Kontakt med oss

Selskapsskatteregler

Nikes forsøk på å blokkere EUs etterforskning av ulovlig statsstøtte ble avvist

Publisert

on

I dag (14. juli) avviste EUs domstol en søksmål mot kommisjonens beslutning om å iverksette den formelle etterforskningen av nederlandske skatteregler som kan utgjøre ulovlig statsstøtte, skriver Catherine Feore. 

EUs etterforskning gjelder skatteregler gitt av den nederlandske skatteetaten til Nike European Operations Netherlands ('Nike') i 2006, 2010 og 2015, og til Converse Netherlands ('Converse') i 2010 og 2015.

Nike og Converse er datterselskaper av et nederlandsk holdingselskap, eid av Nike Inc. Skatteavgjørelsene gjaldt royalties som ikke tilsvarte det beløpet som ville blitt forhandlet under markedsforhold for en sammenlignbar transaksjon mellom uavhengige selskaper. Det forventes at selskaper bruker et 'armlengdeprinsipp' som om de ikke er en del av samme gruppe. 

Ifølge domstolen inneholder den omtvistede avgjørelsen en klar og utvetydig begrunnelse fra kommisjonen som ikke kan beskrives som 'ufullstendig'.

Nike argumenterte for at kommisjonens handlinger ble forårsaket av publiseringen av en etterforskning fra et internasjonalt konsortium av journalister i november 2017 og det påfølgende politiske presset om at kommisjonen sendte flere ytterligere forespørsler om informasjon. De hevdet at denne “målrettingen” var urettferdig, ettersom de hevdet at Nederland utstedte 98 skatteregler som ligner på Nike.

Domstolen svarte at målet med å innlede den formelle granskingsprosedyren var å gjøre det mulig for Kommisjonen å innhente alle synspunktene den trenger for å kunne vedta en endelig avgjørelse, og var ikke på forhånd bundet til å fastslå dette. 

Fortsett å lese

Selskapsskatteregler

EU utsetter digital avgift for å fokusere på den globale minsteavgiftsavtalen

Publisert

on

EU har besluttet å utsette sin digitale avgift til høsten etter et to-dagers møte med G20-finansministrene i Venezia, hvor det ble nådd en historisk avtale om å bygge en mer stabil og rettferdig internasjonal skattearkitektur, skriver Catherine Feore. 

Mye av den fornyede drivkraften for fremgang på dette området har kommet fra den nye Biden-administrasjonen. I dag (12. juli) den amerikanske utenriksministeren for statskassen Janet Yellen (avbildet) møtte presidenten og konserndirektør for EU-kommisjonen for økonomien, samt økonomikommisjonær Paolo Gentiloni og Den europeiske sentralbankens president Christine Lagarde, før han deltok i dagens Eurogruppemøte med finansministrene. 

Det nye forslaget vil bygge på OECDs arbeid med 'base erosion and profit shifting' (BEPS) og adressere de to komponentene i dette arbeidet, nemlig tildeling av fortjeneste fra multinasjonale selskaper (MNE) og en effektiv global minimumsskattesats. USA foreslo opprinnelig at en minimumsskattesats skulle settes til 21%, men raskt flyttet til 15%. 

Da han gikk inn i dagens Eurogruppemøte, sa økonomikommisjonær Paolo Gentiloni at han hadde hatt et utmerket møte med den amerikanske finansministeren Janet Yellen. Gentiloni sa at helgens viktigste prestasjon - den globale avtalen om beskatning - ville sette en stopper for "løpet mot bunnen" for å flytte skatt. Han sa: "I dette rammeverket informerte jeg sekretær Yellen om vår beslutning om å sette på vent forslaget om en EU-digital avgift for å la oss konsentrere oss om den siste milen i denne historiske avtalen."

EU-kommisjonens talsperson Daniel Ferrie sa at kommisjonen raskt måtte ta tak i de utestående spørsmålene og fullføre “ulike designelementer”, sammen med en detaljert gjennomføringsplan innen oktober. Tanken er at dette ville bli godkjent av G20-regjeringssjefer på et toppmøte i Roma. Ferrie sa: "Av denne grunn har vi bestemt oss for å legge ned arbeidet vårt med et forslag om en digital avgift som en ny" egen ressurs "i denne perioden."

EU-kommisjonen hadde lagt fram en kunngjøring om en ny EU-digital avgift for 14. juli, deretter forsinket til 22. juli, den er nå forsinket til etter denne avtalen. Den digitale avgiften ble tenkt som en ny egen ressurs som ville hjelpe EU med tilbakebetaling av NextGenerationEU-lån. Nye egne ressurser må være på plass innen 1. januar 2023.

Fortsett å lese

Selskapsskatteregler

Big-tech selskaper som får historiske endringer i sine internasjonale skatteavtaler

Publisert

on

Nylig har noen av de rikeste landemerkene og landene i verden kommet til enighet om lukking av internasjonale skattehull som har blitt godkjent av de største multinasjonale selskapene. Noen av disse teknologiselskapene har de største aksjekursene i aksjemarkedet, som Apple, Amazon, Google og så videre.

Mens teknisk beskatning lenge har vært et problem som internasjonale regjeringer har måttet bli enige om seg imellom, deler også betting lignende problemer, spesielt på grunn av økningen i popularitet og tillatt legalisering globalt. Her har vi gitt en sammenligning av nye spillnettsteder som følger de riktige skattelovene og lovlighetene som er nødvendige for internasjonal bruk.

Under G7-toppmøtet - som de siste rapportene våre snakket om temaet Brexit og handelsavtaler, representanter for USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Canada, Italia og Japan, kom til en enhetlig avtale for å støtte de globale selskapsskattesatsene på minst 15%. Det var enighet om at dette skulle skje ettersom disse selskapene skulle betale skatt der deres virksomhet er i drift, og til landet de opererer i. Skatteunndragelse har lenge blitt propagert ved hjelp av initiativer og smutthull funnet av foretaksenheter, denne enstemmige avgjørelsen vil sette en stopp for å holde tekniske selskaper ansvarlige.

Denne beslutningen antas å være år i ferd med å bli, og G7-toppene har lenge ønsket å oppnå en avtale om å lage historie og reformere det globale beskatningssystemet for den stigende innovasjonen og den digitale tidsalderen som er i horisonten. Å lage selskaper som eple, Amazon og Google tar ansvar, vil holde beskatningen i sjakk for det som anslås å være en bølge av utviklingen og involveringen i utlandet. Rishi Sunak, Storbritannias statsminister, har nevnt at vi er i den økonomiske krisen til pandemien, selskaper må holde vekten og bidra til reformeringen av den globale økonomien. Reformert beskatning er et skritt fremover for å oppnå det. Globale teknologiselskaper som Amazon og Apple har økt aksjeprisene massivt for hvert kvartal etter det store fallet i fjor, noe som gjør teknologien til en av de mest bærekraftige sektorene å skatte fra. Selvfølgelig er det ikke alle som er enige i slike kommentarer, fordi skattehull i lang tid har vært en ting og en sak fra fortiden.

Avtalen som er avtalt vil legge et enormt press på andre land under G20-møtet som skal finne sted i juli. Å ha en avtalsgrunnlag fra partene i G7 gjør det veldig sannsynlig at andre land kommer til enighet, med nasjoner som Australia, Brasil, Kina, Mexico etc. som skal være til stede. Land med lavere skatteparadis som Irland vil forvente lavere satser med minimum 12.5% der andre kan være høyere avhengig. Det var forventet at skattesatsen på 15 prosent ville være høyere på minst 21%, og land som er enige i dette, mener at et grunnnivå på 15% bør settes med muligheter for mer ambisiøse priser avhengig av destinasjon og region multinasjonale selskaper driver og betaler skatt fra.

Fortsett å lese

Selskapsskatteregler

Store lands skatteavtale for å avsløre splittelse i Europa

Publisert

on

By

4-minuttlesning

European Competition Commissioner Margrethe Vestager iført en beskyttelsesmaske forlater EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel, Belgia 15. juli 2020. REUTERS / Francois Lenoir / File Photo

En global avtale om selskapsskatt ser ut til å bringe til et høydepunkt en dyptliggende kamp i EU, som setter store medlemmer Tyskland, Frankrike og Italia mot Irland, Luxembourg og Nederland. Les mer.

Selv om de mindre EU-partnerne i sentrum av en årelang kamp om deres gunstige skatteregimer, ønsket velkommen til Group of Seven-avtalen 5. juni for en minimumssats på minst 15%, spår noen kritikere problemer med å implementere den.

EU-kommisjonen, EUs utøvende, har lenge slitt med å få enighet i blokken om en felles tilnærming til beskatning, en frihet som er nidkjært bevoktet av alle sine 27 medlemmer, både store og små.

"De tradisjonelle skattebesparelsene i EU prøver å holde rammene så fleksible som mulig slik at de kan fortsette å gjøre forretninger mer eller mindre som vanlig," sa Rebecca Christie fra Brussel-baserte tenketank Bruegel.

Paschal Donohoe, Irlands finansminister og president for Eurogruppen for sine jevnaldrende i euroområdet, ga G7-velstående lands avtale, som må godkjennes av en mye bredere gruppe, en lunken velkomst.

"Enhver avtale må dekke behovene til små og store land," sa han på Twitter og pekte på "139 land" som trengs for en bredere internasjonal avtale.

Og Hans Vijlbrief, viseadministrerende finansminister i Nederland, sa på Twitter at landet hans støttet G7-planene og allerede hadde tatt skritt for å stoppe skatteunndragelse.

Selv om EU-tjenestemenn privat har kritisert land som Irland eller Kypros, er det politisk belastet å takle dem offentlig, og blokkens svarteliste over "samarbeidsvillige" skattesentre, på grunn av kriteriene, nevner ikke EU-havner.

Disse har blomstret ved å tilby selskaper lavere priser gjennom såkalte brevbokssentre, hvor de kan bokføre fortjeneste uten å ha en betydelig tilstedeværelse.

"Europeiske skatteparadis har ingen interesse i å gi seg," sa Sven Giegold, et grønt partimedlem i Europaparlamentet som arbeider for mer rettferdige regler, om utsiktene for endring.

Likevel ønsket Luxemburgs finansminister Pierre Gramegna velkommen til G7-avtalen og la til at han ville bidra til en bredere diskusjon for en detaljert internasjonal avtale.

Selv om Irland, Luxembourg og Nederland ønsket den langvarige kampen for reform velkommen, hadde Kypros en mer bevoktet respons.

"De små EU-medlemslandene skal anerkjennes og tas i betraktning," sa Kypros finansminister Constantinos Petrides til Reuters.

Og til og med G7-medlemmene Frankrike kan finne det vanskelig å fullstendig tilpasse seg de nye internasjonale reglene.

"Store land som Frankrike og Italia har også skattestrategier de er fast bestemt på å holde," sa Christie.

Tax Justice Network rangerer Nederland, Luxembourg, Irland og Kypros blant de mest fremtredende globale havnene, men inkluderer også Frankrike, Spania og Tyskland på listen.

Europas divisjoner blusset opp i 2015 etter at dokumenter kalt 'LuxLeaks' viste hvordan Luxembourg hjalp selskaper med å kanalisere fortjeneste mens de betalte liten eller ingen skatt.

Det førte til en nedtrapping av Margrethe Vestager, EUs mektige antitrustsjef, som brukte regler som forhindrer ulovlig statsstøtte til selskaper, og hevdet at slike skatteavtaler utgjorde urettferdige subsidier.

Vestager har åpnet undersøkelser av det finske papiremballasjeselskapet Huhtamaki for tilbakebetaling til Luxembourg og etterforskning av den nederlandske skattebehandlingen av InterIKEA og Nike.

Nederland og Luxembourg har avvist ordningene som bryter med EU-reglene.

Men hun har hatt tilbakeslag som i fjor da Retten slo ut pålegget for iPhone-produsenten Apple (AAPL.O) å betale 13 milliarder euro (16 milliarder dollar) i irsk tilbake skatt, en kjennelse som nå blir anket.

Vestagers ordre om at Starbucks skulle betale millioner i nederlandsk tilbakeskatt ble også avvist.

Til tross for disse nederlagene er dommerne enige i hennes tilnærming.

"Rettferdig beskatning er topprioritet for EU," sa en talsmann for EU-kommisjonen: "Vi er fortsatt forpliktet til å sikre at alle virksomheter ... betaler sin rettferdige andel av skatt."

Spesielt Nederland har understreket vilje til å endre seg etter kritikk av sin rolle som kanal for multinasjonale selskaper til å flytte fortjeneste fra ett datterselskap til et annet mens de ikke betaler noen eller lave skatter.

Det innførte en regel i januar om å beskatte royalties og rentebetalinger sendt av nederlandske selskaper til jurisdiksjoner der selskapsskattesatsen er mindre enn 9%.

"Kravet om rettferdighet har vokst," sa Paul Tang, et nederlandsk medlem av Europaparlamentet. "Og nå er det kombinert med et behov for å finansiere investeringer."

($ 1 = € 0.8214)

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender