Kontakt med oss

Tobakk

Å utelate vitenskap og innovasjon fra nikotinregulering opprettholder røyking, advarer Global Forum on Nicotine

DELE:

Publisert

on

Av Nick Powell

"Hva om vi fant et parallelt univers der folk fikk nikotinet sitt på ikke-forbrenningsmåter, men de fikk i seg koffein ved å røyke teblader? Hvis noen ville lære folk å brygge te i stedet, ville du si 'herregud, tenk på barna? Hva om et barn er tiltrukket av å drikke te? Hva om noen som ville ha sluttet å røyke teblader, begynner å drikke te? Hva om det var smaker for disse teene og folk fant den teen mer akseptabel? De kan til og med drikke mer! Vi ville le av den slags ting, og vi burde le av de som argumenterer nå om nikotin."

Det slående argumentet er et eksempel på den opprinnelige tenkningen og viljen til å utfordre konvensjonen som preget 2024 Global Forum on Nicotine, holdt i Warszawa. Det kom fra professor David Sweanor, lederen av rådgivende styre for Center for Public Health Law, Policy and Ethics ved University of Ottawa i Canada. Han har vært aktivt involvert i tobakks- og helsepolitiske spørsmål siden tidlig på 1980-tallet.

Han er en av mange helse- og juridiske fagpersoner og andre eksperter som deltok i debattene og diskusjonene om hvordan sigarettrøykingens svøpe kunne utryddes hvis bare politikere og tilsynsmyndigheter var forberedt på å lytte til vitenskapen – og lytte til voksne som ønsker å slutte å ta den forferdelige helserisikoen forbundet med røyking av tobakk.

Deltakerne i forumet følte at de for ofte ble stående med følelsen av at det er de fleste medlemslandene i EU, så vel som andre land rundt om i verden, som har gått inn i et parallelt univers. Skadereduserende produkter, utviklet for å hjelpe røykere med å få i seg nikotin på mye tryggere måter, er forbudt, avgiftsbelagt eller begrenset, og etterlater sigaretter som det eneste tilgjengelige produktet.

Men David Sweanor er oppmuntret av måten forbrukere kjemper tilbake på. "Vi vil delvis se endringen fordi den ikke kan stoppes", sa han til meg. "Innovasjon, forstyrrende teknologi, det er ingen mulighet til å stoppe det nå fordi internett for å få informasjon, sosiale medier for å dele det og internasjonal handel for å få produktet, du kan ikke stoppe forbrukere fra å flytte. Du kan forme det markedet, men du kan ikke stoppe det».

Annonse

Ingen steder er et ønske om å forme markedet sterkere følt enn i EU, en av de første delene av verden som regulerer tobakksreduksjonsprodukter, spesielt elektroniske sigaretter, da mange andre produkter ikke var tilgjengelige da forskriften ble laget i 2014. Nå helseministre diskuterer om de skal begrense eller forby nyere tobakk- og nikotinprodukter, som for eksempel smakstilsatte vapes, over hele EU.

Konstantinos Farsalinos, som er lege og seniorforsker som spesialiserer seg på folkehelse ved Universitetet i Patras og West Attica i Hellas, har utført omfattende forskning på røyking, reduksjon av tobakksskader og vaping. Han fortalte meg at mange individuelle medlemsland allerede har innført ytterligere restriksjoner, og ignorerer bevisene fra landene som har motarbeidet den trenden.

Det mest bemerkelsesverdige eksemplet er Sverige, som har sett sigarettrøyking falle til 5.6 % av mannlige voksne, ifølge de siste dataene. Det er det desidert EU-landet som er nærmest til å oppfylle Verdens helseorganisasjons definisjon på «røykfritt», som er å komme under 5 %.

For mange svenske eksrøykere har løsningen vært snus, et tradisjonelt ikke-brennbart tobakksprodukt som legges under leppen. "Snus er det eneste skadereduserende produktet med ubestridte langsiktige, epidemiologiske bevis som viser at det er nesten ufarlig," sa Konstantinos Farsalinos.

Men det er forbudt i EU, med unntak av Sverige, selv om EU "er en region hvor salget av det mest dødelige produktet som inneholder nikotin, tobakkssigaretter, er absolutt lovlig, de er tilgjengelig overalt". Forbudet mot snus, som Sverige sikret seg en opt-out fra, var et resultat av en skremselskampanje for helse, som påsto at noen vitenskapelige studier hadde funnet ut at produktet var knyttet til kreft i munnen og tannkjøttet.

Ingen slike data finnes, men regulatorene ved DG SANTE i EU-kommisjonen har aldri trukket tilbake påstanden. De har heller ikke lært av feilen. "De prøver å legge til nye restriksjoner, de tror for eksempel at hvis vi forbyr smaker, vil ikke barn bruke elektroniske sigaretter," sa Konstantinos Farsalinos, som hevdet at historien og erfaringen fra alle land som innførte forbud har vært en fullstendig katastrofe.

