Kontakt med oss

Politikk

Ledere hyller Europaparlamentets president David Sassoli

DELE:

Publisert

on

Ledere fra hele EU hyllet David Sassoli, presidenten for Europaparlamentet som døde (65) av naturlige årsaker i morgentimene i dag (11. januar) i byen Aviano, hvor han hadde vært innlagt på sykehus siden 26. desember. 

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sa: «I dag er en trist dag for Europa. Unionen vår mister en lidenskapelig europeer, en oppriktig demokrat og en god mann. David Sassoli var en mann med dyp tro og sterk overbevisning. Alle elsket smilet hans og vennligheten hans, men han visste hvordan han skulle kjempe for det han trodde på.» Von der Leyen la til at han hele tiden hadde forsvart Den europeiske union og dens verdier, men mente også at Europa måtte strebe etter mer: «Han ønsket at Europa skulle være mer forent, nærmere folket, mer trofast mot våre verdier. Det er arven hans.»

Det europeiske rådspresident Charles Michel beskrev Sassoli som en stor europeer, som var lidenskapelig, oppriktig, sjenerøs og autentisk. 

En seremoni for å hedre hans minne vil finne sted mandag 17. januar ved åpningen av plenumsmøtet i Strasbourg i nærvær av tidligere MEP og Italias statsminister Enrico Letta.

Han har vært medlem av Europaparlamentet siden 2009, og ble valgt til president i juli 2019 for første halvdel av lovgiveren. Sassoli gikk inn for et ambisiøst langsiktig EU-budsjett og et effektivt utvinningsanlegg for å takle pandemien. Han ledet parlamentet i å vise sin solidaritet med de mindre heldige da krisen først rammet, med støtteaksjoner i Europaparlamentets vertsbyer som å gi måltider til veldedige organisasjoner og husly i parlamentets lokaler til kvinner som var ofre for vold. 

Fast bestemt på å trekke fra lærdommene fra pandemien, lanserte Sassoli også en stor refleksjonsøvelse med medlemmer for å tenke nytt og styrke det parlamentariske demokratiet.

Annonse

Som en dedikert europeer understreket president Sassoli i sin tale på Det europeiske råd i desember for noen uker siden at: «Det Europa trenger, og trenger mest av alt, er et nytt håpsprosjekt. Jeg tror vi kan bygge det prosjektet på grunnlag av en kraftig tredelt tilnærming: et Europa som innoverer; et Europa som beskytter; og et Europa som lyser.»

S&D-gruppens president i Europaparlamentet, Iratxe García MEP, sa: «I dag er en veldig trist dag for oss alle. Vi er knust over tapet vårt og vi vil fortsette å jobbe for verdiene som vår venn og kollega David Sassoli kjempet for. President Sassoli gjorde en god jobb de siste to og et halvt årene. Han gjorde det mulig for parlamentet å fortsette sitt arbeid i den verste perioden av pandemien, og ledet dette huset i en ånd av dialog, respekt og samarbeid; jobber alltid for innbyggerne og for et Europa med samhold, rettferdighet og solidaritet.»

Del denne artikkelen:

Annonse
Annonse

Trender