Kontakt med oss

Kasakhstan

Velgerne går på landstemmer for første gang i Kasakhstan

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Velgerne i Kasakhstans landlige distrikter gikk til valglokalet i helgen i etterlengtede lokalvalg som blir sett på som et ytterligere skritt i landets vei mot et fullt fungerende demokrati, skriver Colin Stevens.

For første gang noensinne fikk folk i landsbyer, bosettinger og småbyer sjansen til å velge lokale ledere, eller akims (ordførere).

Totalt 2,297 kandidater stilte om 730 ordførerseter. Den endelige listen ble redusert fra innledende 2,582 kandidater. De formelle resultatene forventes å bli kunngjort senere denne uken.

Annonse

Under et nytt system introdusert av president Kassym-Jomart Tokayev, kunne enhver borger i alderen 25 år og eldre stille til valg som lokal borgermester. I alt 878 kandidater, eller 38.2 prosent, representerte et av landets vanlige politiske partier, men avgjørende, mer enn 60% av kandidatene, totalt 1,419, løp som uavhengige i stedet for med støtte fra et politisk parti.

Ifølge eksperter var de mest aktive innbyggerne fra Øst-Kasakhstan og Zhambyl-regionene, hvor valgdeltakelsen oversteg 90 prosent. Mens det laveste antallet velgere var i Almaty-regionen. Avstemmingen ble overvåket av mer enn 2,000 observatører. Imidlertid rapporterte de ikke om alvorlige brudd.

Observatører sier at valget har skapt flere muligheter for aktive borgere til å realisere sitt potensial, og at presidentens politiske reformer har utløst stor interesse for Kazak-samfunnet.

Annonse

Valgene blir sett på som et viktig skritt i arbeidet med gradvis å liberalisere Kasakhstans politiske system, som i nesten tre tiår har vært dominert av presidentskapet.

Tokayev kom til makten i 2019 etter den overraskende resignasjonen til Nursultan Nazarbayev som hadde styrt nasjonen på 19 millioner siden uavhengighet og valget ærer et viktig løfte han ga den gangen.

En godt plassert kilde ved den Kasakhstanske ambassaden til EU fortalte dette nettstedet at valg av landlige akims var "et veldig viktig øyeblikk som åpner en ny fase av politisk modernisering i vårt land."

Valgkampanjen hadde delvis fokusert på både de helsemessige og økonomiske implikasjonene som følger av Covid-19-pandemien.

Mye av kampanjen foregikk online på sosiale medier, da den nåværende situasjonen er underlagt pandemiske begrensninger. Men det håpes også at dette kan gi en virkelig ny drivkraft for digital politisk demokratisering for de unge generasjonene, ettersom halvparten av den kasakhiske befolkningen er under 30 år.

Presidenten kunngjorde initiativet til å avholde lokalvalg i sin tale til nasjonen i fjor, og mindre enn ett år har gått til dette blir en realitet.

Kazak-kilden fortsatte: ”Valget av landlige akimer åpner for nye muligheter for borgere å direkte påvirke utviklingen av bosetningene. De danner nye langsiktige prinsipper i funksjonen til det offentlige forvaltningssystemet og endrer karakteren av forholdet mellom stat og samfunn kvalitativt. ”

Valgkampen hadde angivelig vekket stor interesse blant innbyggerne og dyrket økt politisk konkurranse. Det høye antallet uavhengige kandidater var spesielt bemerkelsesverdig.

"Generelt vil disse lokalvalgene bidra til ytterligere demokratisering av landet," la kilden til.

Kilden understreket den "strategiske betydningen" av valget, og sa at de markerte "alvorlige institusjonelle endringer" i systemet for lokale myndigheter i landet.

"Sammen med vedtakelsen av en ny lov om fredelige forsamlinger og liberaliseringen av lovgivningen om valg, bidrar innføringen av direkte valg av akims til en økning i den politiske kulturen og den politiske deltakelsen til kazakhstanere."

Det er også håpet, sa han, at valget også vil bane vei for en ny generasjon tjenestemenn og forbedringer av statsapparatet.

"Alt dette sammen vil gi positiv drivkraft til den videre utviklingen av det lokale myndighetssystemet og er en progressiv endring i landet. De viser tydelig at presidentens initiativer og beslutninger gradvis blir implementert og nyter bred støtte i samfunnet."

Han påpeker 10 nye lover om politiske reformer har allerede blitt vedtatt siden presidenten kom til makten og flere flere er i røret.

Ytterligere kommentarer kommer fra Axel Goethals, administrerende direktør ved det europeiske instituttet for asiatiske studier i Brussel, som mener valget "vil fortsette den jevne fremgangen mot en mer sammenhengende demokratisk struktur i nasjonen".

Goethals sa til dette nettstedet at valget skulle sees på som en prosess med "kontrollert demokratisering", og det var oppmuntrende å se "tegn til forbedring", som inkluderer et "spirende flerpartisystem og overgangen til mer fullstendig representasjon og politisk konkurranse".

Goethals la til: "Kasakhstan under president Tokayev har også gjort veldig positive inngrep i å øke den generelle representasjonen og sivilsamfunnets deltakelse i sin demokratiske prosess. Denne valg- og stemmeprosessen må vurderes i en bredere sammenheng av et land som fremdeles er i utvikling. Som en tidligere sovjetstat går Kazakhstan sakte mot et mer åpent demokratisk system. Dette er en prosess som ikke kan skje over natten og krever en mer gradvis tilnærming for å unngå brå eller tvungne endringer som kan føre til ustabilitet, da det også er en del av en læringskurve for demokratisering for velgere, kandidater, politiske partier så vel som for institusjonene i Kasakhstan.

”President Tokayev har vist virkelig engasjement og besluttsomhet for å forbedre den sosioøkonomiske strukturen i Kasakhstan gjennom politisk modernisering. Dette er bygd på av arven og reformene som ble initiert av hans forgjenger Nursultan Nazarbayev, den første presidenten i Republikken Kasakhstan. ”

Andre steder fortalte MEP Andris Ameriks, nestleder for den sentralasiatiske delegasjonen i Europaparlamentet EU Reporter: “Resultatene av valget er svært viktig for Kasakhstan.

"I en tid da hele verden fortsatt sliter med en pandemi som har forårsaket stor sosial uro og provosert nasjonale regjeringer, er det viktig at disse valgene gir et reelt eksempel på gjensidig tillit mellom folket og myndighetene."

Fraser Cameron, tidligere tjenestemann i EU-kommisjonen og nå direktør for det Brussel-baserte EU / Asia-senteret, er enig og sa at valget "bør markere et nytt skritt fremover i Kasakhstans jevne fremgang mot et mer åpent og demokratisk samfunn".

Kasakhstan

Kommentar fra Benedikt Sobotka, æreskonsul i Kasakhstan i Luxembourg, om president Tokayevs tale for nasjonen

Publisert

on

“Vi oppfordres til å se et bredt spekter av politikk som vil sette tonen for Kasakhstans transformasjon i årene som kommer, og av landets klare ambisjon om å nå karbonnøytralitet innen 2060. Fremskritt i utviklingen av landets netto nullmål har vært imponerende - Kasakhstan var det første landet i Sentral -Asia som etablerte en nasjonal handel med utslippshandlinger for å sette en pris på karbon. Tidligere i år vedtok landet også en ny miljøkodeks for å fremskynde overgangen til bærekraftig praksis.  

"En viktig mulighet for Kasakhstans overgang til netto null i løpet av de neste tiårene vil være digitalisering. Vi ønsker Kasakhstans innsats for å plassere digital vekst i hjertet av landets framtidsvisjon velkommen. Gjennom årene har Kasakhstan tatt digital transformasjon til et nytt nivå , investerer stort i nye "smart city" -teknologier for å forbedre og automatisere bytjenester og byliv. Landet har lykkes med å etablere et innovativt digitalt økosystem i Sentral -Asia som har blitt forsterket av etableringen av Astana International Financial Center og Astana Hub , hjemmet til flere hundre teknologiselskaper som nyter fordelaktig skattestatus. 

