Kontakt med oss

Kasakhstan

Kasakhs president oppløser parlamentet, og utløser det første valget siden demokratiske reformer

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Kasakhstans første parlamentsvalg siden president Kassym-Jomart Tokayev kunngjorde konstitusjonelle reformer som tar sikte på å styrke den demokratiske prosessen, vil bli avholdt 19. mars. Det vil være en første sjanse til å se hvordan tiltak rettet mot å oppmuntre til et flerpartisystem med et kraftigere parlament fungerer i praksis, skriver politisk redaktør Nick Powell.

19. mars blir det en tredje tur til valgurnene i Kasakhstan på mindre enn ett år. Først var det en folkeavstemning i juni, da velgerne støttet reformene som ble foreslått av president Tokayev, deretter var det et tidlig presidentvalg i november, som leverte det som vil bli presidentens siste periode i embetet. Opprinnelig skulle presidentavstemningen ikke skje før i 2024, med parlamentsvalget i 2025.

De konstitusjonelle endringene flytter Kasakhstan fra et superpresidentsystem til et parlamentarisk-presidentielt, med medlemmene av Mazhilis, eller underhuset i parlamentet, som får en sterkere rolle. Andre reformer inkluderer å gjøre det mye enklere å registrere et politisk parti, ved å kutte medlemskravet fra 20,000 til 5,000.

Flere nye politiske partier har registrert seg som et resultat, og de står også overfor en redusert terskel for å gå inn i Mazhilis, på 5 % i stedet for 7 %. Velgerne vil også ha et «mot alle»-alternativ på stemmeseddelen. 70% av Mazhilis vil bli valgt fra partilister, mens de andre 30% representerer individuelle valgkretser. Det lover også å bli et mer inkluderende organ, med kvotering for kvinner, unge og de med spesielle behov.

Ved oppløsningen av Mazhilis takket president Tokayev medlemmene for deres arbeid. Han hadde gitt dem beskjed i september i fjor om å forvente valg i første halvår i år. «I løpet av årene med uavhengighet har kandidater og politiske partier aldri hatt så mye tid til å forberede seg på en; valgkamp, ​​sa han.

Han understreket at Kasakhstan nå er inne i en ny tid. «Landet gjennomgår en dynamisk og omfattende prosess med fornyelse. Disse valgene vil bli legemliggjørelsen av endringer som finner sted i samfunnet og vil gi en kraftig drivkraft til ytterligere modernisering av vårt politiske system," la han til. "I dag er det ikke mange stater i verden som utfører slike store transformasjoner."

Reformprogrammet ble fremskyndet etter hendelser for ett år siden, kjent som Tragic January. Opprinnelig ble fredelige protester om drivstoffprisøkninger fulgt av vold og drap, tilsynelatende forårsaket av grupper som prøvde å utnytte situasjonen. Minst 238 mennesker døde.

Annonse

I kjølvannet tok president Tokayev avstand fra sin forgjenger, Nursultan Nazarbaev, som mistet sin status som 'Elbasy' eller leder av nasjonen. Valgkampen og deretter resultatene vil gi et avgjørende mål på Kasakhstans politiske fremgang.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender