Vil #Eurasisk kontinent forme fremtidens verden?

| Juni 13, 2019

På 6-8 juni ble den tidligere russiske keiserlige hovedstaden, Saint Petersburg, blitt en av verdens politiske og økonomiske sentre. Politikere, forretningsmenn, analytikere og journalister fra 145-landene samlet det i en repetisjon av myten at Russland og Vladimir Putin er blitt isolert av det internasjonale samfunnet, skriver James Wilson.

St Petersburgs økonomiske forum er en årlig begivenhet hvis suksess vokser år etter år. Det er pragmatiske mennesker som ser måter å dra nytte av det ugunstige miljøet der Russland har funnet seg selv. 2019 Saint Petersburg Forum satte rekord i forhold til deltakelse og antall forretningsavtaler som ble inngått (deres totale verdi oversteg $ 47 milliarder). Tilsynelatende har Russland blitt enda mer tiltalende for ulike globale aktører siden hosting eliten G8 Summit i St. Petersburg 13 år siden.

Vladimir Putin har konsekvent foreslo å bygge en alternativ post-amerikansk verdensorden basert på ulike globaliseringsprinsipper. Mens bare noen få hørte hans samtaler for noen år siden etter anneksjonen av Krim og pålegg av sanksjoner mot Russland, bringer dagens handelskriger og egoistiske proteksjonistiske politikker flere og flere spørrende tanker for å dele Russlands tilnærming.

Den strategiske svingen mot øst annonsert av den russiske presidenten umiddelbart etter at Russlands "skilsmisse" fra vestlige demokratier begynte å ta form, med Saint-Petersburg-forumet som en årlig mulighet til å vise frem landets prestasjoner.

2017 Forum presenterte Indias statsminister Narendra Modi som sin øverste gjest. I 2018 var den japanske delegasjonen ledet av Shinzo Abe høydepunktet. Denne gangen var XI Jinping topp gjest, som sa at den russiske presidenten var hans nærmeste og mest pålitelige venn. Dette varme vennskapet mellom Kina og Russland burde være et våkne for støtterne til dagens verdensorden.

Dette har ingenting å gjøre med Russlands og Kinas holdning til menneskerettigheter og friheter, som heller ikke synes å skamme seg. Siden 2013 har lederne av de to gigantene på det eurasiske kontinentet møtt 29 ganger, med hvert møte som styrker sin union enda lenger. Postkommunistiske Russland og kommunistiske Kina deler mye mer enn en lang geografisk grense. De har en felles ideologisk fortid, en dynamisk økonomisk energi og tilsynelatende en fremtid som lover en politisk og militær allianse.

Ifølge offisielle data, i fjor, handlet handel mellom Moskva og Beijing til $ 108 milliarder, etter å ha økt med 24% fra 2017. Visst er Beijing handel med Washington langt overgått denne figuren, men Russland har et handelsoverskudd med Kina, så mye etterspurt av Donald Trump, som er fornøyd med at USAs import av kinesiske varer overstiger eksporten til Kina flere ganger.

Den russiske presidentens hovednotat på forumet fokuserte på handel. Han uttalte at krisen i verdensøkonomiske relasjoner var forårsaket av den økende inkompatibiliteten til den globale utviklingsmodellen formet i 20-tallet med dagens virkelighet. Global ustabilitet skyldes primært forsøk på å monopolisere den nye teknologibølgen. Putin pekte rett på USA, og forsøket på å avverge det globale markedet Kinas Huawei, som nylig har blitt en av markedets ledere som tvinger Apple, det amerikanske teknologiske flaggskipet, til tredje plass. Russland reagerte ved å la den kinesiske telekommunikasjonsgiganten bygge sine 5G-nettverk og demonstrere til verden at Russland anser at selskapets produkter ikke utgjør en trussel mot sin nasjonale sikkerhet.

I sin tale oppfordret Putin også til å revurdere dollarens rolle som verdens reservevaluta siden det angivelig er blitt et verktøy som brukes av USA for å legge press på resten av verden. Han hevdet at global tillit til dollaren har gått ned. Faktisk har president XI og president Putin allerede inngått en avtale om å bevege seg bort fra amerikanske dollar og fremme bosetninger i rubel og yuan.

Når han snakket om Europa, påpekte den russiske presidenten at bygging av Nord Stream 2-gassrørledningen fullt ut tilfredsstiller alle deltakeres nasjonale interesser og angriper motstandere til prosjektet som USA med sine skifergassambisjoner i det europeiske energimarkedet. Det er ganske et paradoks. Mens Kinas CNPC og Russlands Gazprom undertegnet en 30-årig gasskontrakt tilbake i 2014 som involverer bygging av en stor rørledning, som kan være ferdig innen årets slutt, trakk Donald Trump seg fra Trans-Pacific Partnership og ødela ethvert håp for en fri -tradeavtale med EU.

Nå diskuterer Vladimir Putin og Xi Jinping en mulig sammenkobling av deres integrasjonsprosjekter på kontinentet - Russlands Eurasian Economic Union og Kinas Belt and Road Initiative. Nå som vi ser denne synergien i økonomi, energi og logistikk, ser det ut som at bjørn og drage har en felles militær og politisk fremtid.

De to statene forfølger lignende tilnærminger til å håndtere mange samtidige internasjonale kriser - fra Syria til Venezuela. Med NATO modernisere sin infrastruktur i øst og USA gjennomfører vanlige "manøvrer" i Sørkineshavet, viser russere og kinesere konsekvent sin voksende enhet.

Kinesiske tropper deltok i Vostok 2018 - den største militære øvelsen på russisk territorium siden 1981, og sist, fra 29 april til 4 mai, holdt de to landene en felles flåteøvelse nær Kinas Qingdao-port som involverte skip, ubåter, fly, helikoptre og marine tropper. Det var ingen overraskelse da Kinas forsvarsminister, WEI Fenghe, snakket på Moskva-konferansen om internasjonal sikkerhet, gjorde en enestående uttalelse om at de to landene har et stort antall fellesinteresser, og de samarbeider tettere enn noen andre store stater.

Russland har sikkert vokst sterkere militært (ifølge amerikanske generaler er Russland foran USA i enkelte områder) og Kina, som er immun mot historiske skift, har i år forbedret ikke bare bilindustrien, men også dets bevegelser. I tillegg kjøper Kina russiske våpen. Møtet med den russiske topp messing i fjor gjorde general XU Qiliang, nestleder for Kinas sentrale militærkommisjon, det klart at de to partiene hadde nådd forståelse av spørsmål om militært teknisk samarbeid og roste det store bidraget fra sine russiske kolleger til deres vanlige årsaken.

Umiddelbart før Saint Petersburg Forum-ledere fra Frankrike, USA, Storbritannia og Tyskland samlet seg i Normandie for å markere 75th-årsdagen for D-Day. Av en eller annen grunn ble Russland landet som led de største tapene i andre verdenskrig ikke invitert. Uansett grunnen var dette et tilsyn. I slutten av andre verdenskrig kom en ny verdensorden fram. Vest i kjerne, det har vært på plass i et halvt århundre. Men vi ignorerer øst på vår fare. Moskva og Beijing arbeider jevnt for å forme sin egen verdensorden med bjørn- og drakeemblemene på deres bannere.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, Politikk, Russland

Kommentarer er stengt.