Han nevnte det bemerkelsesverdige eksemplet med India, der «e-sigaretter var så sjeldne at du ikke kunne finne dem; du kunne ikke se noen mennesker damper. Men de ønsket å følge Verdens helseorganisasjons regler og anbefalinger, så de sa «vi forbyr dem».

"Markedet eksploderte. Du finner nå produkter i hver gate, i hvert hjørne, i alle større byer. Alt er svartebørs, ulovlig, ulovlig inn i landet. Ingen vet hvor de kommer fra, hva de inneholder ... og selvfølgelig kommer det svarte markedet til å tiltrekke seg den mest sårbare befolkningen, som er ungdom.

"Det er direkte skade på folkehelsen, og nå begynner regjeringer i hele Europa å bli besatt av smaker. Det er så mye forskningsbevis for at smaker markedsføres til voksne. Smaker øker sjansen for å slutte for voksne røykere, men myndighetene insisterer på at smaker bare er der for å tiltrekke seg barn.

"Selvfølgelig, ideelt sett burde alle røykere slutte av seg selv, men vi har 1.2 milliarder røykere over hele verden og åtte millioner dødsfall i året. Vi unngår eksemplet med Sverige. Noen ganger blir du så deprimert av det at du føler at det ikke er noen sunn fornuft. Det handler ikke bare om vitenskap, det er som om det ikke er noen sunn fornuft som råder. Uansett, la oss være optimistiske!»

Optimismen var rikelig på Global Forum on Nicotine. David Sweanor hevdet at vi ser en grunnleggende endring. «I stedet for å bli tvangsfestet av regulatorer, finner forbrukere ting selv … ofte ved å bruke produkter som myndigheter ikke har autorisert, ikke har oppmuntret, absolutt som anti-tobakksgrupper har frarådet.

«Det er ikke lenge siden at det eneste landet du kunne peke på var Sverige, men nå kan vi peke på Norge, Island, Japan, New Zealand og til og med land som virkelig har jobbet hardt for å forhindre at dette skjer, som USA som har forbudt praktisk talt alle alternativer til sigaretter ... ikke-forbrenningsprodukter har gått for 20 % til 40 % av nikotinmarkedet på bare fem år.

«I Japan har sigarettsalget falt med det halve på bare syv år. I New Zealand har de halvert røykefrekvensen på fem år. Så vi ser dette virkelig store skiftet som pågår til tross for motstanden. Hvor raskt kunne vi bli kvitt sigarettrøyking hvis vi virkelig prøvde?»

Prisen for å ikke prøve betales først og fremst av røykere som ikke gir opp sigaretter, med katastrofale konsekvenser for dem selv og deres familier. Men David Sweanor advarer også om "nedsatt tillit til myndighetene, den reduserte tilliten til autoriteter som er et stort problem globalt, som forsterkes av denne typen handlinger for å forhindre at forbrukere får sannferdig informasjon, for å hindre dem i å få tilgang til produktene, forhindre dem fra å bli bemyndiget til å håndtere sin egen helse».

En annen foredragsholder i Warszawa var Clive Bates, tidligere Director of Action on Smoking and Health (ASH) i Storbritannia. Han identifiserte en grunnleggende feil i mye av dagens reguleringstilnærming. "Du kan ikke anta - eller du bør ikke anta - at reguleringen er iboende berettiget. Det begrenser hva folk kan gjøre. Det begrenser alt.

«Regulering må begrunnes ut fra sine egne fordeler. Og det er noen ganger bare illusjoner... barn brukes til å lage emosjonelle kampanjer, skape en slags moralsk panikk og rettferdiggjøre ting som ikke ville vært forsvarlig hvis de ble gjort mot voksne. Det er 18 ganger så mange voksne som bruker nikotinprodukter som det er unge mennesker i Storbritannia, men alt det politiske fokuset er på det lille antallet unge mennesker som damper».

Michael Landl, fra World Vapers Alliance, sa at han også identifiserte den samme årsaken til mye av problemet. "For bare å overdrive litt, vil jeg si at hvis det ikke var et eneste barn som vaping i hele verden, ville vi fortsatt ha et ungdomsvaping-problem fordi persepsjon er viktigere enn virkeligheten i utformingen av politikk og regulering i denne sektoren.

"Vi lever i denne virkelig rare tiden hvor det faktisk er tobakksselskapene som er mer positive til å hjelpe folk med å slutte eller bytte til et mindre skadelig produkt enn folkehelseorganisasjonene og WHO."

Det kan virke rart, men kanskje ingen burde bli overrasket over at industrien er best egnet til å forandre hvordan folk bruker nikotin. I løpet av de siste ti årene har det vært en spredning av nye ikke-brennbare produkter som er bedre alternativer til røyking.

Det er markedet som leverer løsningene, ettersom forbrukere søker etter tobakksskadereduserende produkter og selskaper investerer i innovasjonen som gir håp om en verden uten sigaretter. Markedsdrevne løsninger kan være vanskelige for regulatorer å akseptere, men politikere må trappe opp, unngå moralsk panikk og insistere på at innbyggerne har rett til å velge løsninger som fungerer for dem, spesielt når helsen deres står på spill.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender