Kontakt med oss

Tobakk

Politiske og sivile samfunnsledere slår seg sammen for å motvirke Big Tobacco-lobbying

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Mot et bakteppe av økende gransking av innflytelse i de europeiske institusjonene etter Qatargate og Europas varige kamp for å slå ned på den blomstrende ulovlige tobakkshandelen, en arbeidsgruppe i Europaparlamentet for revisjon av EUs Tobacco Products Directive holder en rundebordskonferanse 19. april for å ta opp den Brussel-baserte lobbyvirksomheten til Big Tobacco – en industri som har lenge fueled det svarte markedet og undergravde forsøk på å tøyle det.

Arrangementet, som er arrangert av de franske MEP-medlemmene Michèle Rivasi og Anne-Sophie Pelletier, med tittelen "Tobakkslobbypåvirkningsstrategier innen europeiske institusjoner", forventes å inneholde representanter fra ledende NGO-koalisjoner for tobakkskontroll samt forskere fra University of Baths anerkjente Tobakkkontrollforskningsgruppe (TCRG). Deltakerne vil diskutere de ulike verktøyene for lobbyvirksomhet og "myk makt" i industriens arsenal av innflytelse som den aggressivt har utøvd de siste årene.

EU-lobbyoffensiver avslørt

I 2020 publiserte TCRG en studere avsløre Big Tobaccos omfattende lobbyarbeid under konsultasjonsfasene av EUs spor og sporingssystem, som EU-kommisjonen lanserte i mai 2019 som en del av sin kamp mot ulovlig tobakkshandel. Mens Verdens helseorganisasjon (WHO) Rammekonvensjon om tobakkskontroll (FCTC) krever at spor-og-spor-ordninger skal være bransjeuavhengige, ifølge studiens forskere funnet at industrioverturer hadde resultert i at EU ga "tobakksprodusenter betydelig innflytelse over nøkkelelementer i systemet."

Et prosjekt for rapportering av organisert kriminalitet og korrupsjon (OCCRP) etterforskning fra 2020 avslørte alvorlige feil i spor- og sporingssystemet som ble vedtatt av EU, som følge av disse årene med Big Tobaccos trojanske hest-taktikk. Fra arveelementer av Philip Morris International-utviklet Codentify systemet, som var plaget av iboende sikkerhet og sårbarheter med forfalskning, til å pålegge svake økonomiske avskrekkende midler for svindelforbrytelser, konkluderer OCCRP med at EUs inngrep mot ulovlig tobakkshandel tydeligvis har blitt formet av industriens interesser. Nylig har MEP-medlemmer inkludert Michèle Rivasi også gjort det reist spørsmål over en potensiell interessekonflikt som involverer tidligere kommisjonsoffiser Jan Hoffman akseptere en stilling hos Dentsu – som eier et selskap, Blue Infinity, det bidratt til å utvikle seg Codentify – etter å ha spilt en rolle i utvelgelsen som nøkkeloperatør for EUs spor- og sporingssystem. 

Men hvordan oppsto denne situasjonen? Ifølge Corporate Europe Observatory (CEO) og European Public Health Alliance (EPHA), tobakksindustrien anvender en omfattende lobbybok, som inkluderer å utsette og protestere mot Brussel-regelverket, utnytte skiller mellom medlemslandene og til og med spre åpenbart falske påstander om virkningen av tobakkskontrollpolitikk. Utover spor og spor, har disse metodene infiltrert policyutviklingsprosessen for tobakksavgifter og folkehelse, med administrerende direktør og EPHA streker svak åpenhet innen EU-institusjoner som en nøkkelfaktor for Big Tobacco-maktspill.

Og angående, som anti-tobakk online plattform Génération Sans Tabac har fremhevet, har industrien akselerert sin innflytelsesinnsats under Covid-19-pandemien, og utnyttet det faktum at beleirede regjeringer senket vaktene sine til sine lobbyangrep – en realitet som kan bli reversert av post-Qatargate åpenhetsreformer slik som de foreslåtte av Europaparlamentet.

Annonse

Global innsats for tobakkskontroll

Tobakksindustriens påvirkningsinnsats er absolutt ikke begrenset til Europa, med tobakkstormerne aktivt lobbyvirksomhet regjeringer i Afrika og Asia – verdens nye røykehotspots – for å forme spor og spore systemer til deres kommersielle interesser.

Som en del av den globale folkehelseresponsen innkaller WHO de ledende tobakkskontrollorganisasjonene til den tiende sesjonen av Partskonferansen (COP10) til FCTC og den tredje sesjonen av Partsmøtet (MOP3) til protokollen å eliminere ulovlig handel med tobakksprodukter, som begge vil være vert i Panama i november 2023. Agendaen vil inkludere en spesiell vekt på å isolere innsatsen for tobakkskontroll fra Big Tobaccos påvirkningsstrategier – i stor grad sett på som den viktigste trusselen mot en vellykket implementering av WHO FCTC – samt takle de bredere sosiale, økonomiske og miljømessige konsekvensene av tobakksforbruk.

De franske anti-tobakk NGO-føderasjonene Alliance Contre le Tabac (ACT) og Nasjonal komité mot røyking (CNCT) er blant organisasjonene som står opp mot industrimanøvrering. Gjennom offentlige utdanningsinitiativer om de vidtrekkende skadene ved tobakksforbruk og påvirkningskampanjer rettet mot beslutningstakere, reflekterer deres arbeid handlingen til en voksende global koalisjon av frivillige organisasjoner og politikere som søker å motvirke Big Tobaccos villedende fortellinger og økende innflytelse i maktens haller, dermed sikre at offentlig politikk setter innbyggernes helse og velvære over industriens fortjeneste.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender