Kontakt med oss

Politikk

EU-ledere fordømmer Putins beslutning om å anerkjenne Donetsk og Luhansk som uavhengige territorier

DELE:

Publisert

on

I en TV-uttalelse i kveld kunngjorde Russlands president Vladimir Putin at han vil anerkjenne Donetsk og Luhansk som uavhengige territorier i Russland. Kunngjøringen krenker ytterligere Ukrainas suverenitet og er i strid med Minsk-avtalene. 

Presidenten for Det europeiske råd og kommisjonen ga en umiddelbar uttalelse som fordømte beslutningen: 

"President von der Leyen og president Michel fordømmer på det sterkeste den russiske presidentens beslutning om å fortsette med anerkjennelsen av de ikke-regjeringskontrollerte områdene i Donetsk og Luhansk oblastene i Ukraina som uavhengige enheter.

Dette trinnet er et åpenbart brudd på folkeretten så vel som av Minsk-avtalene.

Unionen vil reagere med sanksjoner mot de involverte i denne ulovlige handlingen.

Unionen gjentar sin urokkelige støtte til Ukrainas uavhengighet, suverenitet og territorielle integritet innenfor dets internasjonalt anerkjente grenser."

Etter utenriksrådet tidligere på kvelden gjorde EUs høye representant Josep Borrell det klart at sanksjoner vil bli iverksatt dersom Putin tok denne handlingen: «Vi ber president Putin respektere folkeretten og hovedavtalene og forventer at han ikke anerkjenne uavhengigheten til Luhansk og Donetsk oblaster. 

Annonse

Vi er klare til å reagere med en sterk enhetsfront i tilfelle han skulle bestemme seg for det. Vi forventer at han ikke gjør det, men hvis han gjør det, vil vi reagere med den sterke og forente fronten.»

Borrell la til at dersom Russland skulle angripe fra hviterussisk territorium ville sanksjoner også gjelde for det. 

EU-ambassadører møtes i morgen tidlig i Brussel.

Del denne artikkelen:

Trender