#CzechRepublic moden for russisk innflytelse

| Kan 9, 2019

For alle de utallige problemene som har oppstått fra den tilsynelatende uendelige Brexit-prosessen, har deling av fremtidig nasjonal intelligens ofte fløyet under radaren. For vår lands sikkerhet må dette problemet ikke overses.

Når det definerte politiske spørsmålet om vår generasjon, inn eller ut, endelig legges til sengs, må vi være kloge for at intelligensdeling med EU vil presentere nye vanskeligheter. De vil kreve forsiktig navigasjon, ikke minst på grunn av de europeiske statene i blokken som er sårbare for Russlands innflytelse.

Selv før den forestående forstyrrelsen av Storbritannia formelt forlot EU, begynte Europa allerede å knekke.

Kreml har lenge forfulgt en strategi for å isolere og påvirke mottakelige politikere i Sentral- og Øst-Europa, snu dem mot EU og svekke enhetens enhet. Kanskje overraskende, Europas langt høyre, i form av Viktor Orban i Ungarn og det østrigske frihetspartiet, ser allerede ut til å være tapt årsaker.

Som et resultat av disse båndene til Russland har britiske og nederlandske spionbyråer tungt begrenset Nivået på intelligens de deler med Østerrike som Frihetspartiet kontrollerer BVT, Østerrikes hovedopplysningsbyrå.

Den russiske nettsiden strekker seg imidlertid langt lenger. Valget til Europaparlamentet, nå nesten over oss, har gitt en spennende mulighet for Putin å kapitalisere på utbredt anti-EU-stemning.

Den tsjekkiske republikk, et typisk liberalt, progressivt vestlig demokrati, er nå bekymringsfullt tett på nedbør. Statsminister Andrej Babiš har utstilt karakteristika som ville gjøre ham utsatt for russisk innflytelse og overtalelse, mens president Milos Zeman er en vokal, langvarig tilhenger av Russland.

Forutsatt at britiske aksjer informerer EU med ukjent fremtid i fremtiden, hva stopper uforutsigbare ledere som Babiš fra å sende informasjon til Kreml og dermed helt underminere vår nasjonale sikkerhet?

Det tar ikke en massiv strekk av fantasien å skape et scenario som dette å spille ut. For å fullt ut sette pris på bekymringen rundt Babišs økte fremtidige geopolitiske rolle, er det først viktig å undersøke sin skjermede fortid.

Babiš var en registrert informant under den kalde krigen for det kommunistiske Tsjekkoslovakias hemmelige politi, en bemerkelsesverdig alliert av KGB. Hans historisk begrunnede bånd til Russland fortsetter å stige til overflaten i dag. I fjor ble Babiš bortført sin egen sønn for å hindre ham i å gi bevis i et svindelstilfelle. Den valgte plasseringen? Russisk-holdt Krim. Andrej Babiš Jnr har beskrevet å bli tvangsfullt arrestert av to russere og tatt til et mentalsykehus.

Babiš 'nær tilknytning til president Zeman, en mann branded 'den mest innflytelsesrike Kreml-allieringen i Sentral-Europa', gjør ingenting for å kaste bort rykter. Det faktum at Zemans støtte styrker den kraftige sulten Babišs og hans parti ANOs politiske formuer, gjør hans tilpasning til Russland ubetydelig. Putin har fått et sete ved bordet og hans kjevehold over Tsjekkia vil bare stramme.

Babiš, en millionær industrialist antas å være verdt mer enn $ 3.7bn, fortsetter å være drevet av personlig rikdom mens han er på kontoret. Han har vært gjenstand for flere korrupsjon og interessekonfliktundersøkelser av både tsjekkiske og europeiske myndigheter som tror at han har brukt sin politiske makt til å støtte sin virksomhet.

Han gir tilsynelatende ingen eksplisitt politisk dagsorden, og i stedet forfølger det en tsjekkisk analytiker kaller "oligarkisk populisme', som i praksis viser at Babiš er mer interessert i næringsliv enn i samsvar med EUs kjerneverdier. Igjen ser vi ytterligere eksplisitt sårbarhet mot russisk innflytelse.

For å trekke debatten hjem, må Storbritannia være forsiktig med å dele informasjon og intelligens med land i EU som Tsjekkia, nå en strålende sikkerhetsrisiko. Mens det fortsatt er live, bør politikere handle raskt og gjøre bestemmelser for disse sårbarhetene i Brexit-tilbakekallingsavtalen.

Hvis Babiš gir etter Moskvas innflytelse, og det er et sterkt argument han allerede har, ville EU ha en annen blokkert stemme for å motvirke spørsmål om EUs sikkerhet, spesielt de som er relevante for Russland. Allerede en oppoverbakkeoppgave, som de som takler spredning av disinformasjon før EU-valgene kunne bekrefte, ville Europa finne seg ufattelig mot Kremlens malignpåvirkning.

Storbritannia må gjøre en felles innsats for å identifisere disse sårbare statene og sikre at våre etterretningstjenester ikke fungerer sammen med dem på følsomme problemer knyttet til Russland.

Manglende umiddelbar handling vil spille inn i Putins hender og bidra til å skape uforgjengelige divisjoner i et kontinent som allerede er under enorm belastning.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, Mening, Politikk

Kommentarer er stengt.