Kontakt med oss

Kasakhstan

Kasakhstan og Georgia har alle muligheter til å utvide gjensidig handel og godstransport — Alikhan Smailov

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Kasakhstans statsminister Alikhan Smailov møtte Georgias statsminister Irakli Garibashvili, som ankom Kasakhstan for et offisielt besøk.

Under møtet diskuterte partene spørsmål om handel og økonomisk samarbeid, utvidelse av gjensidige investeringer og forretningskontakter, utvikling av reiselivspotensialet i de to landene, åpning av nye flyreiser, samt samhandling i kulturelle og humanitære sfærer.

Alikhan Smailov bemerket at det for tiden, takket være felles innsats, er rekordindikatorer på gjensidig handelsomsetning: en økning fra 31.7 millioner dollar til 147.7 millioner dollar, som er 4.7 ganger høyere sammenlignet med samme periode i fjor.

«Vi har alle muligheter og verktøy for å opprettholde en positiv dynamikk. Jeg er sikker på at veikartet som ble signert i dag for å utvide spekteret av gjensidig handel for 2023-2026, vil gi en ekstra impuls til gjensidig handel,» sa statsministeren i Kasakhstan.

På sin side bemerket Irakli Garibashvili at Kasakhstan og Georgia har et stort potensial for å utvide samarbeidet på mange områder, inkludert matsikkerhet og godstransport.

"Handel, investeringer og forretningssamarbeid utvikler seg dynamisk mellom landene våre. Det er mange eksempler på vellykket samarbeid innenfor rammen av felles prosjekter. Samtidig kan vi gjøre enda mer for å utvikle økonomiene i landene våre, så det er nødvendig å vurdere nye muligheter og gjensidig fordelaktige retninger,» sa Irakli Garibashvili.

På møtet diskuterte partene også utviklingen av den trans-kaspiske internasjonale transportruten.

Annonse

Det ble bemerket at for å øke konkurranseevnen er det nødvendig å fjerne infrastrukturrestriksjoner på jernbanestrekninger og havner, samt å revidere eksisterende tariffer.

– Dette prosjektet er av strategisk betydning for landene våre. Kasakhstan støtter alle initiativer for å utvikle regionens transitt- og transportpotensiale, samtidig som det tas hensyn til interessentenes interesser. Generelt, for å bygge kapasiteten til ruten, foreslår vi, sammen med andre deltakere, å utvikle et veikart for samtidig eliminering av flaskehalser og utvikling av potensialet for 2022-2025. Alikhan Smailov understreket.

I tillegg understreket Kasakhstans statsminister viktigheten av å utvikle turismepotensialet mellom landene våre, også når det gjelder øko- og etnoturisme.

I dag opererer Kasakhstan 34 direktefly til Georgia. Samtidig er det innført et åpent regime for utenlandske flyselskaper på 12 flyplasser i Kasakhstan, som sørger for fjerning av alle restriksjoner på antall flyvninger.

Etter møtet signerte partene en rekke bilaterale dokumenter: Veikartet for utvidelse av spekteret av gjensidig handel mellom Kasakhstan og Georgia for 2023-2026, Memorandum of Cooperation mellom departementet for digital utvikling, innovasjon og romfartsindustri i Kasakhstan og Ministry of Economy and Sustainable Development of Georgia, samt Memorandum om samarbeid mellom JS NC Kazakhstan Temir Zholy og JSC Georgian Railway.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender