Trump innkalling # Qatar Emir for å forklare destabiliserende handlinger

| Juni 12, 2019

I fredags annonserte Det hvite hus at Qatar Emir, Tamim bin Hamad Al Thani, vil besøke USA neste måned. Mens Doha utvilsomt vil snakke opp besøket, vil det sannsynligvis vise seg et ubehagelig møte for Golfmonarken, med regionale kilder som innrømmer at Emir kan forvente en fortelle fra den amerikanske sjefens oppfølging av landets handlinger etter møtet i Arabiske ledere i mekka og fortsatte regionale intransigence.

Qatars handlinger er sett av den amerikanske administrasjonen som motsigende amerikanske forsøk på å herske i et stadig mer fiendtlig og aggressivt Iran. Etter møtet i Mekka gjorde Qatar liten innsats for å bli med andre Gulf-stater i å finne enighet om deres tilnærming til Iran. Den største frustrasjonen var med Qatari-avgjørelsen om ikke å engasjere seg i selve møtet, i stedet å velge å fly sine klager via media etterpå. For mange representerte det deres mangel på vilje til å jobbe i samarbeid med sine naboer.

Nylige angrep på UAEs Fujiairah-port og en drone-streik på Saudi Aramco-rørledningene har økt regionale spenninger. I De forente nasjoner i fjor, Norge, UAE og Saudi-Arabia, de tre nasjonene hvis skip ble påvirket av Fujairah-hendelsen, presentert Bevis som tyder sterkt på at en statlig skuespiller var bak hendelsene, med mange som ser Teherans ødeleggende hånd som ansvarlig.

I tilfelle av Aramco-angrepet var forbindelsen til Iran tydeligere, med deres Yemeni-proxy, Houthi-opprørerne, med glatt hevder ansvar. Både regionale og internasjonale aktører har uttrykt utbredt bekymring om iransk destabiliseringsarbeid, utløst av deres mistenkte involvering i disse siste angrepene. Qatar er imidlertid et bemerkelsesverdig unntak, tilsynelatende lite plaget av den ødeleggende virkningen Ayatollah og hans IRGC-aggressorer fortsetter å søke.

Doha har gått i store lengder de siste årene for å være koselig opp til Iran. Dette kommer til tross for den klare trusselen til sine naboer, innsatsen for å oppleve uro i ellers stabile nasjoner og dens åpne fiendskap mot den mer tolerante, åpne tilnærmingen som ble vedtatt av de andre golfstater. I dette henseende er Qatar sett å skille seg fra resten av GCC i ikke bare å motsette seg iransk fiendtlighet, men i noen tilfeller stiller det stiltiende opp det.

Dohas dokumenterte lenker til ekstremister og terrororganisasjoner, som også har nært forhold til Iran, er kanskje det beste eksempelet på dette. I 2015, for eksempel, Qatar endte opp utbetaler mer enn $ 1bn i løsepenger til terrororganisasjoner, med en betydelig del som ender opp i hendene på kjente iranske proxyer, som Kata'ib Hezbollah, som antas å ha orkestrert hundrevis av angrep mot amerikanske soldater de siste årene. I tillegg har Al-Jazeera arabisk, Qatari-regimets munnstykke, regelmessig vert for ekstremistiske stemmer som støtter iransk krigsførelse.

Det er ikke overraskende at president Trump og amerikansk tålmodighet har gått tynn. Mens Washington har vært i stand til å stole på sine andre Gulf-allierte for støtte i å presse Teheran for å legge seg tilbake, vil det være sint at Qatar ikke har støttet denne innsatsen. Det ser ut som at sinne nå skal kanaliseres direkte på Emir, i det som mange vil håpe ser ham, vurderer Doha fortsatt støtte til videre uroligheter i Midtøsten.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, Politikk, De forente arabiske emirater

Kommentarer er stengt.