"Bakgrunnen for denne teknologiske transformasjonen har vært Kasakhstans engasjement for digitale læringsløsninger, designet for å katalysere over 100,000 1000 IT -spesialister til å utvikle tekniske ferdigheter som er integrert i den fjerde industrielle revolusjonen. Skiftet til digitale læringsmuligheter har også blitt reflektert i Kasakhstans tilnærming til utdanning - med planer om å opprette XNUMX nye skoler, vil landets engasjement for opplæring av ungdom være nøkkelen til å skape en inkluderende og bærekraftig fremtidig økonomi. ”

Annonse

Fortsett å lese

Kasakhstan

Kasakhstan samler 5 medaljer ved Paralympics i Tokyo 2020

Publisert

on

Kasakhstan samlet fem medaljer - ett gull, tre sølv og en bronse - på de paralympiske lekene i Tokyo 2020 i Japan, har Kazinform lært fra arrangementets offisielle nettsted. Kasakhstan para-powerlifter David Degtyarev løftet Kasakhstan til sin eneste gullmedalje på Paralympics i Tokyo 2020.

Kasakhstan trakk alle tre sølvmedaljene i judo som Anuar Sariyev, Temirzhan Daulet og Zarina Baibatina alle sølv i henholdsvis -60kg, -73kg og +70kg kvinner. Den kasakhstanske parasvømmeren Nurdaulet Zhumagali nøyde seg med bronse i 100 meter bryststevne for menn. Team Kasakhstan er rangert som 52. i den samlede medaljetellingen for Paralympics i Tokyo 2020 sammen med Finland. Kina topper medaljen med 207 medaljer, inkludert 96 gull, 60 sølv og 51 bronse. Nummer to er Storbritannia med 124 medaljer. USA er tredje med 104 medaljer.

Annonse

Fortsett å lese

Kasakhstan

Zhambyl Zhabayevs 175 -årsjubileum: En poet som overlevde sitt (nesten) 100 år lange fysiske liv

Publisert

on

Zhambyl Zhabayev. Fotokreditt: Bilimdinews.kz.
Zhambyl Zhabayev (Bildet) er ikke bare en stor kasakhisk poet, han ble nesten en mytisk skikkelse og forente veldig forskjellige epoker. Selv hans levetid er unik: født i 1846 døde han 22. juni 1945 - uker etter nazismens nederlag i Tyskland. Han hadde bare åtte måneder igjen å leve for å feire sin 100 -årsdag, hundreårsjubileum, skriver Dmitry Babich in Kasakhstans uavhengighet: 30 år, Kronikk.  

Nå feirer vi 175 -årsdagen hans.

Zhambyl, som ble født bare fire år etter Mikhail Lermontovs død og ni år etter Alexander Pushkin - de to store russiske poeterne. For å føle avstanden er det nok å si at bildene deres bare ble brakt til oss av malere - fotografering eksisterte ikke på tidspunktet for deres tidlige død i blodige dueller. Zhambyl pustet den samme luften med dem ...

Annonse

Men Zhambyl er også det uunnværlige minnet om fedrenes barndom, den eviggrønne "bestefarsfiguren", som virket så nær, så "en av oss", ikke bare takket være mange bilder i aviser. Men mest av alt - takket være hans vakre, men også lett forståelige vers om Kasakhstan, dens natur, dets folk. Men ikke bare om fedrelandet - sang fra Kasakhstans hjerteland, Zhambyl fant en måte å svare på tragedien fra andre verdenskrig, Leningrads blokade og mange, mange andre tektoniske "historisk skift" som fant sted i hans levetid.

