Kontakt med oss

Religion

Har muslimer og sikher et imageproblem?

DELE:

Publisert

on

De siste årene ser det ut til at det har vært en stor økning i presentasjon av voldsrelatert informasjon om religion og tilhengere av religion via sosiale medier og meldingstjenester. Sosiale medier har fremskyndet tempoet som en bestemt hendelse nesten umiddelbart får religiøse undertoner med. For eksempel har nylige ekstreme demonstrasjoner i Storbritannia, Canada og USA knyttet til Sikh Khalistan-bevegelsen og angrep på hinduistiske templer fra muslimske mobber i Bangladaesh, Taliban som forbyr utdanning for kvinner blitt direkte presentert som forankret i religion av medieoppslag. Nylig har drapet på Atiq Ahmed, en lovløs politiker mens han var i politiets varetekt i India, umiddelbart blitt koblet til religions- og religionsbaserte ideologier. Derfor er det viktig å undersøke hva folk synes om ulike religioner. En undersøkelse ble utført av Indian Institute of Management-Rohtak forskningsteam over hele India 4012 respondenter i aldersgruppen 18 til 65 år med minst videregående kvalifikasjoner. India er verdens største demokrati med flere store og blomstrende minoriteter. Resultatene av undersøkelsen er forvirrende, skriver Prof Dheeraj Sharma, Indian Institute of Management-Rohtak.

Undersøkelsen spurte respondenten om hvordan de ville følt om barnet deres hentet hjem noen fra et religiøst trossamfunn han/hun ikke tilhører. Det ble rapportert at mer enn 62 % av indianerne følte seg ukomfortable hvis barnet deres tok med seg noen fra en annen religion til hjemmet sitt. Dette antallet varierte imidlertid på tvers av religioner. For hinduistiske respondenter følte 52 % ubehag, for muslimer følte 64 % ubehag, for sikher følte 32 % ubehag, for kristne følte bare 28 % ubehag, for buddhister følte 11 % ubehag, og for Jain følte 10 % ubehag.

Deretter, for å finne de underliggende årsakene til ubehag blant mennesker, spurte undersøkelsen hvilke religioner som oppmuntret til respekt og omsorg for alle i samfunnet. Også hvilken religion som oppmuntrer til vold og hvilken religion som oppmuntrer til fred. Resultatene indikerte at 58 prosent sa at de tror muslimsk praksis og synspunkter oppmuntrer til vold, 48 prosent mente det om sikher. Til sammenligning oppfattet bare 3 prosent vold i buddhistiske praksiser og synspunkter og 10 prosent i hinduer. Til slutt sa 2 prosent at de tenker på Jain-praksis og synspunkter som oppmuntrer til vold, og bare 8 prosent tenker på det samme om kristne praksiser og synspunkter.

Resultatene av vår studie stemmer overens med funnene fra en studie fra 2009 utført av Angus Reid Strategies i Canada som fant at mer enn 66 % av kanadierne ser på islam eller sikhisme ugunstig. Den samme undersøkelsen fant også at 45 prosent sa at de tror islam oppmuntrer til vold, og 26 prosent mener at sikhismen oppmuntrer til vold. Til sammenligning oppfattet bare 13 prosent vold i hinduistisk lære, 10 prosent oppfattet vold i kristen lære og 4 prosent i buddhisme.

Det er ikke mulig å hindre media i å presentere bilder av kriminalitet, krig og terrorisme som gjør at over halvparten av indianerne oppfatter at islam og sikhisme oppfordrer til vold. Nylige hendelser i Afghanistan har ikke hjulpet bildet av muslimer i India, Bastille Day Truck Attack og angrep på hinduistiske templer på å legge til det negative bildet av muslimer. Videre flere grufulle voldshandlinger som å kutte hender på en politimann av en sikh-person, 26th Vold i januar i Delhi som en del av gårdslovprotesten, og voldelig protest ved Londons høykommisjon i India forsterker bare det negative bildet av sikher. Bildene av mennesker som bruker sverd på gatene hjelper ikke det allerede oppfattede voldelige bildet av sikher. Hele mediedekningen knyttet til Amritpal (en påstått Khalistani) i Punjab, de nylige bombingene i Amritsar by, og medievanvidd mot muslimske gangstere som ble politikere i Uttar Pradesh, hjelper på ingen måte positivt bildet av muslimer og sikher.

Dannelsen av persepsjon kan forklares ved meningsbevegelsesteori (MMT) som forklarer hvordan hendelser knyttet til muslimer og sikher i en del av verden har en innvirkning på det generelle bildet av muslimer og sikher over hele verden. MMT hevder at sosiokulturell betydning av objekter, hendelser, mennesker og organisasjoner er hentet fra den kulturelt konstituerte verden. Mer spesifikt resulterer betydelige hendelser i dannelse av assosiasjoner som resulterer i dannelse av oppfatninger. Mens mindre hendelser kan forsvinne, men betydelige hendelser kan fortsette å definere og karikere identiteter. Med andre ord, 1985 Air Indias luftbombing av sikh-opprørere var et vendepunkt for meninger og oppfatninger om sikher. Arrangementet spredte betydelig negativitet om sikher i Canada og verden.

Sikhene i Canada ble så overrasket over bombingen at i løpet av de neste årene gjorde sikher over hele Canada ytterligere anstrengelser for å beviselig ta avstand fra stilltiende eller eksplisitt støtte til enhver voldelig aktivitet. På samme måte utviklet hendelsene den 9. september et globalt bilde av muslimer som voldelige og aggressive. Videre er all vold i land med muslimsk majoritet avbildet som innebygd i religion. Mange hevder at slike hendelser ignorerer sosial, politisk og økonomisk kontekst der disse hendelsene skjer, men disse argumentene oppveier ikke de dominerende narrativene om religiøst bilde.

Annonse

Deretter kan det være viktig å finne ut om lover bør lempes for å imøtekomme religiøs praksis og normer i et demokrati. Resultatene av undersøkelsen indikerer at 83 prosent av de spurte mener at det ikke bør lempes i lover for å imøtekomme religiøs praksis og normer. Til slutt spurte vi om respondentene hadde en venn på tvers av religion. Spesielt spurte vi "har du personlig noen venner som er tilhengere av religion som er oppført nedenfor: hinduisme, islam, kristendom, sikhisme, jainisme og buddhisme. India er omtrent 80 % hinduer, 14 % muslimer, 2 % sikher, 2 % kristne, mindre enn én prosent jainer og buddhister. Mer enn 22 % av de spurte hevdet at de har en muslimsk venn, mer enn 12 % av de spurte oppga å ha en sikh-venn, 6 % oppga å ha en kristen venn, 3 % oppga å ha en Jain-venn, og 1 prosent oppga å ha en buddhist venn. I likhet med Angus Reid Strategies-undersøkelsen fant vi at det å ha venner som følger den religionen ikke nødvendigvis resulterer i et positivt syn på den religionen og religiøse aktiviteter. En enkel sammenheng mellom de to er ikke signifikant.

Derfor kan utvikling av vennskap og økt kontakt kanskje ikke nødvendigvis forbedre, endre eller reversere negativt bilde som råder i dominerende narrativ, men kan absolutt hjelpe til bedre forståelse og økt toleranse. Den best mulige måten å endre negativt bilde på er å ha store og betydelige positive hendelser som har en dypere og langvarig innvirkning. Med andre ord, når India velger en muslimsk president eller en sikh-statsminister, forbedrer det virkelig det positive bildet av hinduer ytterligere. I likhet med Storbritannia kan noen muslimske land vurdere å utnevne en ikke-muslim som statsoverhode for å forbedre bildet til muslimer over hele verden. De kan da betraktes som tolerante og åpne sinn.

På samme måte, hvis Punjab velger en hinduistisk sjefsminister og J&K velger en hinduistisk sjefsminister når staten gjenopprettes, vil det sannsynligvis bidra til et positivt bilde av sikher og muslimer. Videre må betydelige sikher og muslimske personligheter åpent fordømme voldelige handlinger og voldsutøvere. Disse kan lover godt for å løfte bildet av sikher og muslimer. Etter 1947, da et eget land for muslimer ble opprettet, kunne det gjenværende (India) ved enkel logikk ha vært en hinduistisk nasjon. Derfor sa en klok mann en gang at India er sekulært fordi indianere er sekulære. Den forestillingen må også pleies gjennom viktige hendelser.

*De synspunkter som uttrykkes er personlige, og forskningsassistanse er gitt av Lubna og fru Eram, begge doktorgradsstudenter ved Indian Institute of Management-Rohtak.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.
Annonse

Trender