Kontakt med oss

Kultur

Eurovision: "United by Music", men alt om politikk

DELE:

Publisert

on

Hvert år forteller arrangørene av Eurovision Song Contest at de ønsker å holde politikken utenfor konkurransen - og hvert år mislykkes de. Deres benektelse av at de driver en dypt politisk begivenhet er både fåfengt og latterlig, skriver politisk redaktør Nick Powell.

Å hevde at politikk skal holdes utenfor Eurovision Song Contest - og at det er mulig å gjøre det - er nesten like dumt som å si at det skal holdes utenfor sporten. Egentlig er det ikke fullt så politisk som de olympiske leker, i hvert fall som et TV-arrangement. Hvis du får sjansen til å bytte mellom ulike lands dekning av konkurransene i Paris denne sommeren, vil du finne det vanskelig å tro at de er på samme arrangement.

Det er den nasjonalistiske karakteren til sportsdekning; i det minste med Eurovision får vi alle se det samme programmet. Og med «Eurovision» mener jeg selvfølgelig sangkonkurransen, som har blitt synonymt med merkevaren til European Broadcasting Union. Offisielt legger Eurovision til rette for samarbeid mellom allmennkringkastere: det lar oss se nyttårskonserten i Wien, en smak av Østerrikes kulturelle myke kraft.

Men det er på Song Contest at kulturell myk kraft er omtrent like subtil som et slag på nesen - eller et øredøvende støystøt i ørene, med et angrep på øyeeplene kastet inn. Noe som er helt greit, det er tross alt bare en gang i året, bare ikke fortell meg at alt handler om de middelmådige melodiene.

Til å begynne med, hvis kvaliteten på låtene, vokalen og iscenesettelsen var alt som betyr noe, ville ikke «de fem store» i Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Storbritannia være garantert en plass i hver finale. Men kringkasterne deres betaler mesteparten av regningen, så de klarer alltid kuttet.

Likevel er det ikke helt som det europeiske råd (før Brexit åpenbart), da det er velgerne som bestemmer vinneren. Selv om Eurovision har et valgsystem som er langt mer komplekst enn bare kvalifisert flertall. Ekspertdommere bestemmer halvparten av poengene som tildeles, folk hvis land ikke konkurrerer kan stemme - og hvis landet ditt er i finalen, kan du ikke stemme på det.

Konsekvensen er at avstemningen kombinerer en liten del av musikalsk anerkjennelse med en stor mengde nasjonale fordommer – hvordan ett land ser på et annet. En gang i tiden var det hele ganske forutsigbart; land stemte på naboene de likte (eller nedlatende) og ikke på de de hadde fordommer mot.

Annonse

På den måten ble Eurovision, i likhet med sportslige rivaliseringer, et ganske ufarlig alternativ til hvordan disse sakene før ble avgjort. Men i dag er det ikke alltid et alternativ til krigføring, men snarere en forlengelse av voldelig konflikt.

Måten folkeavstemningen sikret musikalsk seier for Ukraina for to år siden sendte tydeligvis et politisk budskap. Og en ikke uviktig en, både for politikere rundt om i Europa som et mål på hvor folks sympatier lå og for Ukraina selv, der det å være en del av Eurovision allerede var symbolsk for det politikerne lenge hadde kalt "euro-atlantisk integrasjon".

Det er klart at i år er formuen ved Israels inntreden de mest politisk betydningsfulle. Det er generelt sett på som en av de bedre oppføringene, men mengden støtte den mottar vil utvilsomt bli sett på som en indikator på offentlige holdninger til krigen i Gaza og Hamas-angrepene som gikk før den.

Jeg lar det ligge der for nå. Som millioner av mennesker over hele Europa og utenfor, ønsker jeg å konsentrere meg om å se forestillingen – både musikalsk og politisk – som er Eurovision.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender