Kontakt med oss

Tobakk

Publisering av White Paper Legacy Book fra European Parliament Working Group on Tobacco.

DELE:

Publisert

on

På World No Tobacco Day 2024, for en ideell anledning til å sette vår White Paper Legacy Book on Tobacco på nett som en påminnelse om den vedvarende tobakksåpningen som involverer EU-kommisjonen. Mens Qatargate ser ut til å ha stoppet, fortsetter Tobaccogate.

Likevel har ingen av revisjonene av de to tobakksdirektivene blitt lansert, til tross for utbredt indignasjon og gjentatte krav fra folkehelseforkjempere. Den europeiske union har satt seg som mål om en "tobakksfri generasjon" innen 2040. Dette ambisiøse målet krever nye og raske tiltak mot røyking. Europaparlamentet har i flere år ventet på at kommisjonen skal sette revisjonen av to europeiske direktiver om tobakk på den parlamentariske dagsorden: Tobakksskattedirektivet fra 2011 (TTD) og direktivet om tobakksprodukter fra 2014 (TPD).

Tekstene våre må ta hensyn til fremveksten av «nye tobakksprodukter» som elektroniske sigaretter, drag, oppvarming av tobakk og nikotinposer, samt eksplosjonen av parallellhandel, for det meste organisert av tobakksprodusenter, og kunnskap om miljøskadene forårsaket av tobakksdyrking, produksjon av nye tobakksprodukter og forbruk av disse.

For å legge til den politiske diskusjonen og definere nødvendige tiltak, møttes en gruppe MEP-medlemmer ledet av Michèle Rivasi (De Grønne/EFA), Anne-Sophie Pelletier (Venstre) og Pierre Larouturou (S&D) mellom 2021 og 2023, med deltagelse av folkehelseforeningene Smoke Free Partnership (SFP), Alliance Contre le Tabac (ACT), Tobacco Control Research Group (TCRG) ved University of Bath, Corporate Europe Observatory (CEO) og uavhengige eksperter.

Temaene parallellhandel med tobakk, «Dentsu Tracking/Jan Hoffmann»-skandalen, lobbyvirksomhet fra tobakksselskaper og deres tilknyttede selskaper, og miljøskaden forårsaket av tobakk ble spesielt studert. Sammendraget av disse rundebordene har tatt form av en Legacy Book, som vi gjør tilgjengelig for deg i dag i en digital versjon.

Legacy Book demonstrerer at EU-kommisjonen åpner dørene for lett for tobakkslobbyen, og er spesielt mottakelig for dens krav, selv om disse strider mot folkehelsen og offentlige finanser i de 27 medlemslandene, og til riktig administrasjon av våre institusjoner. Som en referanse til Qatargate kan vi snakke om en Tobaccogate som involverer EU-kommisjonen.

Annonse

Vår arvebok om tobakk vil bli distribuert på fransk og engelsk til de 27 medlemslandene, kommisjonen, politiske grupper, nåværende og fremtidige MEP-er, frivillige organisasjoner og media, med ambisjonen om å oppmuntre til fremveksten av et tobakksfritt Europa.

Med den digitale utgivelsen av arveboken deres, ønsker medlemmene av Europaparlamentets arbeidsgruppe for tobakk å spare en tanke på Michèle Rivasi, sjelen til dette kollektivet, hvis utidige død har rørt dem dypt. Denne arveboken er først og fremst frukten av hennes engasjement: den må nå deles slik at hennes kamp kan føres videre mot de verste lobbyene og for folkehelsen.

For ytterligere informasjon og tilgang til Legacy Book og dens vedlegg:

Anne-Sophie Pelletier: [e-postbeskyttet]

Hele hvitboken: scribd.com/document/741941387/MEP-WG-TPD-Tabac-LB-en-310524-Rivasi-Pelletier-Larrouturou-Final-Txt

Vedlegg A: scribd.com/document/741941885/MEP-WG-TPD-Tabac-LB-en-240524-Annexes-a-Presentations-Cover

Vedlegg B: scribd.com/document/741941885/MEP-WG-TPD-Tabac-LB-en-240524-Annexes-a-Presentations-Cover

Vedlegg C: scribd.com/document/741941367/MEP-WG-TPD-Tabac-LB-en-240524-Annexes-C-Dentsu-Tracking-Jan-Hoffmann-RevolvingDoors-Case-Cover

Hvitbok pluss vedleggspakke: scribd.com/document/741941708/MEP-WG-TPD-Tabac-LB-en-310524-Rivasi-Pelletier-Larrouturou-Full-Final

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender