Kontakt med oss

Mat

I møte med økende spenninger må EU finne raske svar på splittende landbruksmat-spørsmål

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

5. september, spanske bønder fra den sørlige Andalusiske regionen kalt for en massiv protest i Córdoba for å uttrykke sin frustrasjon over EUs strenge klimapolitikk. Iberiske bønder har allerede slitt med to straffende år med skyhøy inflasjon, produksjonskostnader og tap forårsaket av klimaendringer, og har nylig fordømt Brussels grønne landbrukstilnærming som "helt ute av kontakt” med realiteter på bakken.

Sammenfallende med en møte av blokkens landbruksministre i samme by, vil deres demonstrasjon neppe falle for døve ører. Dessuten er dette andalusiske opprøret det siste i en serie av protester som har skylt over hele blokken de siste månedene, med bønder av politisk betydning i Nederland, Polen, og bredere CEE-regionen reise seg mot EU og innenrikspolitiske feil.

Overfor tøffe avgjørelser ved årsslutt på flere polariserende landbruksfronter, må Brussel finne raske kompromisser som fungerer for både bøndene og miljøet, samtidig som det dyrker bredere enhet over hele blokken.

Grønt landbruksfritak gjør bølger

Over sommeren bærekraftig jordbruk fritak har dukket opp som et svært følsomt stridspunkt. Mens EU-kommisjonen ga bøndene midlertidig fleksibilitet med hensyn til visse miljøbestemmelser i 2022 og 2023 midt i krigen i Ukraina og frykt for matsikkerhet, henger fremtiden for disse unntakene nå i en tynn tråd.

En latvisk-ledet koalisjon av medlemsland inkludert Litauen, Tsjekkia, Estland, Finland, Ungarn og Polen lanserte en lobbyvirksomhet innsats i slutten av juni for å presse på for en forlengelse i 2024, spesielt i lys av "bemerkelsesverdige avlingstap” som følge av klimaendringer-drevet tørke.

Men EUs landbrukskommissær Janusz Wojciechowski har andre ideer, fortelle parlamentsmedlemmene den 31. august at kommisjonen "ikke har tenkt på å utvide fordi situasjonen i markedet har endret seg." Med tanke på sommerens ekstremvær samt Russlands juli avslutte fra Svartehavets kornavtale og droneangrep på ukrainske kornhavner er Brussels tilsynelatende optimistiske utsikter forvirrende.

Som en kommisjonstjenestemann har gjenkjent, "vinduet lukker seg for å ta avgjørelsen," før den avgjørende vinterplantingssesongen. Med en endelig avgjørelse forventet i de kommende ukene må EU ta det riktige valget for matsikkerhet og bøndenes levedyktighet.

Annonse

Blokdekkende matvareetikett treffer veggen

Utover utvidelsen av grønne unntak, tikker klokken også for kommisjonens blokkomfattende Front-of-Package (FOP) ernæringsmessige etikett. Opprinnelig planlagt til slutten av 2022, var EU-lederens forslag forsinket til 2023 midt i mangel på konsensus i medlemslandene.

De Frankrike-støttede Nutri poengsum har vært den mest kontroversielle, og har møtt sterk motstand fra en gruppe inkludert Tsjekkia, Hellas og Ungarn, mens nasjonale konkurransemyndigheter i Romania og Italia har forbudt etiketten. Polen kan snart følge etter; i slutten av august, president Jacek Zarzecki i den polske landbruksnæringsforeningen, formelt bedt om en konkurranseundersøkelse av Nutri-Scores innvirkning på forbrukere og lokale produkter.

Kjernen i debatten er Nutri-Scores algoritme, som rangerer mat- og drikkevareprodukter på en "grønn A" til "rød E" skala basert på sukker-, salt- og fettinnhold, og etterlater mange tradisjonelle europeiske meieri- og kjøttprodukter urettferdig. negative skårer. Zarzecki har med rette fremhevet at algoritmen ikke klarer å "ta i betraktning" disse naturlige, enkeltingrediensproduktenes bredere makronæringsstoffer og kostholdsfordeler, samtidig som den fremmer "ultrabearbeidet mat" som "grønn A" choca bilde korn.

1. september, midt i økende vitenskapelig bevis på helserisikoen ved ultrabearbeidet mat, foreslo forskerteamet bak Nutri-Score en nytt design med en "ultrabearbeidet mat"-advarsel. Likevel klarer ikke dette kosmetiske tillegget å løse algoritmens grunnleggende feil – hvis et produkt merket "ultrabehandlet" fortsatt mottar en "A" eller "B" mens naturlige produkter får "D" og "E"-poeng, hvordan skal forbrukere gjøre velinformerte valg?

Med bøndenes økonomiske levedyktighet og innbyggernes helse på spill, må ikke Brussel la økende press for å frigi FOP-forslaget spille i Nutri-Scores favør.

Ukrainsk kornsaga blusser opp

I mellomtiden øker presset på kommisjonen for å løse bøndestriden mellom Ukraina og EUs grenseland.

I mai gikk Brussel med på midlertidige forbud på ukrainsk korn i Polen, Ungarn, Slovakia, Romania og Bulgaria, etter at disse landene ensidig hadde blokkert strømmene av Kyivs billige landbrukseksport som strømmet inn i blokken via EUs tollfrie «solidaritetsbaner» på grunn av deres ødeleggende innvirkning på lokale priser. Allerede forlenget i juni, er forbudene nå satt til å utløpe 15. september, som kommisjonen insisterer på er det definitive utfasingspunktet.

Likevel er de sentral- og østeuropeiske (CEE) landene det skyver hardt for en forlengelse ved utgangen av året for å beskytte sine beleirede bønder fra den sannsynlige forestående økningen av ukrainsk korneksport etter den kollapsede Svartehavsavtalen – et utsikter som Kiev har sterkt avvist. EUs tungvektere Tyskland og Frankrike gjørrete vannet uttrykte bekymringer i det indre marked over enhver utvidelse av CEE-forbudet, mens landbrukskommissær Janusz Wojciechowski – en polsk statsborger – vek fra den offisielle kommisjonens linje 31. august og gjorde en skurk ring for årsskiftet.

Det er avgjørende at kommisjonen må løse denne oppdrettssagaen på en måte som gir umiddelbar lettelse til frontlinjens medlemsland samtidig som solidariteten med ukrainske bønder opprettholdes.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender