Kontakt med oss

Kasakhstan

Kasakhstan vedtar dekret om tiltak for å liberalisere økonomien

DELE:

Publisert

on

Kasakhs president Kassym-Jomart Tokayev undertegnet dekretet om tiltak for å liberalisere økonomien 10. mai med sikte på å sikre frihet til entreprenørskap ved å utvikle konkurranse, redusere statlige eierandeler i økonomien og redusere forretningskostnadene.

For det første er det tenkt å opprette et nasjonalt privatiseringskontor ved det kasakhiske byrået for beskyttelse og fremme av konkurranse. Dette kontoret vil være ansvarlig for å utvikle standardene for statlige eiendeler som er kvalifisert for privatisering og sette sammen en liste over disse eiendelene.

For det andre tas det skritt for å styrke Samruk Kazyna Sovereign Wealth Fund og dets datterselskapers autonomi, kvalitet og uavhengighet for selskapsstyring, samt for å forbedre anskaffelsesprosedyrene de gjennomfører.

For det tredje er det sett for seg en rekke konkrete tiltak for å utvikle konkurransen i produktmarkedene.

For det fjerde foreslås tiltak for å forbedre regulatoriske retningslinjer og liberalisere prosedyrer for åpning og drift av virksomhet. Dermed er det planlagt å forenkle og automatisere (digitalisere) forbrukertilgang til kommersielle tjenester levert av kvasi-statlige organisasjoner, prosedyrer for å innhente tekniske betingelser og tilkobling til forsyningsnettverk.

Det er instruert om å gi mulighet til å bruke prosjekter som oppfyller avanserte internasjonale standarder for bygging av anlegg uten obligatorisk utvikling av design- og estimatdokumentasjon i samsvar med Kasakhstan-standarder.

For det femte inkluderer dekretet et sett med tiltak som tar sikte på å styrke beskyttelsen av næringslivets rettigheter og legitime interesser, blant annet gjennom avkriminalisering av straffbare handlinger i økonomisk aktivitet, koordinering med påtalemyndighetene av prohibitive og restriktive tiltak initiert av offentlige etater, etc.

Dekretets gjennomføring vil fremskynde og betydelig redusere statens andel av økonomien samtidig som det skapes større rom for privat virksomhet.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender