Kontakt med oss

Politikk

«Vi forventer avgjørelser», sier den ukrainske utenriksministeren til EUs utenriksråd

DELE:

Publisert

on

I dag (21. februar) deltok den ukrainske utenriksministeren Dmytro Kuleba på et møte i Utenriksrådet. På møtet vedtok rådet en makrofinansiell bistandspakke på 1.2 milliarder euro som skal sendes til Ukraina. 

"Vi forventer avgjørelser," sa Kuleba. "Det er mange avgjørelser EU kan ta nå for å sende klare meldinger til Russland om at dets eskaleringer ikke vil bli tolerert og Ukraina ikke vil stå alene."  

Pakken ble vedtatt bare 21 dager etter at kommisjonen foreslo den, og EUs råd siterer Ukrainas tap av kapital på grunn av sikkerhetstrusler og usikkerhet i regionen som grunner til å fremskynde avtalen. Den søker å støtte økonomisk stabilitet, energi og styring, og den vil vare i 12 måneder. Dette er den sjette slike pakken fra EU siden 6, da Russland ulovlig annekterte Krim. 

Andre handlinger som EU kan ta for å løse situasjonen kan inkludere flere sanksjoner i tillegg til de som ble innført i 2014 eller et toppmøte mellom ledere eller ministre i EU og dets partnere med Russland. 

«Toppmøter, møter på ministernivå, på ledernivå; Uansett format, hvilken som helst måte å snakke og sitte rundt bordet på … er sårt nødvendig,” sa EUs høyrepresentant Josep Borrell. "Vi vil støtte alt som kan gjøre diplomatiske samtaler til den beste og eneste måten å se etter en løsning på krisen." 

Alt dette finner sted mens det franske presidentskapet prøver å formidle et toppmøte mellom USAs president Joe Biden og Russlands president Vladimir Putin. En talsperson for det franske presidentskapet kunngjorde at både Russland og USA gikk med på et toppmøte «i prinsippet», der USA ga betingelsen om at Russland ikke allerede har invadert Ukraina på tidspunktet for toppmøtet.

Annonse

Del denne artikkelen:

Trender