Kontakt med oss

EU-kommisjonen

Romania saksøkt av EU-kommisjonen for forurensning

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Det sørøst-europeiske landet mislyktes gang på gang med å eliminere uregelmessigheter i luftkvaliteten, til tross for gjentatte advarsler fra EU-kommisjonen, skriver Cristian Gherasim.

To grunner bak kommisjonens beslutning om å saksøke Romania. Landet har ikke overholdt EUs regler for bekjempelse av industriforurensning og har ikke oppfylt sin forpliktelse til å vedta et luftforurensningsprogram.

«I det første tilfellet sørget ikke Romania for driften av tre industrielle installasjoner med en gyldig autorisasjon i henhold til direktivet om industrielle utslipp (direktiv 2010/75 / EU) for å forhindre eller redusere forurensning. For det andre vedtok ikke Romania sitt første nasjonale program for kontroll av luftforurensning i henhold til direktiv (EU) 2016/2284 om reduksjon av nasjonale utslipp av visse luftforurensninger", sa EU-representanter.

Romania har ikke overholdt den europeiske grønne pakten

Den europeiske grønne pakten fokuserer på å redusere luftforurensning, som er en av hovedfaktorene som påvirker menneskers helse. For å beskytte både innbyggernes helse og det naturlige miljøet, må EU-landene håndheve loven fullt ut, forklarer EU-kommisjonen. Dette direktivet fastsetter regler for å redusere skadelige industrielle utslipp av luft, vann og jord og for å forhindre generering av avfall. I henhold til direktivet må industrianlegg være lisensiert for å kunne drives. Hvis tillatelsen mangler, kan overholdelse av utslippsgrenseverdiene ikke verifiseres og risikoen for miljø og menneskers helse kan ikke unngås.

Tre industrianlegg i Romania har ennå ikke tillatelse til å sikre at utslippene deres ikke overskrider utslippsgrenseverdiene fastsatt av EU-lovgivningen.

"I henhold til NPP-direktivet er medlemsstatene pålagt å utvikle, vedta og implementere nasjonale luftforurensningskontrollprogrammer. Disse programmene bør omfatte tiltak for å oppnå luftkvalitetsnivåer som ikke forårsaker betydelige negative effekter eller risikoer for menneskers helse og miljøet.

Annonse

Direktivet gir forpliktelser til å redusere medlemslandenes utslipp av fem luftforurensninger (svoveldioksid, nitrogenoksider, ikke-metanflyktige organiske forbindelser, ammoniakk og fine partikler – PM2,5). Medlemsstatene må levere årlige rapporter om disse forurensningene. Romania skulle ha forelagt Kommisjonen sitt første nasjonale program for kontroll av luftforurensning innen 1. april 2019, men det programmet er ennå ikke vedtatt.

Derfor saksøker kommisjonen Romania av disse to grunnene», viser kommunikéet sendt av EU-kommisjonen.

Romanias luftforurensningsproblem har langvarig. Landet er fortsatt et av de mest forurensede i EU. Siden det meste av avfallet ikke ender opp på gjenvinningssentre, men på ulovlige søppelfyllinger, blir søppelet vanligvis brent, og det strømmer giftig røyk og fine partikler ut i luften.

Slike ulovlige branner har oppslukt Romanias hovedstad, noe som gjør den til en av de mest forurensede i Europa. Bucuresti har registrert tilfeller av partikkelforurensning mer enn 1,000 prosent over det aksepterte terskelnivået.

Brussel har gjentatte ganger målrettet Romania på grunn av luftforurensning og ulovlige deponier. Den lanserte rettslige skritt over for høye luftforurensningsnivåer i byer som București, Brașov, Iași, Cluj-Napoca og Timișoara. EU-domstolen dømte Romania i fjor spesifikt for de høye forurensningsnivåene i Bucuresti.

Avfallsproblemet

Foruten luftforurensning fortsetter import av avfall å skape overskrifter. Ulovlig import av avfall gir næring til organisert kriminalitet. Romanias avfallsproblem og ulovlig import kom under offentlig gransking etter at disse aktivitetene tok seg betydelig opp det siste halvannet året, spesielt etter at Kina, verdens primære importør av avfall, implementerte et plastforbud.

Romanias miljøminister kom offentlig ut for å si at disse aktivitetene drives av organiserte kriminelle organisasjoner, og statlige myndigheter vil måtte skanne hver forsendelse som kommer inn i landet for å se om transportdokumenter gjenspeiler det som er i lasten.

Tanczos Barna nevnte også at Romania ikke har et organisert system for selektiv deponering og økologisk lagring av avfall, og at bedrifter som driver med resirkulering paradoksalt nok ikke har nok avfall å bruke på grunn av Romanias dårlige avfallshåndtering. Slike virksomheter må ty til avfallsimport.

Den rumenske kystvakten beslaglagt flere de siste månedene containere lastet med ubrukelig avfall sendt til den rumenske svartehavshavnen fra ulike EU-land. Påtalemyndigheten slo fast at en fraktet avfall fra Portugal ble feilaktig deklarert til tollmyndighetene som plastskrap, men viser seg å være ubrukelig og giftig avfall. Også 25 tonn gummiavfall tok veien fra Storbritannia til den samme Romania-havnen i Constanta og ble beslaglagt av tollpolitiet.

Ytterligere 70 containere med ulovlig avfall, brakt til Romania fra Belgia, ble identifisert i flere andre Romania-havner langs Svartehavskysten. Igjen ble varer feilaktig deklarert til tollvesenet som brukt plastavfall. Politirapporten viste at til tross for dokumentene om at lasten inneholdt plastavfall, inneholdt den faktisk tre, metallavfall og farlige materialer. Containerne var lastet i Tyskland, og varene kom fra et belgisk firma.

Men bare en brøkdel av det som kommer inn i landet er brukbart avfall, for det meste ikke-resirkulerbare og giftige materialer, ulovlig importert. Flere og flere selskaper bringer til Romania, under påskudd av å importere brukte produkter, toner av utklipp av elektronisk utstyr, plast, medisinsk avfall eller til og med giftige stoffer. Alt dette ender opp med å bli begravet på åkrene eller rett og slett brent.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender