttrafikken i juli vil nå mer enn 60% av nivåene i 2019, og vil øke deretter. Foreløpig avhenger hvordan og hvor ofte passasjerbevis avhenger av holderens avgangs-, transitt- og ankomstpunkter.

En bedre koordinert tilnærming vil bidra til å unngå overbelastning på flyplasser og unødvendig stress for passasjerer og ansatte. Transportkommissær Adina Vălean sa: “Å dra full nytte av EUs digitale COVID-sertifikat krever harmonisering av bekreftelsesprotokollen. Samarbeid for et "one-stop" system for å sjekke sertifikatene gir en sømløs reiseopplevelse for passasjerene over hele Unionen. ”

For å unngå duplisering, dvs. kontroller av mer enn én aktør (flyselskaper, offentlige myndigheter osv.), Anbefaler kommisjonen en "one-stop" verifiseringsprosess før avreise, som involverer koordinering mellom myndigheter, flyplasser og flyselskaper. Videre bør EU-landene sørge for at verifiseringen utføres så tidlig som mulig og helst før passasjeren ankommer avgangsflyplassen. Dette skal sikre jevnere reiser og mindre belastning for alle involverte.

Fortsett å lese

coronavirus

Coronavirus: Kommisjonen trapper opp forskningsmidler med € 120 millioner for 11 nye prosjekter for å takle viruset og dets varianter

Publisert

on

Kommisjonen har kortlistet 11 nye prosjekter til en verdi av 120 millioner euro fra Horizon Europe, det største europeiske forsknings- og innovasjonsprogrammet (2021-2027), for å støtte og muliggjøre presserende forskning i coronavirus og dets varianter. Denne finansieringen er en del av et bredt spekter av forsknings- og innovasjonsaksjoner tatt for å bekjempe koronavirus og bidrar til kommisjonens overordnede tiltak for å forebygge, redusere og reagere på virkningen av viruset og dets varianter, i tråd med den nye europeiske beredskapsplanen for bioforsvar HERA Inkubator. De 11 kortlistede prosjektene involverer 312 forskerteam fra 40 land, inkludert 38 deltakere fra 23 land utenfor EU.

Innovasjon, forskning, kultur, utdanning og ungdomskommisjonær Mariya Gabriel sa: “EU har tatt kraftige grep for å bekjempe koronaviruskrisen. I dag trapper vi opp vårt forskningsarbeid for å møte utfordringene og truslene som coronavirus-varianter gir. Ved å støtte disse nye forskningsprosjektene og styrke og åpne relevant forskningsinfrastruktur fortsetter vi å bekjempe denne pandemien, samt forberede oss på fremtidige trusler. ”

De fleste av prosjektene vil støtte kliniske studier for nye behandlinger og vaksiner, samt utvikling av storskala koronaviruskohorter og nettverk utenfor Europas grenser, og skape forbindelser med Europeiske initiativer. Kommisjonen har vært i forkant med å støtte forskning og innovasjon og koordinere europeisk og global forskningsinnsats, inkludert beredskap for pandemier. Det lovet € 1.4 milliarder til Coronavirus Global Response, Hvorav € 1bn kommer fra Horizon 2020, det forrige EU-forsknings- og innovasjonsprogrammet (2014-2020). De nye prosjektene vil utfylle de som tidligere ble finansiert under Horizon 2020 for å bekjempe pandemien. Mer informasjon er tilgjengelig i a pressemelding.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender