Utenfor mediefokuset, fortsetter ekstremistiske militser i vestlige #Libya kampanje for terror og kriminalitet, støttet av utenlandske krefter

| April 25, 2019

En rekke hardline- og ekstremistiske militser i vestlige Libya, sentrert rundt hovedstaden i Tripoli, fortsetter å være ansvarlig for en eskalering av vold og terror over hele landet, og truer også den bredere regionen. Det er økende bekymringer at innsatsen for å bringe konflikten til en fredelig løsning blir undergravd av disse gruppene, som har en stadig mindre tilknytning til Nasjonalregjeringens regjering.

Internasjonal oppmerksomhet på Libya har nylig konsentrert seg om General Khalifa Haftars styrker i øst, spesielt gitt deres lynrask fremgang i utkanten av Tripoli de siste ukene. Imidlertid bryter problemer i den andre halvdelen av landet, ettersom ekstremistiske grupper fortsetter å stramme sitt grep på politi- og sikkerhetsapparater, til brutal effekt.

For eksempel var det rapportert at Special Deterrent Forces, en av de største av disse militsene, kidnappet fire journalister som arbeider for Reuters og Agence France Presse, tilsynelatende som svar på kritiske artikler de publiserte om deres engasjement i menneskehandel. Ellers har Jamestown Foundation beskrevet Fengslene denne gruppen kjører like som "torturhuller".

Mange av disse voldelige militsene har sine røtter i handel med migranthandel. En nøkkelfigur i denne sammenheng, Ahmed al-Dabbashi, mer allment kjent som Al Ammu (onkel), har funnet seg underlagt både FNs og amerikanske treasury-sanksjoner, etter å ha blitt anklaget for ulovlig ferge tusenvis av innvandrere i uken over Middelhavet til Italia, cramming båter til overcapacity, ofte resulterer i mange dødsfall ved drukning. Han er nå antatt å være en nøkkelfigur blant denne kriminelle militia cabal.

I økende grad har disse gruppene funnet tilhengere, når det gjelder finansiering, ressurser og våpenforsyninger, både i Qatar og Tyrkia. Ofte blir disse våpnene gitt direkte til militsene, omgå og underminere regjeringen for National Accord. estimater plasser den totale verdien av Qatari-våpen som tilbys til islamistiske hardlines i Libya på omtrent € 750m mellom 2011 og 2017.

Qatar har tidligere blitt undersøkt for å ha kanalisert milliarder dollar til ekstremistiske og terroristiske organisasjoner over hele Midtøsten og utover. I april i fjor, BBC News rapportert at landet angivelig betalte mer enn $ 1bn løsepenger for medlemmer av et kongelig jaktparti kidnappet i Irak. Mye av disse pengene ble antatt å ende opp i hendene på ekstremistene Kataib Hezbollah. Disse siste trekkene i Libya tyder på at deres proclivity for finansiering av hardlinjede islamister fortsetter.

De europeiske regjeringene ser med rette ut på bekymring for utsiktene til libyske islamistiske ekstremister som øker sin styrende innflytelse og bøyer sine militære muskler på kontinentets dørstokk.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, Libya, Politikk

Kommentarer er stengt.