Beskytter #FreeSpeech i en post-sannhet verden

| Juni 27, 2019

"Hva koster løgnene?" Spør Valery Legasov, den sovjetiske kjernefysikisten i hjertet av HBO-serien "Tsjernobyl". "Det er ikke slik at vi vil forveksle dem for sannheten. Den virkelige faren er at hvis vi hører nok løgn, så kjenner vi ikke lenger sannheten. "Denne advarselen er både bemerkelsesverdig kjent og forstyrrende i en alder dominert av falske nyheter og alternative fakta, særlig fordi den berømte sovjetiske obfuscation-maskinen har fant nytt liv under Vladimir Putins klokke i det moderne Russland, skriv Natalia Arno og Vladimir Kara-Murza.

Nederlandske anklagere har annonserte kostnader mot fire pro-Kreml-separatistiske commanders for å skyte ned Malaysian Airlines-fly MH17 over Ukraina i 2014, noe som resulterte i døden til flyets 298-passasjerer. I stedet for å gi unnskyldning til familiene til 298-folkene som døde i krasjet, har Kreml-propaganda-maskinen valgt forvirring og disinformation, som skylder den ukrainske regjeringen - som ikke kontrollerte territoriet fra hvor missilet ble sparket - og CIA, sier Putins fly var det tilsiktede målet for det amerikanske intelligensbyrået. Disse løgnene har kanskje ikke lurt noen i Nederland, men gitt det nesten samlede statsmonopolet på media i Russland, syntes mange mennesker å ha tatt Kreml-historien til pålydende.

På fredag, juni 28th, en gruppe politiske beslutningstakere, fremtredende journalister, internasjonale juridiske forskere og ledere vil også komme sammen i Haag for en offentlig konferanse utformet for å finne effektive svar på Putins regimets hidtil usete overgrep mot sannhet og fri offentlig debatt. Langt fra å være overflødig, er spørsmålet om propaganda beskyttet tale viktig for debatt om Kreml-disinformation. Den viktigste ironi er at ulovlige regimer som Putins er i stand til å utnytte de svært frihetene de nekter sine egne borgere til å lede informasjonskrig i Vesten. Fri tale er en viktig frihet og også et gapende sårbarhet. Hvordan kan vi forene de to?

Fri tale: Vesentlig, men ikke absolutt

For det første er det viktig å merke seg de divergerende tilnærmingene Russland og mange vestlige demokratier har tatt for å kontrollere informasjonsflyten. Mens vestlige demokratier tilsynelatende bare nylig har begynt å gripe med politiske implikasjoner av massive utenlandske disinformasjonskampanjer og den oppfattede sammenbruddet av sannhet, grunn og fakta i offentlig debatt, har russerne tilbrakt den bedre delen av et århundre som bor i en "post- sannhet 'verden.

Et nåværende eksempel finnes i Tsjernobyl-serien. Snarere enn å fortelle folk som bor i nærheten av Tjernobyl at anlegget spredte radioaktive forurensninger i luften, oppfordret sovjetiske ledere i stedet barna til å gå ut for May Day festligheter og evakuere ikke den nærmeste byen Pripyat for 36 timer. Deretter advarte ikke lederen Mikhail Gorbatjov nabolandene om at en farlig sky av giftig gass var på vei ut av frykt for å se svak mot innenlandske motstandere. Putin og hans coterie av oligarker passer inn i denne lange, lumske tradisjonen etter politikken etter sannheten.

Som vår venn, den sene russiske opposjonslederen Boris Nemtsov, beskrev regimets propaganda i et av hans siste intervjuer: "[Putin] programmerte mine landsmenn til å hate fremmede. Han overtalte dem som vi trenger for å gjenoppbygge den tidligere sovjetiske orden, og at Russlands posisjon i verden avhenger helt av hvor mye verden er redd for oss ... de opererer i samsvar med Joseph Goebbels enkle prinsipper. Spill på følelsene; jo større er løgnen, jo bedre; Løgner bør gjentas mange ganger. Denne propagandaen er rettet mot de enkle mennene; Det er ikke plass til noen spørsmål, nyanser. Dessverre fungerer det. "

I Vesten har demokratiene klamret seg til den kapitalistiske modellen av en "fri markedsplass for ideer". Som amerikansk høyesteretts rettferdighet Oliver Wendell Holmes berømte fortalte i a 1919 uoverensstemmelse: "Den beste testen om sannhet er tankens kraft til å bli akseptert i konkurransen i markedet."

Vladimir Putin tror imidlertid på en sunn dose statsintervensjon for å svinge oppfatninger av virkeligheten sin vei. Statlig NTV plikter å produsere sin egen serie på Tsjernobyl, med CIA-agenter ansvarlig for nedbrytingen av reaktoren mens heroiske apparatchiks kjemper for å redde liv i stedet for å løpe for å unngå eksponering for stråling. Kremlens syn på hva som skjedde i Tjernobyl vil bli kunstnerisk produsert og pit "gode" sovjeter mot "onde" amerikanere. Det vil trolig være en av de mest trumpete TV-programmene i Russland i år.

Beskytte den offentlige jakten på sannhet

I motsetning til virkelige konsekvenser av Putins propaganda, kommer vestlige samfunn til å forstå at frihet kan være en viktig frihet, men det har aldri vært absolutt. Ord som kan skape en klar og nåværende fare for samfunn har rutinemessig vært forbudt. Like falskt gråtende "ild" i et overfylt teater vil sjelden bli ansett som beskyttet tale på grunn av farene slik en løgn kan provosere, flere europeiske land har allerede tatt aksjon mot tale som fremkaller etnisk, rasistisk eller religiøst hat. Mye av Kremlens disinformation passer inn i disse kategoriene.

Så hvordan kan vi tilpasse vår forståelse av beskyttet tale i lys av disinformasjonsrisikoen vi står overfor for øyeblikket? Hvordan kan en ideologisk motstander konkurrere med Putins hær av troll, hvorav ingen opererer i god tro? En markedsplass for ideer kan bare fungere der konkurransen er beskyttet. Den sentrale politiske utfordringen som dagens politiske ledere står overfor, er hvordan man skal sikre en fri markedsplass for ideer mot en slags "informasjonsdumping" der utenlandske disinformasjonskampanjer hemmer en fri og rettferdig utveksling av ideer på det offentlige området. På 28 juni håper vi å finne måter å møte den utfordringen på.

Natalia Arno er president for Free Russia Foundation i Washington, DC. Vladimir Kara-Murza er en fremtredende russisk demokratiaktivist og forfatter og leder av Boris Nemtsov Stiftelsen for Frihet.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, Politikk, Russland

Kommentarer er stengt.