Stuen til Zhambyl Zhabayevs museum, som ligger 70 km fra Almaty hvor poeten bodde i 1938-1945. Fotokreditt: Yvision.kz.

Kan noen knytte disse to verdenene - Kasakhstan før "tsarperioden", Pushkin og Lermontovs tid - og vår generasjon, som så slutten på Sovjetunionen og suksessen til det uavhengige Kasakhstan?

Annonse

Det er bare en slik figur - Zhambyl.

Det er utrolig at hans verdensberømmelse kom til ham rundt 1936, i det øyeblikket han var 90. "Du er aldri for gammel til å lære" - dette er en betryggende uttalelse. Men "du er aldri for gammel for berømmelse" er en enda mer betryggende. Zhambyl ble berømt i 1936, da en kasakhisk poet Abdilda Tazhibayev foreslo Zhambyl for stillingen som den "vise gamle mannen" i Sovjetunionen (aksakal), en nisje som tradisjonelt ble fylt av de aldrende poeterne fra Kaukasus -landene. Zhambyl vant straks konkurransen: han var ikke bare eldre (konkurrenten fra Dagestan, Suleiman Stalski, var 23 år yngre), Zhambyl var absolutt mer fargerik. Oppvokst nær gamlebyen i Taraz (senere omdøpt til Zhambyl), hadde Zhambyl spilt dombura siden han var 14 år og vunnet lokale poetiske konkurranser (aitys) siden 1881. Zhambyl hadde tradisjonelle kasakhiske klær og foretrakk å holde seg til de tradisjonelle proteinrike diett av steppene, som tillot ham å leve så lenge. Men det var sikkert noe mer med ham - Zhambyl var virkelig en poet.

Et monument for Zhambyl Zhabayev i Almaty.

Kritikere (og noen motstandere) beskylder Zhambyl for å ha skrevet "politisk poesi", for å ha forblindet av makten (som ikke alltid var riktig) i Sovjetunionen. Det er en viss sanning i utsagnet, men det er ingen estetisk sannhet i det. Leopold Senghor, den legendariske første presidenten i uavhengige Senegal, skrev også politiske vers, noen av dem om "styrke" og "makt" til politiske "sterkmenn" på 20 -tallet. Men Senghor skrev disse versene oppriktig - og han ble værende i litteraturhistorien. Og Senghor forble i historien i en mye mer æresstilling enn de politiske sterkmennene, som han beundret.

For Zhambyl, folket i Leningrad, (nå St. Petersburg) som pådro seg forferdelig hungersnød under nazistenes beleiring av byen deres i 1941-1944,-de var INDEED hans barn. I versene hans følte Zhambyl smerte for hver av mer enn 1 million mennesker som sultet i hjel i den majestetiske keiserbyen ved bredden av Østersjøen, hvis palasser og broer var så langt borte fra ham. For poesi spiller avstander ingen rolle. Det er følelsen som teller. Og Zhambyl hadde en sterk følelse. Du kan føle det å lese versene hans om en 95 år gammel mann:

Leningraders, mine barn!

For deg - epler, søte som beste vin,

For deg - hester av de beste rasene,

For dine krigere de mest alvorlige behovene ...

(Kasakhstan var kjent for sine epler og hestetradisjoner.)

Leningraders, min kjærlighet og stolthet!

La mitt blikk gjennom fjell gli,

I snøen på steinete åser

Jeg kan se kolonnene og broene dine,

I lyden av våren torrent,

Jeg kan føle smerten din, plagen din ...

(Vers oversatt av Dmitry Babich)

Den berømte russiske poeten Boris Pasternak (1891-1960), som Zhambyl kunne kalle en yngre kollega, hadde stor respekt for den slags folkediktning som Zhambyl representerte, skrev om disse versene at "en poet kan se hendelser før de skjer" og poesi gjenspeiler en "menneskelig tilstand" i sin symbolske kjerne.

Dette er absolutt sant for Zhambyl. Hans lange liv og virke er en historie om menneskelig tilstand.  

Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender