Kontakt med oss

Politikk

Uken fremover: Les jeux sont faits

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Bare i tilfelle du gikk glipp av det, har Frankrike lansert sitt presidentskap i Rådet for Den europeiske union. På slutten av forrige uke (6.-7. januar) inviterte det franske presidentskapet kommissærkollegiet til Paris for den formelle lanseringen av sin stilling ved roret. Von der Leyen avsluttet besøket med en utmattende omvisning med tilhørende taler i senatet, forsamlingen, Panthéon og felles uttalelse og spørsmål (kun fire).

Formannskapet, selv om det hovedsakelig styres av den allerede svulmende agendaen til EU, kan være en mulighet for den sittende til å sette foten på pedalen for visse saker. EU er en konstant forhandling og ethvert presidentskap må velge sine kamper; Macron er ambisiøs og en fighter, så forvent mye av dem. 

Macron fikk en del kritikk for å ta på seg presidentskapet (rekkefølgen kan stokkes om) når han også skal kjempe mot et presidentvalg. Selv om han ennå ikke formelt har kunngjort sin nominasjon, antas det at han vil bruke den ekstra presidentrollen til å fremheve hva Frankrike kan oppnå som et (eller kanskje til og med "det") ledende lyset i EU. I et ellers euro-skeptisk til euro-kynisk felt, setter dette ham til side fra de andre løperne. Det svært seremonielle besøket til Panthéon for å hedre og markere rollen til Jean Monnet og tidligere president i Europaparlamentet Simone Veil, understreket hvordan EU er en del av den franske «patrimoine» og like mye en del av dens identitet som Triumfbuen. . 

Det er en lang rekke prioriteringer, inkludert å få loven om det digitale markedet og digitale tjenester over streken, å godta en minimumsselskapsskatt, samt minstelønnsregler, en ny sikkerhetsarkitektur for Europa og et stort toppmøte mellom EU og Afrika. Dette er en liste som tar for seg noen av den franske befolkningens bekymringer om EU som et prosjekt som fremmer bedriftens interesser uten å ta hensyn til den slitende arbeideren eller mindre bedriften, men som også omfavner behovet for å takle fremtidens utfordringer på strak arm. Med inkorporering av kjernekraft i taksonomien for grønne investeringer, kan Macron allerede ha en viktig seier. 

Annonse

"Hendelser kjære gutt, hendelser"

Hva kan gå galt? Oversitert, jeg vet, men da den tidligere britiske statsministeren Harold Macmillan ble spurt om utfordringene for administrasjonen hans av en journalist, skal han ha svart: "Hendelser, kjære gutt, hendelser".

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg innkalte til et ekstraordinært møte fredag ​​(7. januar) for å diskutere den omfattende oppbyggingen av russiske tropper ved Ukrainas grenser, som truer med en forestående invasjon. NATO og EU har lovet å svare med uoverkommelige sanksjoner dersom Russland skulle ta ytterligere grep. Situasjonen har blitt ytterligere komplisert av turbulens i Kasakhstan med en forespørsel fra president Tokayev om bistand fra Russland gjennom Collective Security Treaty Organization (CSTO) for å gjenopprette stabiliteten. CSTO er en kollektiv sikkerhetsorganisasjon som anser seg lik NATO, men blant de åpenbare forskjellene har NATO aldri blitt kalt inn for å beskytte et av medlemmene mot innenlandske protester. 

Annonse

Alle øyne vil være rettet mot diskusjoner mellom USA og Russland i Genève i dag. Russland kommer til bordet med en lang liste over det som er uakseptable krav. USA holder kortene tett til brystet, men en talsperson sa i forrige uke: «Det vil ikke være noen fast forpliktelse i disse samtalene, som vil være seriøse og konkrete, men av utforskende natur. Alt som diskuteres må både komme tilbake til Washington for vurdering og også tas opp med partnere og allierte senere i uken.» 

EUs forsvars- og utenriksministre møtes uformelt i Brest i Frankrike senere i uken for å diskutere utviklingen. 

Opp opp og avsted

Europas inflasjon nådde et nytt høydepunkt på 5 % forrige måned. Etter hvert som en ny president i Bundesbank tiltrer vil det være økende bekymring for om det vil forbli noe som sannsynligvis vil lette i de kommende månedene, ettersom forsyningskjedene tilpasser seg og energiprisene - forhåpentligvis - letter. Nylig, Isabel Schnabel, hovedstyret i Den europeiske sentralbanken erkjente at det er betydelige oppsiderisikoer ved den grønne omstillingen: «Kombinasjonen av utilstrekkelig produksjonskapasitet av fornybar energi på kort sikt, dempede investeringer i fossilt brensel og stigende karbonpriser betyr at vi risikerer å stå overfor en mulig langvarig overgangsperiode der energiregningen vil øke.»

Europaparlamentet går tilbake til arbeidet, for et travelt sett med komité- og politiske gruppers møter i Brussel før plenum. Det vil bli tatt avgjørelser om parlamentets fremtidige presidentskap med utmerkelsen som forventes å gå til den maltesiske EPP-parlamentsmedlemmet, Roberta Metsola. 

Toppspørsmål fremhevet av Stortinget

Politiske annonser: TKomiteen for det indre marked og forbrukerbeskyttelse vil starte diskusjonen om et lovforslag om åpenhet og målretting av politisk reklame. Lovutkastet vil kreve at enhver politisk annonse skal være tydelig merket og inneholde informasjon om hvem som har betalt for den og hvor mye. De foreslåtte reglene vil skape et sikrere miljø for forbrukerne, da de også omfatter tiltak om bruk av forsterkningsteknikker. (Mandag).

Hviterussland/EU grenser: Civil Liberties Committee vil høre om det nylige forslaget om midlertidige tiltak i tilfelle en plutselig tilstrømning av tredjelandsborgere fra kommisjonens visepresident Schinas og innenrikskommissær Johansson. Disse tiltakene vil gi Polen, Latvia og Litauen større fleksibilitet når det gjelder å håndtere ankomsten, organisert av Lukasjenka-regimet, av migranter og asylsøkere til deres grenser (torsdag).

Nye EU-inntektskilder: Budsjettkomiteen vil diskutere med kommissær Hahn de foreslåtte tre nye "egne ressursene" for EU-budsjettet, basert på et revidert EUs kvotehandelssystem (ETS), Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) og inkludert en andel av det fremtidige tillegget. selskapsskatteinntekt, forventet når OECD/G20-avtalen er på plass på EU-nivå (torsdag).

Vaksiner/utviklingsland: Utviklings- og utenrikskomiteene vil diskutere tilgang til covid-19-vaksiner i utviklingsland, inkludert EUs forpliktelse til å dele 700 millioner doser innen midten av 2022, med representanter for internasjonale organisasjoner (torsdag).

Valg av EP-president og byrå: Politiske grupper vil forberede seg til plenumsmøtet 17.-20. januar i Strasbourg, hvor MEPs vil velge sin president, 14 visepresidenter og fem kvæstorer. Parlamentet vil også bestemme sammensetningen av sine stående komiteer og underutvalg og diskutere prioriteringene til det kommende franske presidentskapet i EUs råd, med president Emmanuel Macron.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.
Annonse
Annonse

Trender